БлогЪ: Шалений Львів: Троїсті музики на новий лад

27.04.2015, 16:35 Переглядів: 4 556

БлогЪ: Шалений Львів: Троїсті музики на новий лад

Олена Маляренко, журналістка и музикант, спеціально для telegraf.in.ua. Раніше працювала у "Кременчуцькому Телеграфі", зараз - на zik.ua/tv у Львові

Це розповідь про «українсько-обрядову гіп-гоп-дайбоже-етно-чорт ватагу з міста Лева, яка на підмостках коїть справжню шалену розруху»

 

Завжди, коли доводиться жити у новому місті, намагаюся знайти щось, що вирізняло б його з поміж сотень інших в Україні. Нині я у Львові і вже писала вам про соціальне життя, а тепер розкажу про тутешню музику, а точніше, про конкретний музичний гурт, який повністю змінив моє ставлення до традиційної народної творчості

 

БлогЪ: Шалений Львів: Троїсті музики на новий лад

 

Отже, зветься він «Йорий клоц» (Joryj Kłoc) – це музична ватага чотирьох хлопáк, що творять справжні чудеса із українськими народними піснями. Вперше почула і побачила їх на відкритті Різдвяного ярмарку у Львові минулого року (19 грудня). Ходила між продавчинями, доки не дісталася головної сцени, де якраз вони й виступали. Повністю розібрати слів не змогла, але звернула увагу на музичні гудила (інструменти) – «бу́хало (бубен, у який століттями товчуть карпатські Троїсті Музики), колісну ліру, контрагуслі (гуцульська назва альта) й акустичну гітару»(с) Ну послухала, та й пішла, ще й подумала: «Прикольний гурт, тре буде якось знайти їх».

 

Відшукати музик у мережі мені не вдалося, бо назви не знала, але, як виявилося, це не надовго. Настав день Різдва, і доки більшість львів’ян святкувала і відпочивала, мене відправили працювати – потрібно було привезти репортаж зі святкувань Різдва у Шевченківському гаю. Щоб ви розуміли – Шевченківський гай то музей народного побуту та архітектури під відкритим небом – туди привозять сотні хат, церков та інших приміщень із різних куточків України та реставрують.

 

Отже, площа дууууже велика, і, якщо знаходишся десь біля входу в Гай, то, що робиться в середині чи на окраїні – зовсім не видно і не чутно. Я чемно попрацювала біля входу і пішла глянути, що ж там на сцені посеред Гаю відбувається. Раптом чую знайому мелодію, і дивлюся, - таки ж вони, мої чудові музиканти, в такий шалений морозець виступають, аж підстрибують.

 

Саме там я дізналася їх повну і правильну назву «Йорий клоц», що за словами самих хлопців, означає «Добрий чоловік», яке вони вичитали із давньої лірницької книги про Старцівство. Але, кажуть, що вичитали з помилкою, мало бути «Йорій клац», як результат, назва означає, що музúки самі собі понапридумують (про це вони розповіли журналістам-магістрам Українського католицького Університету).

 

Різдво в Гаю

 

Пізніше вдалося почути їх наживо вже весною на Великдень, на тому ж самому місці – у музеї побуту і архітектури. Як виявилося, за кілька днів після виступу хлопці презентували новий кліп на пісню. Я настільки його вподобала, що слухала майже не вимикаючи. Називався він Ліс.

 

 

Ліс

 

Усі слова я знову не розчула, проте дуже хотіла дізнатися що ж та як. Тому почала шукати в Інтернеті. Як виявилося, це давня українська веснянка з Полісся «Куст». Хлопці її трішки скоротили, підкоригували та зіграли у своїй неповторній манері.

 

Така творча і активна робота над українськими піснями вразила мене і я вирішила передивитися, які народні пісні іще хлопáки відредагували для себе.

 

Наприклад у традиційну пісню додали програш зі знаменитої пісні про Барбару Стрейзанд)) (уууу)

 

Вербовая дощечка «Йорий клоц»

 

А ось так, для прикладу, цю пісню виконує хор Верьовки

 

 

А от в пісні «Ярило» музúки змінили імена головних героїв – ними були Віктор і Ганна, а стали Ярило і Леля. Як повідомляє Інтернет, це веснянка про кохання. Не так давно, цю пісню переповідав фольклорній експедиції в селі Люхча чоловік на ім’я Віктор, а дружину його звали Анна. Оскільки імен у героїв пісні не було, то їх записали за іменем оповідача, так і з"явилась веснянка

 

"Як полетів Віктор..."

Як полетів Віктор под небеса. Див! Див! под небеса...

Прив"язав Ганю до пояса Див! Див! до пояса...

В гору летить, крупи дере. Див! Див! крупи дере...

А в низ летить опалає. Див! Див! опалає...

Вогонь кладе, куліш варить. Див! Див! куліш варить...

Для своєї Гані живота парить. Див! Див! живота парить...

Живота парить довбешкою. Див! Див! довбешкою...

Її називає головешкою. Див! Див! головешкою...

 

Про «Йорий клоц» можна говорити ще довго, тож ліпше слухайте й дивіться. Вражень і власних рекомендацій щодо прослуховування чогось подібного чекаю у коментах.

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх