Як захиститися від міліції?

17.11.2012, 10:43 Переглядів: 7 093

Як захиститися від міліції?

У Кременчуці проходить 6-й міжнародний фестиваль документального кіно про права людини (Docudays UA). «ТелеграфЪ» сходив подивитися документальні фільми про міліціонерів та затриманих, а також послухати дискусію про міліцейське свавілля та про те, як від нього захиститися. Фестивальні фільми про правосуддя презентували у кременчуцькій галереї QБ. Організував показ кременчуцький «Європейський клуб». Фільмів було два – і жоден з них не містив відповіді, як же захиститися від міліцейського свавілля в Україні.

 

Як захиститися від міліції?

Рафальський стверджує, що його «підставили» конкуренти, щоб відібрати бізнес

 

«Ти вбив трьох жінок і хлопця!»

Перший фільм був презентований на прохання українських правозахисників, які багато років займаються справою засудженого на довічне ув’язнення бізнесмена Олександра Рафальського. У 2001 році Рафальського звинуватили в організації злочинного угруповання, яке спеціалізувалося на замовних вбивствах. Обвинувачення стверджувало, що члени угруповання Рафальського катували і вбили трьох жінок та хлопчика, тіла яких були знайдені та ідентифіковані. Рафальського та двох його співробітників (він був власником магазинів) визнали винними та засудили до довічного ув’язнення. Сам Рафальський та його захисники стверджують, що бізнесмена «підставили» конкуренти, щоб прибрати його з прибуткового бізнесу – Рафальський мав магазини і будував новий у привабливому для торгівлі місці. Крім того, Рафальський стверджує, що його та його співробітників катували. Один із співробітників колишнього бізнесмена теж стверджує, що його катували і змусили підписати явку з повинною. Правозахисники наводять низку невідповідностей у матеріалах кримінальної справи, стверджують, що одну з жінок, визнаних вбитими угрупованням Рафальського, свідки потім бачили живою.

Незважаючи на всі ці розповіді, засуджений у 2001 році бізнесмен Рафальський сидить і досі.

 

 

 

«Ти пограбував обмінник!»

Другий фільм програмного показу – «Килимок» – розповідає історію пересічного малозабезпеченого українського громадянина. Він навіть не мав бізнесу, який хтось волів би забрати. Просто чоловік опинився у невдалий час у невдалому місці. Він був найманим робітником і розвозив килимки. Одного дня приїхав на пункт обміну валют і поміняв там старий потертий килимок на новий. А потім його скрутили, привезли у райвідділ міліції і звинуватили у пограбуванні. Весь фільм – це монолог потерпілого. Чоловік простими словами розповідає, як правоохоронці методом прямого тиску на його геніталії змушували бідолаху зізнатися у пограбуванні. Йому було боляче і страшно, та він опирався. І твердив, що крім старого килимка, нічого у приміщенні не брав. Так тривало до сьомої вечора. А потім все скінчилося. Правоохоронці кинули знущатися, заспокоїлись і сказали, що він зараз слухняно відсидить три доби і потім спокійно піде додому. А якщо не погодиться відсидіти три доби, то по дорозі додому у нього знайдуть наркотики, і він сяде на довший термін. Хлопець махнув рукою і відсидів три доби. А потім пішов додому. Обвинувачення у пограбуванні проти нього не висували.

 

 

 

Отакі невеселі фільми. Тож «ТелеграфЪ» із нетерпінням чекав початку дискусії – хотілося почути щось конструктивне про способи захисту від таких нещасних випадків. Дискусія вийшла жвава. Симпатична рудоволоса дівчина розповіла, як їй разом з подругами вдалося вмовити патрульно-постову службу не штрафувати їх за алкоголь, випитий у Придніпровському парку. Міліціонери вимагали від дівчат по 365 гривень штрафу. А дівчата замість цього пропонували зіграти міліціонерам на дудці. Правоохоронців така перспектива засмутила і вони пішли геть, кинувши дівчат у Придніпровському парку.

 

Історія іншої гості була не такою веселою. Дівчина розповіла, як їй після ДТП довелося написати заяву, що вона нічого не бачила і нічого не пам’ятає – бо інакше треба було б розповісти, що правоохоронці стріляли по колесах автомобіля, і він перекинувся. А така розповідь могла принести багато проблем потерпілій, тож вона вирішила не вплутуватися.

Зрештою, відомий кременчуцький громадський діяч Богдан Чебанов (він же – співак, він же – композитор, він же – студент) роздав усім присутнім «жовті картки» – друковані пам’ятки про права громадянина та обов’язки міліціонерів. Щойно ми почали вивчати картку, як один із гостей авторитетно заявив: «Тю, та не допоможе ця картка у Крюкові!».

Може, у Крюкові ця картка і не допоможе, та ми її все одно друкуємо. Бо Богдан Чебанов сказав «Телеграфу», що на правоохоронців справляють приємне враження цитати із законів України. Тож вчіть закони, панове. Може, допоможе.

 

 

корисна інформація

 

 

При затриманні ви маєте право:

– Дізнатися причину вашого затримання (ст. 29 Конституції України, далі в тексті – КУ)

– Не свідчити проти себе чи своїх рідних (ст. 63 КУ). Ви не несете відповідальності за відмову свідчити чи давати пояснення проти себе та своїх рідних

– Давати пояснення та зауваження щодо змісту протоколу, ваші пояснення та зауваження також додаються до документу. Ви також маєте право викласти мотиви своєї відмови підписати протокол (ст. 256 КУпАП – Кодекс України про адміністративні правопорушення)

– Оскаржити своє затримання в судовому порядку (ст. 29 КУ)

– Не доводити свою невинуватість у скоєнні злочину (ст. 62 КУ)

 

 

 

Увага!

– при спілкуванні з міліцією не варто: вести себе провокативно, ображати правоохоронців, тікати з місця пригоди;

– адміністративне затримання не може тривати довше 3 (трьох) годин, крім виняткових випадків, передбачених законами України;

– якщо вас затримали для з’ясування особи, одразу після встановлення особи вас мають звільнити.

 

 

 

При затриманні працівник міліції зобов’язаний:

– Назвати своє прізвище, звання та пред’явити за вашою вимогою службове посвідчення (п.2 ст. 5 ЗУ «Про міліцію»)

– Повідомити підстави вашого затримання (наявність оперативної інформації, здійснення правопорушення, тощо)

– Скласти протокол про адміністративне правопорушення (ст. 261 КУпАП)

– Повідомити про ваше затримання і місце вашого перебування дружині/чоловікові або іншому члену вашої родини (ст. 29 КУ)

– За вашою вимогою забезпечити вам можливість зв’язку з адвокатом (ст. 47 КПК)

 

 

(Пам’ятка складена на базі «Жовтої картки для української міліції». Автентичну «жовту картку» видано всеукраїнською молодіжною правозахисною організацією «Розуміємо права людини» за сприяння фонду «Відродження», Української Гельсінської Спілки з прав людини, ГО «Поступ»).

Як захиститися від міліції?

 

Нагадаємо, завершується фестиваль документального кіно Docudays UA 17 листопада. В цей день о 14.00 у центральній бібліотеці для дітей ім.Торубари (вул.Леніна, 12/16) покажуть фільм "Коли ми станемо щасливими".

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх