Міністр привіз звістки про нову „комуналку”

20.09.2007, 20:09 Переглядів: 1 680
17 вересня у Кременчуці перебував „свій” міністр житлово-комунального господарства Олександр Попов, відомий кременчужанам як екс-мер сусіднього Комсомольська. Зустрівшись із працівниками своєї галузі та з журналістами, він розповів про майбутні реформи, які змінять якість комунальних послуг..

Реформи ціною у 100 мільярдів гривень
Олександр Попов, який уже взявся здійснювати реформи у комунальній сфері, окреслив їх суть: за чотири – п‘ять років у галузь має бути інвестовано близько 100 мільярдів (!) гривень.
„Це не просто цифра, що взята „зі стелі”, вона показує, скільки потрібно ресурсу, щоб позбутися аварійності водопровідних і теплових магістралей, щоб позбутися втрат у мережах, впровадити енергозберігаючі технології, вирішити проблеми реконструкції житлового фонду. Коли ми замислилися, звідки залучити ресурси, то після консультацій і обговорень запропонували наступний підхід: протягом чотирьох років держава має виділити 32 мільярди із бюджету. А на кожну гривню з бюджету буде дві гривні залучених коштів (позика). Наступного року, я думаю, ми стабілізуємо фінасовий стан житлово-комунального господарства і знайдемо дешеві ресурси (позика від 0 до 7% річних), які можна окупити в короткий термін. І цей обсяг залучених коштів ми спрямуємо на модернізацію наших технологій... Ми вважаємо, що за таких підходів зможемо підняти престиж комунальних спеціальностей, піднімемо заробітну плату, а, запроваджуючи новітні технології, зменшити і собівартість послуг”, - так змалював перспективи наш земляк-міністр.
„Сьогодні на це є політична воля керівництва країни, і насамперед уряду”, - підкреслив він.
Уже розроблено 15 програм, які стосуються усіх проблемних питань у житлово-комунальному господарстві.

Що „перепаде” нашому місту
Кременчук у числі інших міст України виступає як партнер Міністерства ЖКГ, який братиме участь у пілотному проекті реформування житлово-комунального господарства країни, підкреслив Олександр Попов.  Це означає, що нашому місту даватимуть приблизно удвічі більше коштів порівняно із тим, що виділяється на комунальну реформу в „непілотних” містах – аби пришвидшити перетворення.
„Вважайте, що ви маєте свого міністра житлово-комунального гоподарства”, - сказав екс-мер Комсомольська Олександр Попов, звертаючись до кременчужан. Він пообіцяв підтримувати ініціативи керівництва нашого міста у реформуванні „комуналки”.
Нагадаємо, Кременчук розробив два пілотні проекти: реконструкція п‘ятиповерхівок-хрущовок у центрі міста і вдосконалення системи збирання сміття. Ціна питання – 350 мільйонів гривень.
Наступного року міністр обіцяє 15-20 мільйонів гривень. За його словами, „це те, на що можна буде розраховувти, якщо не буде ухвалена нова редакція закону про реформування житлово-комунальної сфери”. А за умови прийняття Верховною Радою програми, яка вже розроблена урядом, фінансування буде суттєво збільшене, підкреслив Олександр Попов.
До речі, у 2006 році Міністерство ЖКГ виділило 15 мільйонів гривень на розвиток галузі в Кременчуці  (проекти з реконструкції котелень у кварталах №17 і 176, із впровадженням енергозберігаючих технологій та інше).

Населення платитиме за реально спожите тепло
„Чому зросли комунальні тарифи?” - це запитання задавали Олександру Попову кременчужани під час зустрічі. Відповідаючи, він акцентував увагу на цінах на газ, які „потягнули” витрати на опаленення. „Причина тут не внутрішня, це – наслідок неправильної зовнішньої політики, - висловив свою точку зору міністр ЖКГ. – Якби не нинішня стабільна робота уряду з Росією, я не знаю, із якою ціною на газ ми б увійшли у наступний рік.”
 Олександр Попов не обіцяє зниження ціни на газ, бо виходить з економічних реалій. Але разом із тим він упевнений, що значного зростання цін на енергоносії не очікується.
Пан Попов розповів, як населення зможе зекономити завдяки новій ініціативі уряду - двоставковому тарифу на опалення. Суть полягає в тому, що споживачі платитимуть за реально спожите тепло. Тобто в опалювальний період (шість місяців) сума оплати буде постійною (більша частина тарифу), а решту (розрахункову суму)  населення доплатить за фактом спожитих протягом зими енергоносіїв. Поки що ми платили однаково: як теплої зими минулого року, так і холодної зими позаминулого року. Тож, якщо зима лагідна, економію мають лише підприємства  теплоенергетики. Підхід, запропонований комунальним блоком уряду, справедливіший для населення.

Попов хоче залишитися міністром.
А під час прес-конференції пояснив свою позицію: хоча він є членом Партії регіонів і кандидатом до Верховної Ради у її списку, але він хотів би залишитися на посаді міністра житлово-комунального господарства, якщо партія йому це доручить. (До речі, Олександр Попов нині взяв відпустку для ведення виборчої агітації).
„Сподіваюся, що залишуся міністром, - каже він. - Я пішов із Комсомольська для того, щоб вести стабільну роботу найскладнішої галузі разом із урядом. Уряд, Міністерство, населення- це партнери, що потрапили у біду (маю на увазі нинішній стан комунальної галузі), із неї треба вибиратися.  Вважаю, що мені треба працювати в уряді й надалі, бо я представляю інтереси не лише Партії регіонів, а й усіх міст України. Мене взяли на цю роботу як одного з успішних мерів. І робота нашого Міністерства нині будується на консультаціях з керівниками міст. З одного боку робота міністра – божевільна і дуже відповідальна. У Верховній Раді і зарплати більше, і спокійніше, але я прийшов не для цього. Якщо мені доручать працювати міністром – буду працювати.”

Олена ЯРЕМКО



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх