У кого з кременчужан заберуть субсидію?

7.03.2016, 08:26 Переглядів: 13 465

У кого з кременчужан заберуть субсидію?

Боятися треба тим, хто свідомо приховує свої доходи. Чесні громадяни можуть із полегшенням зітхнути, навіть якщо вони помилилися при заповненні декларації.

У медійному просторі ширяться «страшилки» про штрафи за субсидію та відібрані квартири. Нібито жінка з Луцька отримала повідомлення з вимогою повернути державі понад 33 тис грн – отримані нею субсидію та виплати малозабезпеченій родині. А все через те, що вона не вказала в декларації другий будинок і машину. Мешканка Тернополя нібито отримала штраф у сумі 2,5 тис грн за те, що приховала дві вантажівки. Про це повідомляє портал znaj.ua та бездумно тиражують інші інформагенції та телеканали.

 

Натомість кременчуцькі бабусі, наслухавшись «страшилок», ладні відмовитися від субсидій.

 

– Нам телефонують люди і кажуть: «Заберіть у мене субсидію. По телевізору кажуть, що в людей за це квартири забирають». Таким людям ми пояснюємо, що, відповідно до чинного законодавства, субсидія – це допомога, яка не повертається. Якщо ви все оформили правильно, то ніяких претензій до вас бути не може, – наголошує Лідія Глоба, начальник управління праці та соцзахисту Автозаводського району.

 

Така сама ситуація і в Крюківському районі: там теж заспокоюють наляканих громадян.

 

– Днями телефонує бабуся, ледь не плаче, просить: «Скасуйте мені субсидію». А ми питаємо: «Хіба є вам чим заплатити за квартиру оті 1500 гривень?» Вона каже: «Значить, їсти не буду». Ми розмовляємо з такими людьми і пояснюємо, що не варто відмовлятися від субсидії, і ніхто її не забере, якщо людина чесно задекларувала свої доходи. Навіть якщо не зійшлися якісь дані в документах (деякий час, до внесення змін у правила надання субсидій, люди самі вписували суми своїх доходів у деклараціях і могли просто помилитися – ред.), то такій людині зроблять перерахунок – лише на ту суму, яка не співпадає. А повністю субсидію ніхто не забере, – пояснює Наталя Герасименко, заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Крюківського району.

 

Штрафів не існує

 

Фахівці УПСЗН наголосили на тому, що штрафів за неправомірно отриману субсидію на даний час не існує взагалі. Штрафи, дійсно, вводили, коли затверджувався новий спрощений порядок призначення субсидій. Але цю норму Мінсоцполітики скасувало ще в липні 2015 року, і вона не застосовувалася. Чому скасували? Бо в деклараціях про доходи люди нині не зобов'язані вказувати їх розмір, а лише джерело отримання цих доходів. Дані про доходи людини органи соцзахисту отримують через фіскальну службу. Тож при такій системі помилки практично виключені.

 

«Внаслідок спрощення відпадає будь-яка необхідність штрафувати людей за помилки. Немає цифр – немає помилок, немає приховування фактично власних доходів, тому ми не будемо застосовувати норму про повернення в подвійному розмірі зайво перерахованої житлової субсидії в разі подання документа з недостовірними відомостями », – так прокоментував скасування штрафів у липні минулого року міністр праці та соцполітики Павло Розенко.

Наталя Герасименко наголосила: немає й таких випадків, коли через неправильно призначену субсидію в людей забирають квартиру.

 

Хто не має права на субсидію

 

Відповідно до Порядку призначення субсидій, на неї не має права родина, якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією зробив покупку на суму понад 50 тис грн (купив земельну ділянку, квартиру або будинок, автомобіль чи інший транспортний засіб, будівельні матеріали чи інші товари або оплатив послуги з ремонту, будівництва тощо (крім медичних послуг, пов'язаних із забезпеченням життєдіяльності).

 

Боятися слід лише тим, хто приховує доходи

 

Проте в деяких громадян таки забирають субсидії, бо вони приховали якісь доходи і не вказали їх у декларації.

 

– Боятися треба лише тим, хто свідомо приховує свої доходи – навмисно не декларує якийсь вид доходу, а потім ми виявляємо його при звірянні з фіскальною службою, реєстром майнових прав, – розповідає Наталя Герасименко. – Наприклад, був такий випадок, коли людина не вказала, що купила квартиру. А це сума понад 50 тисяч гривень, і якщо людина здійснила таку покупку, протягом року субсидія не призначається. У цьому випадку людина мусить повернути нараховану суму субсидії. Але, підкреслюю, ніяких штрафних санкцій немає. І ці випадки поодинокі.

 

– Яким чином людина повертає cубсидію?

 

– Ми надсилаємо людині повідомлення, вона приходить до нас. Даємо їй реквізити рахунку УПСЗН, на який добровільно треба переказати гроші, встановлюємо термін сплати – залежно від суми. Якщо людина не відшкодовує ці гроші добровільно, тоді звертаємось до суду.

Лідія Глоба навела статистику по Автозаводському району. За її словами, найчастіше скасовують призначену субсидію через те, що людина не вказує покупку на суму понад 50 тис грн.

 

– За минулий рік через наше управління близько 36 тисяч осіб отримало субсидію. З них лише 116 людей (0,32% – ред.) надали недостовірні дані, тому мали повернути отримані кошти. Наприклад, людина купила автомобіль, але не надала нам дані щодо цього факту. Але ж ми все перевіряємо! Ця людина не мала права отримати субсидію на загальних підставах, тому вона мусить повернути кошти.

 

Операція «верифікація»

 

Ще одне розумне слово, яке лякає громадян – верифікація (від лат. verus – істинний, facio – роблю, тобто перевірка), яку запланував Мінфін. Чиновники сподіваються перевірити по різних базах даних тих, хто користується соціальними пільгами (це і пенсії, і різні види соціальних виплат, і субсидії): виявити в списках «мертвих душ» та шахраїв і зекономити 5 млрд грн бюжетних коштів.

 

1 березня Мінфін презентував проект верифікації. Зокрема, Мінфін отримає й доступ до банківської таємниці – до даних отримувачів соціальних виплат.

 

«Співпрацюючи в рамках процесу верифікації з банками, Міністерство фінансів запитуватиме лише мінімальний набір даних про отримувачів соціальних виплат, що буде використовуватись у роботі як службова конфіденційна інформація», – зазначив з цього приводу заступник міністра фінансів Роман Качур.

 

У банках про систему співпраці допоки не знають – ніяких інструкцій ще не отримували. Про це «Телеграфу» повідомили в «Ощадбанку.

Чи варто боятися верифікації отримувачам субсидії? Зауважимо: Порядок призначення цього виду соцдопомоги не обмежує громадян у праві її отримувати, якщо є депозит.

 

– Відповідно до змін, які відбулися в липні минулого року, доходи від депозиту не враховуються при призначенні субсидії, – каже Лідія Глоба.

 

З іншого боку, коли запустять процес верифікації, контролюючі органи зможуть відстежити вашу безготівкову покупку через банк на суму понад 50 тис грн.

Автор: Тетяна ДОНЧЕНКО, Ірина СЕРЬОГОВА
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх