Брюссель - не місто, а «ковдра» з архітектурних лоскутків

29.04.2012, 16:14 Переглядів: 6 479

А чи знаєте ви, де знаходиться найкрасивіша площа Європи? Пісяючий хлопчик? Штаб-квартира ЄС? Де можна побачити всі пам'ятники континенту в мініатюрі, а також спробувати сотні сортів оригінального пива, вафель та шоколаду?

Брюссель - не місто, а «ковдра» з архітектурних лоскутків

Все це в одному з найбільш чарівних міст старенької Європи, столиці Бельгії - Брюсселі, де днями побував журналіст «Телеграфу».

 

Брюссель - дивовижне місто, побудоване на семи пагорбах у формі серця. Наша прогулянка містом почалася з Гран Плас - серця столиці Бельгії, яке «б'ється» ще з епохи Середньовіччя.

 

Масив філігранних будівель в готичному стилі очолює ратуша Готель де Віль, побудована в XV столітті. Вершину 96-метрової вежі прикрашає бронзовий флюгер, який зображає Святого Михайла, що уражує диявола. Над воротами розташовані статуї пророків, герцогів і герцогинь, а також жіночі фігури, що втілюють в собі високі чесноти. Всередині будівлі - чудові гобелени, деякі з яких розташовані в Готичному залі, де часто відбуваються концерти камерної музики.

 

Навпроти ратуші знаходиться такий же Будинок короля, побудований в 1515 році і успішно реконструйований в 1890-му. А завершують прямокутник площі будівлі гільдій. В цілому це місце нагадує іграшкове містечко, вимощене бруківкою, з будиночками, ресторанами і кав'ярнями.

 

 

Ще одна визначна пам'ятка Брюсселя - побудована для Всесвітньої виставки 1958 року збільшена в 165 мільярдів разів модель молекули заліза. 102-метровий Атоміум - прекрасний майданчик, щоб помилуватися панорамою міста.

Вражає своєю красою і Королівський палац, сконструйований Вільямом I в XIX столітті і розширений пізніше, за часів правління Леопольда II. Сама королівська сім'я зараз проживає в Лакені, проте монарх досі використовує палац для виконання своїх функцій глави держави. А з кінця липня до кінця вересня він відкритий для публіки.

 

Брюссель - не місто, а «ковдра» з архітектурних лоскутків
Гран Плас - серце Брюсселя

 

Брюссель - не місто, а «ковдра» з архітектурних лоскутків
В Брюсселі старі будівлі існують поруч з сучасними

 

Брюссель - не місто, а «ковдра» з архітектурних лоскутків

Парк «Міні-Європа» з точними копіями будівель Європи

 

Брюссель - не місто, а «ковдра» з архітектурних лоскутків

Поруч із площею можна знайти і символ Брюсселя - скульптуру Пісяючого хлопчика. Треба сказати, побачивши цю всесвітньо відому статую, я трохи розчарувався і навіть вигукнув: «Боже, який же він маленький!». Про появу цієї скульптури в Брюсселі розповідають декілька легенд. Так, в першій розповідається, що один із жителів міста загубив свого маленького сина. Він знайшов дитину через два дні біля того місця, де зараз знаходиться фонтан: батько побачив свого хлопчика, коли той... пісяв. Щоб віддячити долі, чоловік і побудував цю скульптуру.

 

Ще одна легенда говорить про те, що таким чином хлопчик погасив вогонь сірника, за допомогою якого вороги намагалися підпалити Брюссель, і буквально врятував місто.

 

 

Практично всі видатні європейські пам'ятки можна побачити в межах одного міста! Знаменитий парк «Міні-Європа» здатний вразити точними копіями всіх всесвітньо відомих будівель Європи, там знаходиться більше 300 копій масштабом 1:25. Крім того, можна простежити шлях надшвидкісного потяга з одного кінця Франції в інший, побачити падіння Берлінської стіни і виверження Везувія, поспостерігати за гасінням пожежі в порту Барселони і боєм биків на площі кориди в Севільї. Все це, звичайно ж, супроводжується відповідними звуковими ефектами.

 

Недалеко від старовинного центру міста розташовані скляні та сучасні будівлі Європарламенту. Як відомо, Європейський союз – економічне і політичне об'єднання 27 європейських держав. У його структурі близько тридцяти різних інститутів, включаючи спеціалізовані агентства. Офіційної столиці Євросоюзу немає, але Брюссель, в якому розташовано багато його інститутів, вважається столицею фактично.

 

По дорозі від Європарламенту до центру часто зустрічаються як сучасні, так і старовинні будівлі, тому в мене склалося враження, що місто нагадує «ковдру» з архітектурних лоскутків.

 

До речі, яких тільки варіацій на тему головної визначної пам'ятки - фонтану «Пісяючий хлопчик» - не зустрінеш у Брюсселі. Пупси різних видів (точні копії і в інших позах) є скрізь: у кондитерських і сувенірних лавках, на вулицях і стінах будинків.

 

Від архітектури - до шоколаду, вафель і пива

Однією з головних гастрономічних візитівок Брюсселя є шоколад! І чорний, і білий, і молочний, і з начинкою, і драже, і праліне, з горіхами, алкоголем, фруктами... перераховувати можна довго. Плитка шоколаду коштує від 1,5 євро. Є також спеціальні шоколадні бутіки з захмарними цінами, де можна купити парочку цукерок ручної роботи. Ціна на ласощі тут починається від 7 євро.

 

Любителі солодкого можуть порадувати себе в Брюсселі смачними вафлями з полуницею, шоколадом, карамеллю і численними іншими начинками. Середня ціна однієї вафлі в межах 4-5 євро.

 

Ще однією гастрономічною визначною візитівкою Брюсселя є пиво. Як розповіли нам бельгійці, в країні варять сотні сортів: пряні, фруктові, солодкі, гіркі. Кожна пивоварня має свій сорт пива, своє джерело води і свого пивовара. Смак бельгійського пива - незабутній. Деякі сорти мають присмак шампанського або благородного вина. Бельгійські пивовари варять також пиво із вишнею, малиною, черешнею. Кожен сорт напою подається на стіл у відповідному бокалі. Ціна - від 2,5 до 9 євро за келих.

 

Поїздка до Брюсселя журналіста «Телеграфу» здійснена за підтримки нардепа України Володимира Макієнко (БЮТ) і депутата Європарламенту Міхала Камінського в рамках створення громадської організації «Альянс української - європейської ініціативи», яка буде сприяти євроатлантичній інтеграції України.

 

Брюссель - не місто, а «ковдра» з архітектурних лоскутків Брюссель - не місто, а «ковдра» з архітектурних лоскутків


Брюссель - не місто, а «ковдра» з архітектурних лоскутків Брюссель - не місто, а «ковдра» з архітектурних лоскутків


Брюссель - не місто, а «ковдра» з архітектурних лоскутків Брюссель - не місто, а «ковдра» з архітектурних лоскутків
 

Фото автора 

Автор: bulashev
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх