Перша ластівка Закону "Про вибори"

13.10.2005, 15:10 Переглядів: 1 642
До ЦВК звернулися з проханням закрити кременчуцьку газету.

Закон про вибори депутатів, до якого Верховна Рада нещодавно прийняла низку доповнень, жорстко регламентує стосунки між кандидатами у депутати і партіями з одного боку та пресою – з іншого. Ми не будемо зупинятися на всіх абсурдних положеннях цього закону, який, якщо суворо дотримуватись його норм, фактично лишає читачів об'єктивної та достовірної інформації. Більше того, порушує Конституцію України, а саме, право громадян таку інформацію отримувати. Але до виборів ще далеко, а першими всі “переваги” цього закону відчули наші колеги з газети “Вісник Кременчука”. На щастя, поки що справа завершилась лише переляком, бо виборча компанія, на період якої діє цей закон, ще офіційно не розпочалася.
Справа в тому, що громадянин Кременчука вже поскаржився в ЦВК на те, що йому, як майбутньому кандидату в мери чи нардепи, дана негативна оцінка, яка супроводжувалася коментарями автора (це новий закон забороняє).
Тож скаржник попросив ЦВК призупинити дію ліцензії газети “Вісник Кременчука” до закінчення виборів, а саме до 26 березня 2006 року. А це – нова редакція дозволяє. Причому, без рішення суду...
Враховуючи, що положення Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про вибори народних депутатів” використовуватимуться деякими громадсько-політичними діячами, як привід для оскарження до ЦВК публікацій тих видань, які критикують їх діяльність, з метою закриття ЗМІ, усвідомлюючи, що такі оскарження можуть призвести до закриття ЗМІ, втрати журналістами робочих місць та позбавлення журналістів можливості нормально висвітлювати виборчий процес, комітет міської незалежної медіапрофспілки на власних відкритих зборах від 10 жовтня 2005 року прийняв заяву, щодо обмежень свободи діяльності ЗМІ підчас виборів 2006 року. В ній зокрема зазначається: “Журналісти Кременчука висловлюють протест щодо існування надмірних обмежень діяльності ЗМІ під час виборів 2006 року та вимагають внесення таких змін до нового Закону „Про вибори народних депутатів”, які б забезпечили нормальну діяльність ЗМІ під час виборчого процесу. Кременчуцькі журналісти ініціюють акцію протесту „Вибори 2006: Збережімо свободу слова”. В рамках акції збиратимуться підписи з вимогою зміни нині діючого законодавства і створення умов для нормального висвітлення ЗМІ та журналістами виборчого процесу.
Свій підпис на підтримку свободи слова ви можете поставити в редакціях газет 'Вісник Кременчука', 'Кременчуцький Телеграф', 'Програма плюс', телекомпанії 'Візит' та радіо 'Visma'.



 
Автор: bulashev
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх