На Полтавщині відроджуються нацменшини

4.11.2013, 16:02 Переглядів: 780

На Полтавщині відроджуються нацменшини

В регіоні створюються умови для розвитку та утвердження самобутності всіх без винятку національних громад

Україна — багатонаціональна, поліетнічна держава з цікавими культурами різних етносів, в якій проживають представники понад 130 національностей.

 

На Міжнародному саміті з проблем захисту прав національних меншин «Досвід України для світу» Віктор Янукович наголосив на тому, що Україна не лише гарантувала на законодавчому рівні права національних меншин, а й забезпечила відповідні умови для їх самоорганізації та етнокультурного відродження.

 

У цьому контексті він нагадав, що наша держава приєдналася до всіх основних міжнародних документів, прийнятих у даній сфері.

 

У Полтавській області зареєстровано 41 недержавне утворення за національною ознакою. Активно працюють Полтавський благодійний єврейський центр «Хесед Нефеш», обласна вірменська громадська організації «Ванк», Полтавське регіональне Грузинське братство «Георгія», обласна громадська організації «Російська Громада Полтавщини» та інші.

 

При облдержадміністрації діє Рада представників громадських організацій національних меншин, до складу якої ввійшли 18 представників національно-культурних об’єднань області.

 

З ініціативи органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій національних меншин відбуваються заходи, які стосуються розвитку національної самобутності, національних культурних традицій, збереження національної пам’яті та захисту інтересів національних меншин. Це такі, як Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, День Європи, День пам’яті поета Давида Гурамішвілі, День народження російського поета Олександра Пушкіна, заходи з нагоди відзначення в області річниці з дня народження російського військового діяча українського походження, обласний Фестиваль національних культур з нагоди Міжнародного дня толерантності та інші.

 

В області функціонують дошкільні та загальноосвітні заклади, де забезпечено вивчення російської мови як мови найчисельнішої національної меншини. Для задоволення освітніх потреб діють одна російськомовна ЗОШ І-ІІІ ст. № 29 у м. Кременчуці, де в 11-ти класах навчаються російською мовою 176 учнів, та 9 двомовних шкіл у містах Полтаві, Кременчуці, Лубнах Комсомольську та Пирятині, у яких російська – основна мова навчання у 82 класах для 2000 учнів. Мають можливість вивчати російську мову як предмет понад 40 тис. школярів загальноосвітніх навчальних закладів області.

 

Полтавський благодійний єврейський центр «Хесед Нефеш» та німецьке товариство «Відергебурт» мають власні бібліотечні фонди чисельністю близько 2 тисяч примірників кожний. У межах 0,5-1,0 тисячі примірників кожна мають Миргородська міська єврейська громада та Лубенська міська культурно-просвітницька благодійна організація єврейської громади. Формується бібліотечний фонд в громадській організації Спілка шанувальників польської культури на Полтавщині «Полонія".

 

На території області зареєстровані та випускаються мовами національних меншин друковані видання. Серед них - «Синагога» Кременчуцького міського товариства єврейської культури «Лехаїм», «Саміздат» Кременчуцького єврейського культурно-просвітницького товариства «Шолом».

 

«Полтавщина, як і всі інші регіони України, є поліетнічною та багатоконфесійною областю, в якій повинні гармонійно співіснувати і вільно розвиватися сформовані століттями національна самобутність, культурна різноманітність, релігійна терпимість», - вважає голова Полтавської ОДА Олександр Удовіченко.

Автор: grinchenko
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх