УВАГА! Шкільна їжа! Школи перевірятимуть без попередження до кінця 2016-го року

16.05.2016, 08:25 Переглядів: 4 962

УВАГА! Шкільна їжа! Школи перевірятимуть без попередження до кінця 2016-го року

Завершився перший етап перевірок шкільних харчоблоків. Він тривав із третьої декади березня. Перевірено 9 шкіл. 

Наразі «ТелеграфЪ» підсумовує результати перевірок.

УВАГА! Шкільна їжа! Школи перевірятимуть без попередження до кінця 2016-го року

 

Шкільні харчоблоки перевіряла комплексна комісія. Її створили за пропозицією депутата міськради Тетяни Сідерко. Сталося це після березневого скандалу у 1-й школі – тоді батько учениці Крістіни Б. заявив, що його дитині стало погано через їжу у шкільній їдальні.  

 

УВАГА! Шкільна їжа! Школи перевірятимуть без попередження до кінця 2016-го року

 

Завжди відсутня віце-мер

 

Випадок у 1-й школі став підставою для створення комісії з перевірки харчоблоків.  Від депутатського корпусу до її складу увійшла Тетяна Сідерко. Головою комісії призначили віце-мера Ольгу Усанову, яка курирує освітянську галузь.  Віце-мер Усанова у жодному рейді комісії участі не брала – перебувала або у відпустці, або на лікарняному. Тож групу очолював заступник голови комісії – начальник міського департаменту освіти Геннадій Москалик. Під кінець він теж опинився на лікарняному і комісія завершила  перший етап перевірок вже без керманичів.

 

Через відсутність керманичів на робочих місцях до цього часу відсутній і звіт про результати роботи комісії. «ТелеграфЪ» намагався отримати коментар голови комісії віце-мера Усанової, та виявилось, що вона знову на лікарняному. Крім того, до цього часу немає звіту Держсанепідслужби, яка брала проби (змиви) у шкільних харчоблоках. Втім щойно цей звіт з’явиться, «ТелеграфЪ» надрукує висновки санітарних лікарів.

 

Наразі ж пропонуємо підсумувати роботу, проведену комплексною комісією. Вона перевірила харчоблоки шкіл №№ 19; 4; 20; 12; 17; 23; 24; 26; 31 (детальні звіти про результати перевірок зазначених шкіл ви можете прочитати у Телеграфі» №№ 15-18). Три з цих шкіл – 4; 19; 20 – знаходяться у центральній частині міста. Чотири (12; 17; 26; 31) – на Молодіжному. І лише одна (23) – у Крюкові. Про роботу комісії знали всі школи, це інформація відкрита. Втім конкретні школи заздалегідь не попереджали про візит комісії – це було неможливо зробити, бо номер школи члени комісії обирали лише в день проведення перевірки. 

 

«Весла» з трісками

 

Найскладніше було 19-й школі – її перевіряли першою. Тож комісія зробила там кілька суттєвих зауважень щодо маркування дошок для нарізання продуктів та стікерів із вказаним часом закладання продуктів до холодильників (стікерів не було). Далі члени комісії переконалися, що комунікації в освітянській галузі налагоджені добре – у наступних школах ми вже бачили чітко промарковані дошки та продуктові контейнери з позначеним днем та часом закладання їх до холодильнику.

 

Потім майже одночасно  «прокололися» 20-та та 4-та школи. У них представник Держсанепідслужби та депутат Сідерко знайшли невідшліфовані дерев’яні лопатки («весла») для розмішування страв у каструлях. Комісія зробила зауваження, що тріски із невідшліфованих лопаток можуть потрапити до їжі. І далі вже у школах нам траплялися лише старанно зашліфовані лопатки – а у 23-й взагалі замість дерев’яної лопатки членам комісії показали велику і безпечну металеву ложку, саме нею кухар розмішує страви. 

 

Мило є, бойлерів немає

 

Комісія превіряла харчоблоки за такими пунктами: місце для миття рук; їдальня; кухня та зберігання продуктів; миття посуду та його зберігання. У кожній школі члени комісії бачили біля дитячих рукомийників рідке мило та паперові рушники. Складніше виявилось із теплою водою для миття рук – де не було бойлерів для підігріву води, там їх не встановили і заради комісії. 

 

Практично у кожній перевіреній школі представник Держсанепідслужби нагадувала про те, що кухонне обладнання застаріле і його треба оновлювати. Найперше це стосувалося холодильного обладнання. Капітальний ремонт на кухнях зроблений лише у 20-й, 4-й та 24-й школах. У 24-й кухня взагалі як новенька лялечка. Всі інші шкільні кухні потребують капітальних ремонтів. А у 19-й конче потрібна кухонна витяжка.

 

Держсанепідслужба та представник відділу охорони здоров’я не знайшли серйозних порушень санітарних норм на кухнях та в їдальнях перевірених шкіл. Вони констатували, що продукти зберігаються відповідним чином, миючих та дезінфікуючих засобів вдосталь. 

 

Серед порушень, свідками яких стали члени комісії, були такі: у 12-й школі працівники їдальні розносили над головами дітей таці з гарячими стравами та чаєм, це небезпечно. У 26-й школі булочки в буфеті не були розкладені в індивідуальні пакети. У 31-й школі працівники їдальні не прибрали тарілки з недоїденим учнями хлібом та не замінили їх на чисті, а просто доклали на них ще хліб.

 

«Перевірки тримають колективи їдалень в тонусі»

 

УВАГА! Шкільна їжа! Школи перевірятимуть без попередження до кінця 2016-го року

 

«ТелеграфЪ» запитав про результати перевірки шкільних їдалень її ініціатора депутата Кременчуцької міськради Тетяну Сідерко:

 

– Пані Тетяно, як ви оцінюєте результати перевірки? Чи є якісь реальні наслідки?

 

– Я вважаю, що наслідки є, і я просто впевнена, що такі перевірки шкільних харчоблоків треба проводити регулярно, бо це тримає колективи їдалень в тонусі. Так, нам закидають, що школи були попереджені про перевірку і готувалися до неї. Та це ж чудово! Працівники перебували у стані бойової готовності, на кухнях драїли все начиння, усі каструлі та ложки, підтягували «хвости», хто які має, їжу готували з дотриманням технологічного процесу. Я впевнена – все це пішло на користь дітям, які цю їжу їли. І найголовніше – завдяки перевірці ми нарешті отримали двосторонню комунікацію між батьками учнів та шкільним керівництвом. Батьки змогли дізнатися яка кухня у школі, де вчиться їхня дитина, який там буфет, що там продають. Хоча директори шкіл і стверджують, що вони надають можливість батькам перевіряти роботу шкільної їдальні, та не все так просто – батькам не дуже легко  отримати таку інформацію. 

 

– Деякі батьки вважають, що в школах розігрували спектакль для перевіряючих – адже керівництво шкіл та працівники їдалень були попереджені про проведення перевірок. Що скажете?

 

– Так, керівництво шкіл та працівники їдалень були попереджені про перевірки, це правда. Але що поганого у тому, як вони комунікували? Ви звернули увагу, що на початку перевірок у 19-й школі ще не було стікерів із вказаним часом закладання продуктів до холодильника, ви про це написали, і далі вже ми бачили, що всі продукти  у холодильниках мають стікери, а всі дошки промарковані тощо. Люди зробили висновки. Якщо вони про це забудуть, ми знову прийдемо і перевіримо. Хочу вам сказати, що ми домоглися подовження роботи комісії аж до кінця 2016-го року!

 

Що кажуть батьки учнів

 

Звіти про перевірки шкільних харчоблоків «ТелеграфЪ» друкував не лише в газеті, а й на сайті. Читачі-батьки школярів регулярно ділилися на сайті своїми враженнями. Друкуємо їхні коментарі та побажання.

 

Перевірте «Діадему»!

 

– Проверьте, ради Бога, документацию, по которой привозит продукты в школу фирма «Диадема». Ибо я знаю учебные заведения, которые это не принимают. По документам в школе проверять глупость. А вот данные по закупкам фирмы-поставщика – интереснее. Цены мы увидели. Продукция офигенно высшего качества (круче чем в ВР) – вот бы ее проверить. Не только документально.

Alla

 

Довідка «Телеграфа»:

 

ПП «Діадема» – фірма-постачальник продуктів харчування до міських шкіл. Угоди з нею укладають директори шкіл. «ТелеграфЪ» друкував матеріал «До кременчуцьких шкіл завозять найдорожчі продукти – м’ясо по 99 гривень, яйця – по 19...». Ми публікували прайси ПП «Діадема», за якими, дійсно, виходить, що до шкіл завозять фантастично дорогі продукти – дорожчі, ніж у супермаркетах. На жаль, документацію ПП «Діадема» та сертифікати на продовольчі товари, які вона постачає школам, комплексна комісія не перевіряла.

 

Втім під час перевірки депутат Сідерко розповіла «Телеграфу», що ціни на продукти, які завозять до шкіл,  знизилися – про це їй повідомила представник ПП «Діадема». «ТелеграфЪ» запитав:  де ж постачальник знайшов резерв, щоб знизити ціни, виходить, вони були завищені? І який він має прибуток? Нам відповіли, що коливання цін – це ринкова специфіка. Щодо прибутку, запитання залишилось без відповіді.

 

«Нехай комісія працює цілий рік!»

 

– Було б дуже добре, щоб ця комісія працювала не лише місяць, а цілий навчальний рік з правом проведення необмеженої кількості несподіваних повторних перевірок.

почемучка

 

– Молодцы, подготовились для комиссии. Интересно было бы провести ревизию нежданно-негаданно через пару месяцев. А по результатам проверки принять радикальные жесткие меры. И если потребуется – вплоть до увольнения. Вот это был бы действительно добросовестный подход проверяющих к выполнению своих прямых обязанностей.

Вольвовод

 

– «Директори шкіл були попереджені про початок роботи комісії. Також їх заздалегідь ознайомили з переліком питань..» Напевно, такими були умови допуску до перевірки, але ефективність її викликає сумніви.

Irish Cream

 

Довідка «Телеграфа»:

Депутат Сідерко повідомила, що робота комісії з перевірки шкільних харчоблоків триватиме до кінця 2016-го року. Тобто у вересні перевірки почнуться знову. Віце-мер Усанова дала усну згоду на подовження терміну роботи комісії, готується відповідне розпорядження.

 

«Сын подтвердил – перчатки только для комиссии!»

 

– Увидел, что в мыльницах жидкое мыло, позвал малого и спросил: а что, мыло у вас в школе всегда есть? Он сказал, что раз видел, а то и не помнит, было ли вообще)))) клоунада! Учится в школе тысяча (детей), сдают по 50. Ничего себе! В месяц 50 000 стригут, хоть бы раз отчитался директор – вывесил сметы расходов где-нибудь в школе. (коментар до результатів перевірки 12-ї школи).

Barmaleykin

 

– В 26 школі НІКОЛИ працівники їдальні не надягали рукавички! А працівниця буфету ЗАВЖДИ раніше брала гроші рукою, а потім тією ж рукою брала булочку. Яке там «бутерброд у кульочок»????))) Це все показовий виступ перед комісією. Говорю конкретно за цю школу, бо на власні очі бачила неодноразово. Не розумію, нащо це все?)))) (коментар до результатів перевірки 26-ї школи).

ww

 

– Сын подтвердил – перчатки только для комиссии:))) А умывальники старшие классы никогда не видели рабочими. Но там есть один обычный умывальник – он всегда с водой. А так все в принципе правильно (коментар до результатів перевірки 26-ї школи).

Alla

 

Довідка «Телеграфа»:

 

Ми запропонували керівнику міського департаменту освіти Геннадію Москалику прокоментувати сумніви батьків. Ось що він відповів:

– За п’ять хвилин цілу систему не перебудуєш, навіть заради комісії. Якщо, вибачте, був безлад, його за кілька хвилин чи годин не залагодиш. Батькам ми надаємо можливість перевіряти стан їдалень та буфетів. Звісно, через ситуацію в країні обмежений доступ сторонніх осіб до шкіл, і це виправдано. Втім зайти до буфету і подивитися, чим там торгують і купити булочку, можливо.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх