Впливай на тариф у своєму будинку

12.02.2016, 10:10 Переглядів: 8 443

Впливай на тариф у своєму будинку

Визначитися з розцінками на управління та утримання багатоквартирних будинків можуть самі мешканці.

Вони – співвласники будинку, незалежно від того, чи створене в ньому ОСББ. Але якщо вони інертно сидітимуть і «чекатимуть біля моря погоди», за них знову все вирішить міська влада. І тоді, якщо вас не влаштує якість послуг, варто лаяти насамперед себе, а не керуючу компанію.

 

Міська влада остаточно «поховала» наміри підвищити тарифи на експлуатаційні витрати (утримання будинків) для керуючих компаній, розроблені в червні минулого року. УЖКГ визнало, що минулорічний проект рішення про тарифи втратив актуальність.

 

Та це не означає, що тарифи не переглядатимуть взагалі. Ймовірно, що після 1 липня цього року на мешканців «зваляться» обраховані заново тарифи приватних керуючих компаній. Їхні керівники неодноразово наголошували, що за нинішніх реалій вони будуть вищі за попередні.

 

З іншого боку, мешканці-співвласники самі можуть впливати на формування розцінок за утримання свого житла, якщо візьмуть відповідальність за нього на себе.

 

Із 1 липня 2015 набув чинності Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Відповідно до нього, жителі є співвласниками, незалежно від того, чи створене в будинку ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирного будинку). І самі співвласники до 1 липня 2016 року повинні визначитися, хто ж буде надавати послуги з утримання будинку.

 

Три способи управління будинком

 

1. Управляти самостійно. Може бути створений будинковий комітет, який не має статусу юридичної особи. При цьому про житло дбають самі співвласники – наприклад, територію прибирає двірник із цього ж будинку, а його праця може враховуватися як оплата за інші послуги. Або співвласники наймають за договором інших осіб. В УЖКГ зазначають, що при застосуванні цього права виникає багато «білих плям» – зокрема, немає підзаконних актів, які регулюють розрахунки без створення юрособи, укладення договорів.

 

2. Визначити управителя. Управителем може бути юридична особа або фізична особа-підприємець. Це може бути керуюча компанія. Але якщо її обиратимуть самі мешканці, вони зможуть порівняти тарифи кількох управителів і визначитися, з ким вигідніше працювати. Заступник начальника УЖКГ Оксана Кийло зазначає: аби обрати управителя, не обов’язково створювати ОСББ. Управителя може погодити міська рада на підставі звернення мешканців і протоколу, і він набуде право укладати договори;

 

3. Створити ОСББ. Об’єд­нання співвласників є юридичною особою. Воно може укладати договори з іншими особами на роботи з обслуговування будинку або утримувати його самостійно (див. п. 1). Замість тарифів на ексвитрати люди сплачують внески співвласників на утримання, ремонти тощо. Погоджувати із владою ОСББ розмір внесків на утримання спільного майна не зобов’язане у зв’язку з тим, що воно не є виконавцем послуг з утримання будинку і не отримує прибутку, наголошує Людмила Леванда, заступник голови Асоціації ОСББ «Кременчук». Тобто склали кошторис, затвердили його на зборах, зібрали кошти – і витратили на потреби будинку. (Детальний коментар – на сайті telegraf.in.ua). Є ще один варіант для ОСББ – укласти угоду з професійним управителем (тією ж керуючою компанією), такий досвід у Кременчуці теж є. У цьому випадку правління ОСББ контролюватиме використання коштів управителем, домовлятиметься з ним про тариф на утримання будинку, графік ремонтів тощо.

 

Перший крок – збори і протокол

 

Отже, аби визначитися, як управляти спільною власністю, маємо починати із загальних зборів. Порядок їх проведення регламентується ст. 10 Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». За результатами зборів оформляється протокол, один примірник якого передається в органи місцевого самоврядування.

 

– Коли всі співвласники будинку вирішили, як їм розпоряджатися спільним майном, вони мають принести нам протокол зборів, статут ОСББ або угоду (з управителем). Міська рада оприлюднює рішення співвласників. Якщо мешканці хочуть створити ОСББ, ми надаємо їм таку допомогу, – коментує Оксана Кийло.

 

Вона зазначає, що на сьогодні ОСББ – найбільш реальна форма управління для тих, хто дійсно хоче впливати на стан свого житла і нести за нього відповідальність. До того ж, підкреслює вона, лише ОСББ зараз надається фінансова підтримка з бюджету на модернізацію, реконструкцію, утеплення.

 

Спосіб четвертий – для лежнів

 

Є ще четвертий спосіб управління будинком – спеціально для тих мешканців, які нічого не хочуть робити самі. Отже, якщо ви до 1 липня 2016 року (протягом року з моменту набуття чинності закону) не визначилися, хто управлятиме вашим будинком, управителя на рік призначить міська влада на конкурсній основі. Договір з ним теж підпише виконком.

 

А відповідно, вам нав’яжуть і тарифи, і послуги, яких ви, можливо, воліли б не замовляти.

 

Отже, вибір за вами: або брати на себе відповідальність за стан свого житла, або перекладати її на інших. Але якщо ви не скористалися наданим вам правом управляти житлом так, як вважаєте за потрібне, то чи варто тоді лаяти керуючі компанії та високий тариф на ексвитрати?

 

Корисні контакти 

3-51-31 - Ісхакова Марина Іванівна, працівник УЖКГ, який надає консультації зі створення ОСББ. Корисні матеріали про порядок створення ОСББ можна знайти на сайті міської ради а розділі "Управління житлово-комунального господарства".

067-158-26-16 - Людмила Леванда, заступник голови Асоціації ОСББ "Кременчук".  

 

 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВСЕ ПРО ОСББ:

Усі жителі багатоповерхівок тепер, згідно із законом, є їх співвласниками. До 1 липня 2016 року кременчужани мали визначити, як управляти своїм житлом.

Найбільш перевірений і відповідальний з цих способів управління, при якому жителі, дійсно, можуть впливати на стан будинку – створити ОСББ. Діяльність його регулюється Законом «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Як створити ОСББ, читайте тут.

Про практику роботи ОСББ ми розповімо в цьому сюжеті. Якщо у вас виникли питання, ми підготуємо відповіді, пишіть t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх