Що ховають у кременчуцьких підвалах

23.09.2013, 16:19 Переглядів: 6 014

Що ховають у кременчуцьких підвалах
В Україні у підвалах у кращому випадку зберігають картоплю, у гіршому – там плодяться комахи та пацюки. За кордоном підвал – це «нульовий» поверх, кімната для дітей, автостоянка, пральня або навіть лазня

Валентина Кольчик запрошує начальника УЖКГ та керівництво «Житлорембудсервісу» в темний підвал за адресою вул. Карнаухова, 4

 

На що найчастіше скаржаться кременчужани? На уряд, депутатів, дахи та підвали – у цьому редакція «Телеграфа» переконалася за 15 років свого існування, судячи з телефонних дзвінків. На диво, усі чотири види скарг тісно пов’язані між собою. Бо перед черговими виборами мешканцям обіцяють «золоті гори» (пардон, сухі підвали і нові лавочки). А після виборів… Дивіться самі, що виходить.


Жителі будинку на вулиці Карнаухова, 4 свою картоплю у підвал не ховають – люди нарили погреби на околиці за своїм будинком, і тепер територія зі схилами нагадує якісь партизанські «криївки». Бо підвал уже багато років підтоплюється і не придатний для використання.


– Я живу в цьому будинку сім років. І стільки ж триває боротьба. Весь час ми дихаємо випарами з підвалу, йде запах, особливо на перших поверхах. Тут не все в порядку із каналізацією – вона забивається, і всі нечистоти йдуть у підвал. Вже й будинок одним боком сів, – розповідає Валентина Кольчик – Минулого року, коли в народні депутати Жеваго вибирали, нам трохи підняли трубу в підвалі. Прийшли, скарги наші записали. Ми всім під’їздом розписалися – чоловік 20. Про все казали – і про підвал, і про те, що лавочка згнила. Але й досі нічого не змінилося. Та ще й перед президентськими виборами обіцяли, що замінять трубу – а віз і нині там!


– А я живу в будинку 38 років – і постійно у підвал іде вода! Приїдуть, подивляться, розведуть руками – на тому все й закінчується! За що ж ми їм гроші платимо – експлуатаційні витрати? – обурюється Лідія Гула.


Мешканка квартири №2 на першому поверсі Марія Кренєва запрошує в гості. Зовсім недавно вона поміняла батареї – старі згнили, довелося викинути, як і половики. А виною в усьому вогкість, яка йде із підвалу.


– Уся інфекція сюди йде. Вже разів п’ять хворіла я на запалення легень! – розповідає пенсіонерка.


Люди кажуть, що ходили на прийом і до свого депутата по округу, Василя Волошина. Та нічого не змінилося.


– Я ставив це питання перед керівництвом управляючої компанії «Житлорембудсервіс». У принципі, там ідуть назустріч, якщо мають таку можливість. Але в тому районі не в одному будинку проблема з підвалом. Потрібні колосальні капіталовкладення, а де ж їх узяти? – коментує Василь Волошин, депутат на окрузі №20, де розташований злощасний будинок.


Згодом депутат зателефонував до редакції сам і повідомив: будинок обстежать фахівці з управління житлово-комунального господарства, є домовленість з начальником УЖКГ Сергієм Ярошем. Хочеться вірити, що багаторічна боротьба мешканців за сухий підвал таки увінчається успіхом. Але, на жаль, у місті він не єдиний чекає на порятунок – потрібна програма реанімації таких споруд і фінансування на неї. Інакше рятувати доведеться цілі будинки, а це набагато дорожче. Головна проблема нашого ЖКГ – скільки б не говорили про системні реформи, однак і досі немає ефективного господаря.

 

Там, де є господарі


Як використовують підвали за кордоном


Що ховають у кременчуцьких підвалах

США. «Тут немає такого поняття, як підвал у нашому розумінні. В окремих будинках є так звані «бейсменти» (basement): тут влаштовують гаражі для машин і підсобні приміщення – наприклад, пральні. Є підвали, перебудовані під житло» –, розповіла «Телеграфу» по скайпу мешканка США. Якщо йдеться про приватний будинок (або таунхаус на декілька господарів), то підвали прийнято перебудовувати під житло. «Саме в перебудованому підвалі часто влаштовують свої спальні підлітки, переїжджаючи з другого поверху будинку, де вони, на їх думку, знаходяться дуже близько до батьків, у підвал, де від батьків їх відділяє не тільки перший поверх, а й підлога будинку з додатковою ізоляцією», – пише Микола Злобін у своїй книзі «Америка. Живуть же люди».


Фінляндія. «Усіх своїх гостей з різних країн, які приїжджають в гості до мене в провінційне фінське містечко Варкаус, я веду на обов’язкову екскурсію в підвал, бо в його підсобних приміщеннях зберігаються всі необхідні для прийому гостей речі на зразок білизни, надувних ліжок, приналежностей для рибалки і лісових походів, велосипедів, лиж, а також знаходиться сауна» – такий запис ми знайшли на сторінці livejournal. Авторка з ніком olhanninen розмістила симпатичні фото і сауни, і загальної для всіх мешканців 2-квартирного будинку пральні, сушарні для речей.


Німеччина. «Ми живемо в Німеччині. Підвал тут – важлива частина житла. Наша частина підвалу трохи поступається площі всієї квартири. Ми сушимо там білизну. У мене там стоять спортивні снаряди – типу спортзал. Несезонні речі, одяг, взуття, велосипеди, всякий непотріб», – ще один запис про раціональне використання підвалів. В деяких будинках у Німеччині підвалу немає – це нульовий поверх Erdgeschoss (дослівно – «земляний поверх»). А в якості комірчин там використовують горище – пише мандрівник на сайті vedder.ru.

 

Кременчуцький Телеграф від 12 вересня 2013 року, №37


P.S Ця стаття була опублікована в газеті "Кременчуцький Телеграф" майже два тижні тому, але ситуація в підвалі на вулиці Карнаухова й досі не змінилася. Поки що начальник УЖКХ не прийняв запрошення відвідати підвал. А мешканці чекають...

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: www.equipnet.ru
Теги: подвалы
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх