Чи грішно засмагати, пити й танцювати?

20.07.2006, 12:07 Переглядів: 6 152
Віруючі у відпустці мають дотримуватись певних правил. Кожне релігійне вчення має свій погляд на те, як належить поводитись на відпочинку. Так, православні вважають, що п’янство – першопричина блуду, іудеї практикують окремі пляжі для чоловіків та жінок, а мусульмани дозволяють жінкам танцювати тільки з родичами..
Засмагати, випивати і танцювати для православного – не гріх. Але все це годиться робити по-християнськи, без розпусти

Засмага за правилами
Всі ми люди і всі ми втомлюємося. Тільки відпочиваємо по-різному. Настоятель Свято-Троїцької Православної Церкви отець Олександр вважає, що священикам пляжі відвідувати не варто. Всім іншим православним засмагати можна. Адже в Біблії ніде не сказано, що це гріх. „Єдине зауваження – поводити себе при цьому треба так, як годиться справжньому християнину, – каже отець Олександр. – Бути скромним, смиренним і стриманим”.
Іудеям засмагати теж не забороняється, але робити це потрібно за певними правилами. Рабин Кременчуцької єврейської релігійної общини Шломо Давід Саламон стверджує, що іудеям заборонено роздягатися привселюдно: „Вони мають бути в одязі, що приховує руки нижче ліктів і ноги нижче колін”. Рабин вважає, що засмагати іудеям все-таки можна, але це слід робити в окремих місцях. „В Ізраїлі є такі спеціальні пляжі. Вони або розділені перегородкою, або чоловіки і жінки мають графік відвідування – по днях,  – розповідає він. – Там вони можуть бути більш розкутими, ходити в плавках і купальниках, адже представникам протилежної статі туди вхід заборонено”.
У мусульман вимоги до пляжного відпочинку жорсткіші. „Жінка може показувати своє тіло лише тим людям, які доводяться їй близькими родичами, – пояснює імам Кременчуцької мусульманської релігійної общини Тагір. – Якщо мусульманка відвідує спільний для чоловіків і жінок пляж, то вона має бути повністю одягненою. Оголюється лише обличчя і кисті рук”. Єдиний вихід для тих жінок, які хочуть мати бронзовий відтінок шкіри, – ті самі окремі пляжі.
Родина рабина Шломо місцевих пляжів не відвідує – вони відпочивають тільки в Ізраїлі. Там для іудеїв створені всі умови для того, щоб не порушувати регігійних норм. До речі, окремі пляжі – вже давно не проблема для таких туристів. Турфірми пропонують тури на курорти Єгипту, Турції або до ряду арабських країн з окремими пляжами. Тож відпочивати можна в мирі з власною совістю.

Випивати можна, але не всім і небагато
Православна церква спиртних напоїв не забороняє. Але деякі критерії дозволеного все таки є. За словами отця Олександра, межу визначити просто – все має бути в міру і по-християнському. „Наприклад, 50 грамів вина нікому не завадить, – каже він. – Але не треба перетворювати відпустку на п’янку і гулянку. У Біблії сказано, що можна пити, але не упиватися, бо це вже блуд. Людей на подвиги починає тягти. Через це і скандали виходять – той не так на мою дружину подивився, а той недостатньо мене поважає...” Отець Олександр вважає, що вся справа в тому, що ми забули, як відпочивали наші предки. Вони могли за однією пляшкою всю ніч просидіти і просто проговорити. А зараз, коли ми приходимо в гості, то на столі бачимо армію пляшок, та ще й господарі пити примушують. Мовляв, випий за мене, за дружину мою, за брата, за свата – і так до безпам’ятства. „А повага – вона ж не в пляшці, а в увазі”, – каже отець Олександр.
Іудеям віросповідання випивати не забороняє, але робити це можна тільки на свята. Рабин Шломо каже, що тоді трохи вина не завадить, але п’янства іудаїзм не заохочує.
Мусульманам випивати категорично забороняється. „Спиртні напої дурманять голову, від них людина дуріє на очах! – пояснює імам Тагір. – Є багато інших приємних напоїв – чай, кава, соки, компот, зрештою. Мусульманин може обрати те, що йому до вподоби”.

Танці – тонка штука
Отець Олександр каже, що в тому, щоб гарно провести час і потанцювати, немає нічого поганого, і повторює, що все має бути скромно, без розпусти – саме так належить поводитися справжньому християнину. В іудаїзмі та ісламі відношення до танців жорсткіше. Імам Тагір говорить, що в ісламі чоловіки і жінки не можуть торкатися один до одного, якщо вони не родичі. „Жінка може танцювати лише з чоловіком, батьком чи братом, –  стверджує він. – І ніяк інакше”.

Душа відпочиває у святих місцях
І отець Олександр, і імам Тагір, і рабин Шломо сходяться в одному. Найкращий спосіб відпочинку – це подорож по святих місцях. Імам Тагір каже, що мусульманин матиме велику користь для власної душі, якщо відвідає Мекку і Медину. Отець Олександр радить поїхати на святі джерела – помолитися там, покупатися. Саме так він щороку і робить разом зі своєю родиною. Іудеї не пожалкують, якщо відвідають Ієрусалим.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх