Арсеній Яценюк: „Гроші люблять тишу і спокій”

23.08.2007, 17:08 Переглядів: 2 467

18 серпня у Кременчуці перебував міністр закордонних справ Арсеній Яценюк. Він узяв відпустку в уряді, а до нашого міста приїхав агітувати за „Нашу Україну”. Однак пан двічі міністр (у минулому уряді Арсеній Яценюк був міністром економіки) і екс-керівник Нацбанку (в 2004 році) на прес-конференції охоче говорив про рідну стихію – гроші. „ТелеграфЪ” поцікавився прогнозами на курс гривні і долара.

Арсеній Яценюк: „Гроші люблять тишу і спокій”

– Пане Яценюк,  українці вже звикли чогось поганого чекати після виборів – чи обвалу гривні, чи обвалу курсу долара. Прогнози експертів різні. Ідеться і про знецінення долара у зв‘язку з американським дефолтом, і про те, що Росія у розрахунках за газ з доларів перейде на рублі, а тому долар в Україні коштуватиме чотири гривні. Що скажете ви? Чого очікувати?
– Думаю, ви всі пригадуєте 2004 рік. Я, власне кажучи, і спати лягав, і просинався з однією думкою: то в нас долар по вісім гривень, то всі гроші забрані з банківської системи. І тоді вдалося утримати банківську систему і національну валюту з останніх сил. Але подивіться на події 2007 року і порівняйте їх з подіями 2004 року. У 2007 також були тисячі людей у центрі Києва. Але це жодним чином не вплинуло на фінансову стабільність, банківський сектор. Долар не продавали по вісім гривень. І не треба було застосовувати жорсткі заходи для регулювання банківської системи. Можу смілово сказати: українці у фінансових питаннях перестали орієнтуватися на політиків. І ніякого відношення політичні події до стабільності національної грошово-кредитної системи на даному етапі не мають. До кінця року я взагалі не передбачаю жодних змін у валютно-курсовій політиці.
– А економічні чинники, про які я сказала?
– Це складне питання, і воно лежить в макроекономічній світовій площині. У першу чергу це, звичайно, пов‘язано із дефіцитом бюджету Сполучених Штатів. Але колапс долару не відбудеться. Тому що це означало б колапс світової фінансової системи. Можуть бути певні валютно-курсові коливання. Але у межах, коли, з одного боку, не відбудеться девальвації долару США, а з іншого боку європейська економічна зона не потрапить під негативний ефект від укріплення власної валюти. Бо, зрозумійте, укріплення євро для европейців означає погіршення їхньої конкурентоспроможності на світових ринках: товарні потоки з придбання одразу переходять до американців. Гроші люблять тишу і спокій. І українцям не треба нікуди бігти. Не продавайте долари, не купуйте євро. Диверсифікуйте максимально свій валютний портфель у грошові кошти, у активи і спокійно сидіть. При біганині більше втратите, ніж заробите.
– У якій валюті ви тримаєте свої заощадження?
– Основні – у гривні. Тому що дуже суттєва різниця по процентних ставках у банку. І нічого не втратив, із 2002 року.

Словник
Дефолт – в економіці: відмова держави, юридичної чи фізичної особи в односторонньому порядку від своїх боргових зобов’язань.
Колапс (медичний термін) – раптовий стан різкої слабкості внаслідок падіння кров‘яного тиску; у контексті даного вислову слово вжите у переносному значенні.
Девальвація – офіційне зниження курсу паперових грошей відносно до золота (срібла або іноземної валюти).
Диверсифікувати – зменшувати ризик за допомогою розподілу ресурсів (тут – грошових) у декількох напрямках.



<!-- http://www.telegraf.in.ua/buisiness/2007/08/23/6643.html -->
 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх