Чому вигідно жити в кредит: досвід ОСББ на Раківці

29.07.2019, 11:01 Переглядів: 10 950

 

Олександр Богачевський, який керує чотирма ОСББ, оформив уже сім теплих кредитів за програмою державної підтримки. І жодного разу ні він, ні співвласники житла, які довірили йому управління будинками, не пошкодували. Бо є реальні плоди кредитів: економія 25% завдяки енергозбереженню. Сума економії перекриває витрати


Страховка від підвищення тарифів


За останні два роки (з жовтня 2017 по кінець опалювального сезону 2019 року) тарифи на тепло у Кременчуці зростали чотири рази. Кременчужани уже й замучилися рахувати, коли й на скільки вони сунуть вгору:  лише відчувають, як кожна платіжка боляче б’є по кишені. Щоправда, уряд вирішив обмежити апетити теплопостачальників, обмеживши тариф за 1 Гкал сумою 1 400 грн (що на третину нижче чинних тарифів у місті). Але чи варто сподіватися на цю новацію? Адже тарифи в нас надто політизовані та залежні від виборів. А тут ще й уряд незабаром зміниться…


Тому добрі господарі (співвласники багатоквартирних будинків) не розраховують на милість від уряду (читай – політиків), а воліють економити сьогодні і зараз.



Завдяки енергозбереженню можна підстрахуватися від чергового підвищення тарифів. Такий досвід має Олександр Богачевський, який керує чотирма об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків. Олександр розповів «Телеграфу», що за роки своєї діяльності головою правління ОСББ він оформив уже сім теплих кредитів від держави на різні заходи з термомодернізації будинків. Зараз націлився на встановлення ІТП (індивідуальних теплових пунктів), які дозволяють в автоматичному режимі регулювати споживання теплоносія.

ІТП в одному з будинків – на вулиці Лейтенанта Дніпрова, 64 – вже пропрацювало один сезон та показало себе в роботі.


  


До нового опалювального сезону монтується ще три індивідуальні теплові пункти: два у чотирипід'їзній дев'ятиповерхівці № 60 на вул. Лейтенанта Дніпрова, ще один — у будинку № 52 на вул. Лейтенанта Дніпрова — будинку, де живе сам Олександр і з якого починалася його робота головою правління ОСББ. (Потім мешканці сусідніх будинків, створивши ОСББ, «посватали» успішного голову правління собі в керівники.) Втім, Олександр Богачевський, який має власний бізнес, пов'язаний із будівництвом, не вважає обов'язки голови правління роботою.


 


- Це, швидше, хобі, а не робота. Працюючи головою правління ОСББ, великих грошей не заробиш, але мені подобається, що я можу змінювати на краще середовище, в якому ми живемо, - каже Олександр Богачевський.

 

Як переконати співвласників будинку


Олександр показав нам свіженький ІТП в будинку №52 на вулиці Лейтенанта Дніпрова. Це вже третій крок в енергозбереженні та термомодернізації у цьому будинку. Першими (коли співвласники холодної панельної 9-поверхівки лише створили ОСББ) стали реконструкція системи опалення та встановлення лічильника. У будинку верхня розводка опалення: коли мешканці верхніх поверхів потерпали від спеки, на нижніх поверхах люди мерзли. Тому систему опалення (циркуляцію теплоносія) розділили на два контури: 1-3 поверхи та 4-9. Будинок став прогріватися більш рівномірно.


Сума теплого кредиту на ІТП значна — це 450 тисяч гривень. І ми запитуємо Олександра: як люди на нього наважилися.


- Олександре, люди, особливо пенсіонери, зазвичай бояться кредитів, як вам вдалося їх переконати?


- Люди бояться слова кредит, і я намагаюся його не використовувати, щоб не спрацьовував певний стереотип. Пояснюю іншими словами: є державна програма підтримки ОСББ, співфінансування. Пояснюю, що не менше ніж на 40% нас фінансує держава, при цьому вона фактично ж одразу повертає належну суму, і ми виплачуємо розстрочку на решту позичених коштів, за винятком оцих 40%. Підкреслюю, це чиста розстрочка, бо місто з бюджету компенсує відсотки за кредитом, діє спеціальна міська програма.


Олександр Богачевський показує роздруківку — цифри, якими оперував під час зборів співвласників будинку, де вирішували взяти теплий кредит на ІТП.


Аргументи для співвласників

450 тис грн — сума теплого кредиту на ІТП для будинку № 52 на вулиці Лейтенанта Дніпрова.


180 тис грн компенсує держава — на цю суму зменшується кредит, який мають виплатити люди.


1 гривню (точніше 99 коп) з 1 кв м житла протягом 3 років виплачуватимуть мешканці, для 2-кімнатної квартири це 55 грн на місяць, 650 грн на рік.


Натомість економія за рахунок енергозбереження складе до 25%


2,5-3 тисячі гривень складе економія для 2-кімнатної квартири за опалювальний сезон.


Керувати опаленням зі смартфона

Олександр Богачевський розповів, що для ІТП вибирали краще сучасне обладнання, зокрема, данської фірми Danfoss.


- Мені пропонували здешевити, але ми вирішили ставити найкраще, щоб через два-три роки не почало ламатися. Система комп'ютеризована, будемо підключати Інтернет, і я зможу контролювати показники і керувати споживанням тепла зі свого смартфона, - розповів голова правління ОСББ.


 


Тим часом Артем Гавриленко, підприємець, який займається монтажем та налагодженням обладнання, показує нам автоматичну шафу обладнання.


 


- На дисплеї висвічуються основні параметри: температура теплоносія, температура зовнішнього повітря, і видно, як працює система: температура теплоносія, який готується та подається в будинок. Джойстик дозволяє переходити у більш глибокі налаштування: збільшувати чи зменшувати температуру. Підключаємо інтернет-кабель, встановлюємо програми – і можна буде все робити все з телефона, - підтверджує він.


Але підкреслює: система автоматично регулює подачу теплоносія (без втручання людини) залежно від зовнішньої температури повітря. Клапан за командою датчиків обмежує витрату теплоносія. Тож регулювання параметрів зі смартфона — додаткова, не основна функція, але зручно використовувати його для контролю.


Система залежна від енергопостачання. Але якщо електроенергія в будинку зникне і автоматична система втратить регулювання, можна буде перейти на звичайну систему (без ІТП): резервний ввід у будинку залишили.


У системі ІТП встановлені насоси з частотними перетворювачами струму, для економії електроенергії.  Вони автоматично перемикаються раз на добу. Обидва робочі, і якщо один вийде з ладу, інший працюватиме.

 

Реальна економія у будинку з ІТП

Чи справдиться прогноз на 25-відсоткову економію грошей мешканців? Досвід іншого будинку, де ІТП пропрацював уже рік, підтвердив розрахунки. 


 


Отже, будинок № 64 на вул. Лейтенанта Дніпрова не дарма починав із системи опалення: він розташований наприкінці магістрального трубопроводу теплоносія. Тож тепло завжди доходило погано, а платити за нього доводилося багато.


Після встановлення ІТП та насосів, які вирішують проблему подачі теплоносія, температурний режим у будинку став комфортнішим, а витрати людей, навпаки, зменшилися. Ось реальні  цифри витрат за два опалювальні сезони: 2017-2018 років — до встановлення в будинку ІТП і 2018-2019 — після встановлення.


Порівняння витрат тепла та грошей за два опалювальні сезони

Місяць

Сезон 2017/2018,

Гкал

Сезон 2018/2019, Гкал Економія, Гкал 
Жовтень 7,185 1,94 5,245
Листопад 83,881 51,018 32,863
Грудень 81,5 77,024 4,476
Січень 90,746 79,031 11,715
Лютий 95,056 82,028 13,028
Березень 101,727 70,017 31,71
Квітень 56,011 34,009 22,002
Усього за сезон 516,106 395,067 121,039


229 974 грн - економія в будинку у грошовому еквіваленті за сезон

61 грн - економія на 1 кв м житла, за сезон

3 416 грн - такою є сума економії за сезон для 2-кімнатної квартири площею 56 кв м


Олександр Богачевський шкодує лише про одне: ще не встиг оформити теплий кредит для будинку №72 на вулиці Лейтенанта Дніпрова. І непокоїться, що у бюджеті Кременчука може не вистачити грошей на відшкодування відсотків за новими кредитами.  А програма теплих кредитів користується великим попитом серед ОСББ.


- Останнім часом тугувато з компенсаціями відсотків із міського бюджету: є затримки. Нині ж позиція виконкому така: міська програма є, ми не відмовляємось. Кредити, оформлені у 2018 році, будуть забезпечуватися (це щодо сплати відсотків). А нові кредити, оформлені в 2019 році, забезпечуватимуться, якщо будуть гроші. У мене залишився ще будинок 72-й, але я замислився: якщо люди платитимуть і відсотки, і тіло кредиту, то це вдвічі більше навантаження на мешканців, - каже голова правління ОСББ.


Він підкреслює, що фінансова підтримка з бюджету — це мав би бути найкращий аргумент влади для змінення свідомості людей, на перетворення їх зі споживачів на відповідальних співвласників житла.





 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВСЕ ПРО ОСББ:

Усі жителі багатоповерхівок тепер, згідно із законом, є їх співвласниками. До 1 липня 2016 року кременчужани мали визначити, як управляти своїм житлом.

Найбільш перевірений і відповідальний з цих способів управління, при якому жителі, дійсно, можуть впливати на стан будинку – створити ОСББ. Діяльність його регулюється Законом «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Як створити ОСББ, читайте тут.

Про практику роботи ОСББ ми розповімо в цьому сюжеті. Якщо у вас виникли питання, ми підготуємо відповіді, пишіть t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх