У Кременчуці смертність від туберкульозу збільшилась у 2 рази

18.03.2016, 08:30 Переглядів: 2 924

У Кременчуці смертність від туберкульозу збільшилась у 2 рази

За 2 місяці 2016 року вже виявили 15 кременчужан з захворюванням на туберкульоз органів дихання.

Епідситуація з захворюваністю на туберкульоз у Кременчуці залишається складною. Про це повідомляє прес-служба міської ради з посиланням на епідеміолога Ларису Коровіну.

 

- За 12 місяців 2015 році вперше виявлено 90 випадків туберкульозу органів дихання (як і в попередньому році). Кількість вперше виявлених бактеріовиділювачів – 57осіб (в 2014р – 54 особи захворіло «відкритою» формою туберкульозу). За 2 місяця 2016 року вже вперше виявлено 15 мешканців міста з захворюванням на туберкульоз органів дихання, 10 з них є бактеріовиділювачами, - розповіла головний спеціаліст держсанепідслужби Лариса Коровіна.

 

За її словами, смертність у 2015 році від туберкульозу збільшилась у 2 рази. За 2014 рік у місті від туберкульозної інфекції померло 8 осіб, за 2015 рік - 16 осіб.

 

В області утримується стабільно високий рівень захворюваності на туберкульоз органів дихання і перевищує епідемічний поріг :

2015 рік  50,2 на 100 тис. населення,

2014 рік – 51,5 на 100 тис. населення,

2013 рік  57,3 на 100 тис. населення.

 

- Велика проблема на даний час виникла з забезпеченням дитячого населення міста вакциною для профілактики туберкульозу (БЦЖ). В поточному році жодна дитина в місті не отримала жодного щеплення проти туберкульозу. В 2015 році лише 17% дитячого населення міста одноразово охоплено щепленнями проти туберкульозу, - додала Лариса Коровіна.

Туберкульоз – одне з найпоширеніших та найзагрозливіших захворювань людини, тварин, птахів.

 

Туберкульоз передається через повітряно-краплинним шляхом. Вважається, що 1 хворий протягом року може інфікувати 10-15 здорових осіб. Також повітряно-пиловим та контактно-побутовим шляхом (у помешканні хворого).

 

Майже третина населення земної кулі інфікована туберкульозними бактеріями. Коли вони потрапляють в організм людини не завжди розвивається активний туберкульоз, тому що імунна система контролює інфекційний процес і не дозволяє збудникові розмножуватися в організмі людини. Людина інфікована, але здорова. Нормальне функціонування імунної системи відбувається в умовах повноцінного, раціонального харчування та здорового способу життя. Зловживання алкоголем, вживання наркотиків, надмірне куріння тютюну, харчування з недостатньою кількістю білків та вітамінів, важкі фізичні та психічні навантаження, хронічний стрес призводять до ослаблення імунної системи. Якщо імунна система слабка або в організм потрапляє велика кількість збудника, розвивається захворювання, яке може мати клінічні прояви туберкульозу або протікати безсимптомно. Туберкульозна бактерія вражає всі органи і системи організму людини – очі, кістки, шкіру, сечостатеву систему, кишечник тощо. Найчастіше зустрічається туберкульоз легень.

 

Симптоми захворювання:

 

- кашель понад 2 тижні;

- підвищена температура тіла;

- утруднене дихання;

- біль у грудях;

- поганий апетит;

- постійна слабкість;

- безпричинна втрата ваги;

- підвищена пітливість, особливо вночі;

- кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі).

 

Що необхідно робити

 

При підозрі на туберкульоз якомога швидше зверніться до лікаря. Не затягуйте час і не займайтеся самолікуванням. Своєчасне виявлення захворювання має велике епідеміологічне значення, тому що після встановлення діагнозу хворому негайно призначають лікування, поширення інфекції зводиться до мінімуму через 6-8 тижнів після початку лікування, заразливість хворого знижується в десятки разів.

 

Лікування

 

В Україні витрати на обстеження та лікування хворих на туберкульоз безкоштовне. Якщо своєчасно звернутися і провести ефективне лікування, то туберкульоз можна вилікувати. Туберкульоз може бути не виліковним, якщо перервати лікування, вживати протитуберкульозні препарати хаотично чи зловживати алкогольними напоями, наркотиками.

 

Щоб не захворіти на туберкульоз необхідно повноцінно харчуватися, не мати шкідливих звичок, займатись спортом і загартовуватись, не захоплюватись вегетаріанством та різними дієтами.


Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх