Шведів під Полтавою розбили за 30 хвилин

2.07.2009, 09:32 Переглядів: 4 701
300-річчя Полтавської битви посварило владу, дало заробити підприємцям та створило затори на дорогах.
Фото: Дмитрий Бабец

27 червня 300-річчя Полтавської битви в обласному центрі відзначали відразу за кількома планами: від облдержадміністрації та мерії. Перші вимагали, аби в місті відбувалися більш скорботні заходи і не проводилася реконструкція битви, інші з цим були не згодні і, крім віддання данини загиблим, намагалися якомога більше залучити до міста туристів, влаштовуючи виставки народних промислів, спортивно-історичне шоу з пошуку скарбу Мазепи, затопленого у річці, та реконструкцію самої битви. Можливо, ця неузгодженість між областю та містом відлякала політиків від відвідин ювілею. Не було цього разу ані президентів, ані відомих політиків. До міста завітали від Росії Голова адміністрації Президента Російської федерації Сергій Наришкін, а від України ще нижча за рангом персона - заступник Глави Секретаріату Президента України Марина Ставнійчук. Крім того до Полтави приїхали дипломати іноземних держав.

Зранку офіційні особи поклали квіти до підніжжя пам’ятника коменданту міста Олексію Келіну та захисників Полтавської фортеці. Представники української влади разом із закордонними дипломатами також вшанували пам’ять українських загиблих козаків. Далі урочисті заходи відбулися безпосередньо на полі Полтавської битви – почесні гості поклали квіти до пам’ятників шведам від шведів та шведам від росіян, а також до братської могили російських вояків. Присутні взяли участь в урочистій літургії та відкритті і освяченні Ротонди вшанування пам’яті полеглих учасників Полтавської битви.

– Українська держава вшановує сьогодні пам’ять українців, пам’ять росіян та пам’ять шведів, - передала слова Віктора Ющенка заступник Глави Секретаріату Президента. Українська держава, як і кожна країна, в цій події має своє місце. Ми вшановуємо пам’ять загиблих козаків, яке відали своє життя в ім’я Незалежності України”.

Марина Ставнійчук відзначила, що для України Полтавська битва, в яку вона вступила під проводом гетьмана Івана Мазепи, мала важливе значення.

– Вона дала нашій країні історичний шанс – здобуття суверенності і самостійності, – наголосила Марина Ставнійчук, підкресливши, що, на жаль, результатом цієї битви стала поразка національно-визвольного змагання. Але водночас, „це перемога українського духу у боротьбі за свою свободу”.

Увечері до когорти можновладців приєднався і міністр МВС Юрій Луценко, який прямував з Харкова до Києва. Міністр був не в офіційному одязі і викликав ажіотаж серед присутніх.

– Дивись, сам Луценко пішов, - сказала жінка і відразу причепилася до пана міністра з проханням сфотографуватися. Міністр не відмовив і після фотографування пішов у президію почесних гостей. В цей час губернатор Валерій Асадчев оглядав розгорнутий МВС шпиталь для надання меддопомоги тим, кому на полі стало зле чи то від жари, чи з інших причин. Губернатор так і не дійшов до президії та не переглянув реконструкцію битви, бо був противником шоу.

Проте понад 25 тисяч чоловік відвідали поле битви у день ювілею, і таки найактивніше народ прийшов подивитися саме на реконструкцію битви. Режисер заходу Олександр Любченко розповів, що участь у реконструкції взяли 250 чоловік, які були одягнуті в історичні костюми. На поле бою вийшли і козаки з Іваном Мазепою, і росіяни на чолі з Петром Першим, і Карл ХII зі шведами. Всі бойові дії зайняли 30 хвилин. Глядачі побачили і залпи гармат, і бій на шаблях та піках, і гарцювання на конях.

А поруч, у містечку майстрів у цей час активно кипів розпродаж.

– Ось вам сувенір від Полтави. Це за 10 гривень, - називає ціну жіночка, пропонуючи магніт з видом Полтави. А неподалік вже продається полтавське пиво за 5.00 грн. Тут же можна поласувати варениками з капустою за 16.00 грн. за чотири штуки.
– Сьогодні бажаючих попити пива вдосталь. Ми вже втомилися змінювати кеглі. Добре заробили сьогодні. Зараз чекаємо ще одну машину з пивом, та, кажуть, вона в заторі застрягла, - розповідає продавчиня.

І дійсно, аби дістатися до поля Полтавської битви, всім довелося вистояти у величезних автомобільних заторах.

– А що ж ви думали, пропускна спроможність дороги не витримує такого напливу автівок. Там он закипів автомобіль і всі стали в одному ряду, ледь ідуть по іншому ,- каже заступник начальника ДАІ області пан Штепа. Як стало відомо «Телеграфу», в заторах простоювали навіть високопосадовці обласного рівня.

Петро І керував битвою по мобілці
Фото: Дмитрий Бабец

Iсторична довідка

• Першу реконструкцію Полтавської битви свого часу провів Олександр Суворов. Після цього Катерина II наказала повторити її на біс.

• Двохсотріччя Полтавської битви подарувало Полтаві статус губернії. Так, при Олександрі I з однієї Малоросійської губернії вирішили організувати кілька. Суперниками Полтави тоді стали Лубни і Ромни. Довго не могли вирішити, кого вибрати, і тут хтось згадав, що біля Полтави була знаменита битва. Це і вирішило суперечку. Полтава завдяки імператорському рішенню стала одним з найгарніших міст центральної України. У XIX сторіччі тут були побудовані найкрасивіша Кругла площа та будинки, які можна вважати зразком класичної російської імперської архітектури. У центрі міста перед мерією красується обеліск на честь 100-річчя перемоги з імперським золотим двоголовим орлом.

В тому ж 1909 році Полтаву відвідав імператор Микола II.

• При Сталіні, святкуючи перемогу Петра I, було впорядковано поле Полтавської битви. На місці кожного редута, зведеного Петром, поставили триметрові стели.

Сьогодні на місці битви вже немає, як кілька років тому, складів з пальним, що належали Міноборони. Проте по полю проходить залізнична магістраль Харків-Київ, розміщені поля колишнього радгоспу, психіатрична лікарня і городи полтавців. Зараз на полі Полтавської битви зводиться меморіал.

Фото надано УНП
Фото: Дмитрий Бабец

На полі Полтавської битви розгорнули найбільший у світі прапор України

Найбільший у світі прапор України розгорнули активісти Української народної партії на полі Полтавської битви 27 червня, у день 300-річчя баталії. Він став символом здійснення прагнень гетьмана Івана Мазепи та українських козаків, які 300 років тому поблизу Полтави вийшли на бій за українську державність. Прапор розміром 45 на 30 метрів розгортали близько півсотні українських патріотів. Керував розгортанням прапора народний депутат України, перший заступник голови Української народної партії Іван Заєць. Прапор тримали розгорнутим близько 20 хвилин. Згортаючи прапор, представники УНП разом із гостями відзначення річниці баталії заспівали державний гімн «Ще не вмерла України…».

Фото: Дмитрий Бабец

До початку реконструкції битви публіку розважали козаки

Фото: Дмитрий Бабец

Мерія не захотіла приймати подарунок від шведів

Шведська делегація напередодні святкування передала бюст шведського короля Карла XII Полтавському обласному краєзнавчому музею. У той же час автор пам’ятника шведський скульптор, історик і кавалерійський офіцер Бернард Енгмунд висловив здивування з приводу відмови музею Полтавської битви прийняти бюст.

– Не можу зрозуміти, стільки подарунків ми робили музею Полтавської битви, а тут відмова ... Сподіваюся, що бюст все-таки буде в музеї Полтавської битви, - зазначив Бернард Енгмунд.

Нагадаємо, мерія Полтави відмовилася прийняти в подарунок пам’ятник шведському королю Карлу XII від шведського скульптора Енгмунда та шведської громадської організації Асоціації друзів шведського військового музею Стокгольма. Мерія Полтави, яка з березня вела переговори зі шведами про пам’ятник, не впевнена, що він є історичною і художньою цінністю. Полтавська обладміністрація заявила, що, якщо мерія Полтави не хоче встановити пам’ятник у шведському залі музею історії Полтавської битви (підпорядкованого Полтавській міськраді), то пам’ятник встановлять в обласному краєзнавчому музеї.

Невідомий намагався підпалити опудало Мазепи 

У день святкування 300-річчя Полтавської битви невідомий намагався підпалити опудало Мазепи біля Свято-Самсонівської церкви під час відкриття Арки примирення. Чоловік з опудалом намагався занести його в церкву і підпалити. На опудалі був напис «Мазепа іуда». Між прихильниками невідомого та супротивниками зав’язалася колотнеча, яку втихомирили представники міліції. Міліція опудало відібрала.

Ці біг-борди посварили мерію та рекламістів
Фото: Дмитрий Бабец

У «Свободи» Мазепа переміг

Полтавська обласна організація ВО «Свобода» напередодні свята розмістила в обласному центрі на біг-бордах зображення Івана Мазепи з гаслом «Мазепа переміг! Українська Держава є!». Реакція полтавської влади була миттєвою – відбулося позачергове засідання міськвиконкому, на якому керівникам рекламних агентств заборонили розміщувати подібну рекламу. Полтавський міський голова Андрій Матковський звернувся до рекламістів утриматься від розміщення будь-якої інформації, що може образити національну гідність чи політичні погляди тих, хто візьме участь у відзначенні 300-річчя Полтавської битви.

За словами в.о. голови Полтавської обласної організації ВО «Свобода» Олега Головченка, ця ситуація не є дивною. 
– Українські патріотичні гасла шкодять проросійському іміджу, який, готуючись до так званого «відзначення» Полтавської битви, старанно формують Полтавська міська рада та міський голова Андрій Матковський, - зазначив Олег Головченко.

Він пожартував, що незабаром може дійти до того, що заборонять 10-гривневі купюри, на яких також зображений Мазепа.

Фото: Дмитрий Бабец

Пообідати можна по–царському

В ресторанах Полтави в меню з‘явилися «Обід Карла» та «Обід Петра». Так, у ресторані «Четвертий бастіон» гостей зустрічають манекени у формі російських солдат, а на обід можна замовити спецстраву «Редут», «Гармата» та інші. Серед найбільш популярних «Обід Карла» ( рибний суп по-королівськи за 20 грн, запечена картопля з червоною ікрою за 25 грн, салат з овочів і креветок за 15 грн та форель, запечена з овочами за 45 грн), «Обід Петра» (різносоли під горілку за 15 грн, крем-суп часниковий за 12 грн, крільчатина з овочами за 42 грн та короп, запечений у сметані, за 25 грн) та «Шашлик Мазепи» з овочевим гарніром, який затягне на 58 грн.

Фото: Дмитрий Бабец

Гості залюки фотографуються з манекенами російських солдат

Фото: Дмитрий Бабец

Петра розкуповують швидше, ніж Карла чи Мазепу

Полтавський лікеро–горілчаний завод до знаменної дати випустив горілку «Полтавська битва», «настоявши» її на справжньому полину. Як пояснив директор заводу Володимир Псєха, спеціально для того, аби представники всіх країн, які її скуштують, відчули гіркоту втрат і забули минулі образи. Горілку розливають в ексклюзивні фарфорові пляшки, які є скульптурними фігурками учасників Полтавської баталії - Івана Мазепи, Петра І і Карла ХІІ. Виявилося, що саме переможця - російського царя Петра Першого - в Полтаві більше шанують і розкуповують у фірмових магазинах. 700-грамові пляшки з царською горілкою продають за ціною 66 грн.

Мазепу встановлять пізніше

Пам’ятника ж Мазепі до 300-річчя битви, як того хотіли Віктор Ющенко і облдержадміністрація, не буде. Міськрада була проти. Його відкриття на Соборній площі перенесли на 24 серпня, День незалежності України. Його вже виготовили у Києві. На пам’ятник товариство «Просвіта» зібрало 1,5 млн гривень.



 
Автор: bulashev
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх