Наскільки подорожчала їжа

19.01.2015, 08:30 Переглядів: 6 828

Наскільки подорожчала їжа

«ТелеграфЪ» порівняв неспокійний 2014 рік зі спокійним 2012 – вийшло майже на третину більше грошей на харчі

«Війна війною, а обід за розкладом» – це прислів'я якнайточніше характеризує настрої українців, які зустріли Новий рік-2015. Походивши ринком та магазинами, послухавши розмови, ми зробили висновок: люди менше нарікають на ціни, розмовляючи про те, що комусь там, на війні, набагато гірше. Але рахують гроші в гаманцях, хоча й охоче кладуть продукти до кошиків волонтерів, які збирають по магазинах допомогу армії.


Кременчужани особливо не ганялися за делікатесами (наприклад, червона ікра зі знижкою в одному із супермаркетів не зібрала купу покупців). Але й відмовлятися від традиційних «Шуби», «Олів'є» та холодцю люди не збиралися.


І в соцмережах наші люди викладали фото доволі щедрих новорічних столів, де були присутні і заморські смаколики – наприклад, суші, виготовлені власноруч. Бо один зі способів зекономити: не купувати готове, а зробити самому.


«ТелеграфЪ» традиційно вже кілька років поспіль порівнює ціни на набір продуктів, який ми умовно назвали новорічним кошиком. Це скромний набір, який дозволяє накрити новорічний стіл. У ньому ми не враховуємо свіжі овочі (помідори, огірки), бо ощадливі господині їх консервують.


Два попередні роки ціни зростали не дуже помітно – на рівні 5% – 7%, втім Держкомстат (на відміну від нас) зафіксував на кінець 2012 навіть зниження ціни на продукти. Тож порівняємо спокійний 2012 з буремним 2014. За нашими підрахунками, ціни на їжу зросли на 29% – тобто майже на третину.


Подорожчали солодощі (ціна на цукор весь час коливається, крім того, виробники продукції нарікають на зростання цін на енергоносії, які використовуються у виробництві). Майже не зросли в ціні вітчизняні овочі та фрукти – яблука продаються на ринку за такою ж ціною, як і два роки тому. На відміну від них закордонні фрукти подорожчали майже вдвічі – слідом за доларом та євро. Та особливо помітний стрибок цін на курятину і яйця. Невже вітчизняні кури перевелися? Про причини такого зростання цін «ТелеграфЪ» запитав у місцевого виробника.

 

Чому курка наздоганяє свиню?

Олександр Раджабов, місцевий виробник курятини (має мережу магазинів):

 

– Олександре Петровичу, наразі ціна на куряче філе практично зрівнялася з ціною на свинину, яка раніше завжди була дорожча. У чому причина?

 

– Зазначу: я особисто як виробник близько трьох місяців не піднімав ціну на курятину. Але ціну диктує ринок – загалом, хто як хоче, так і торгує. На ринку курятини ціну регулює найпотужніший виробник – «Наша ряба». А зростання ціни на куряче філе пов’язано, перш за все, з підвищенням попиту. Українці поступово стали відмовлятися від свинини та переходити на дієтичне м'ясо. Крім цього, куряче філе стали додавати більше у ковбаси. І тому на нього попит більший, ніж на стегенця. Вони мають тенденцію до зниження у ціні, а ціна на філе, навпаки, зростає, щоб урівноважити вартість курячої тушки. Що стосується зростання ціни на курятину в цілому, то це, перш за все, пов’язано з тим, що подорожчали живі курчата та корми для них. Ціна на м’ясо курчат піднялася через те, що у Донецькій області загинуло маточне поголів’я «Нашої ряби», і якщо раніше одне курча коштувало 6 грн, то тепер 9-10 грн. Можна отримувати своїх курчат, але для цього потрібні маточні яйця, тобто порода, це складне виробництво. Я, наприклад, закуповую такі яйця в Польщі, в мене укладений контракт. Самі розумієте, що ціна у цьому випадку залежить від курсу євро. Зараз одне таке яйце коштує на наші гроші 7-8 грн. Що стосується кормів, то вони теж подорожчали на 20-25%.

 

– Але ж пшениця у нас вітчизняна, не імпортна, то в чому ж тоді питання?

 

– Думаю, має місце й штучне підняття ціни, але це вже питання до Антимонопольного комітету.

 

– Які подальші прогнози на ціну курятини?

 

– Думаю, найближчим часом, після свят, ціна навіть падатиме. Підвищення ще було пов’язане і з тим, що збільшився український експорт курятини до Європи, але у січні експорт почав падати – зменшився попит, ще не укладені нові контракти. Щойно вони будуть укладені (десь наприкінці січня) ціна на курятину в Україні знову може почати рости.

 

– Ви говорили про те, що дорого коштують маточні яйця, а ті, що продаються як харчовий продукт? Їх виробляють в Україні, чи обґрунтована, з вашої точки зору, ціна на них?

 

– Дефіциту на харчові курячі яйця немає. Тому, вважаю, виробники штучно утримують ціну.

 


Наскільки виросли ціни на продукти за два роки

 

Наскільки подорожчала їжа

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх