Два роки тому мешканці створили ОСББ у напіваварійному будинку, і зараз за ЖЕПом не жалкують

22.07.2012, 08:49 Переглядів: 9 156

Два роки тому мешканці створили ОСББ у напіваварійному будинку, і зараз за ЖЕПом не жалкують 
Досвід будинку на вулиці Лейтенанта Дніпрова, 52 свідчить: можна дати лад своїй багатоповерхівці. Для цього важливі дві речі: ініціатива та готовність взяти на себе відповідальність за стан свого житла

НА ФОТО: Голова ОСББ Олександр Богачевський показує, яким став під'їзд його будинку після двох років самостійного господарювання мешканців

 

Два роки тому мешканці створили ОСББ у напіваварійному будинку, і зараз за ЖЕПом не жалкують
2010 рік, таким був цей же під'їзд при ЖЕПі та управляючій компанії «Добробит»

 

Охайний під‘їзд з новим козирком над входом. Нові добротні двері на кодовому замку, нові поштові ящики в будинку. Ошатний великий квітник біля нього, навкруги клумби почали ставити невелику бетонну огорожу. Приємний вигляд має ОСББ на вулиці лейтенанта Дніпрова, 52, створене два роки тому.

 

Журналісти «Телеграфа» бачили цю панельну дев‘ятиповерхівку на самому початку переходу від ЖЕПу до об‘єднання співвласників багатоквартирних будинків. Картина була типовою для багатьох міських будинків такого типу: оголена цегла над входом у обшарпаний під‘їзд, бруд та бедлам у самому під‘їзді, біля входу в підвал та в ліфті. А мешканці скаржилися на дах, який протікає, на стики між панелями, через які дме, і на холод взимку на нижніх поверхах. Чесно кажучи, поглянувши на всю цю комунальну нудьгу та безнадію, ми скептично поставилися до ідеї створення там ОСББ. Що робити, за які кошти, якщо роками тут «і кінь не валявся»?

 

Та голова ОСББ Олександр Богачевський переконував: за рік багато що зміниться. Ну, ми вирішили, що рік – надто мало для глобальних перетворень, і відвідали будинок через два роки після переходу від ЖЕПу «Крюківське» та управляючої компанії «Добробит» у повне розпорядження самих мешканців. І таки побачили, що молодий та завзятий голова ОСББ не помилився.

 

Поглянувши пильніше на панельну дев‘ятиповерхівку, помічаємо: нещодавно тут відремонтували стики. Олександр Богачевський, каже, що вже повністю замінили й діряву покрівлю, реконструювали систему опалення. Тепер тепло і на верхніх поверхах, і на нижніх – будинок прогрівається рівномірно.

 

– Ремонт даху обійшовся в 100 тисяч гривень, – розповідає він. – 60% від кошторисної вартості виділив виконком у рамках підтримки ОСББ. На решту ми не збирали кошти додатково: домовилися з підрядником про розстрочку. Тепер потроху виплачуємо із тих коштів, що збираємо за експлуатаційні витрати. Що стосується реконструкції системи опалення, то тут ми потрапили в обласну програму з енергозбереження – дізналися про неї в управлінні житлово-комунального господарства.

 

Найближчим часом голова ОСББ планує сконцентрувати кошти на ремонт відмостки біля будинку, на ремонт щитових та електрообладнання – ці роботи вже розпочаті. Олександр анітрохи не жалкує, що взяв на себе відповідальність за свій дім.

 

– Від тих 800 гривень, що я отримую як голова ОСББ, маю небагато зиску – заробляю собі на життя іншим. Але я кайфую від того, що можу вплинути на ситуацію у власному будинку, – підкреслює Олександр Богачевський.

 

Те, про що він говорить, стосується не лише фінансових питань. На своїх зборах мешканці ОСББ вирішили: категорично заборонити паління в під'їздах. Сказано – зроблено. Розвісили оголошення і навіть домовилися про систему штрафів. Стягувати гроші ні з кого не довелося – палити в громадських місцях мешканці припинили. Голова ОСББ відзначає, що люди почали ставитися більш відповідально до будинку, коли усвідомили, що самі є господарями власного житла.

 

– Як ви боретеся із боржниками за комунальні послуги? – запитали ми.

 

– Особливо великих конфліктів немає. Лише один затятий боржник, який не хоче платити: справа в суді. А загалом, секрет тут простий: коли люди бачать, що хтось дійсно займається будинком, вони самі сплачують за послуги, без примусу. Так, компанія «Добробит» передала нам борги на суму 29 тисяч гривень, за два роки ці борги скоротилися на 10 тисяч. Веду переговори з мешканцями, щоб поступово погашали й решту.

 

Подивившись на досвід сусідів, мешканці будинку на вулиці Лейтенанта Дніпрова, 60 вирішили й собі піти з ЖЕПівського балансу та відмовитися від послуг управляючої компанії, створивши ОСББ. Ініціативної людини, яка б стала головою об'єднання співвласників, у будинку не знайшлося. Тому мешканці запропонували обов'язки управителя Олександру Богачевському, і він погодився. Тут ОСББ удвічі більше – 4 під'їзди, 288 квартир, але Олександра це не лякає.

 

 

БУХГАЛТЕРИЯ

 

1 грн 63 коп – такою є оплата з квадратного метру за утримання житла в ОСББ на вул. Лейтенанта Дніпрова, 52. Тариф трохи збільшили, порівняно із ЖЕПівським: було 1 грн 47 коп. Але на даний час по 10 коп з квадратного метру йде до резервного фонду – тобто на капітальні ремонти. Це 12 тис грн на рік.

 

Із коштів на утримання житла роблять поточні ремонти в будинку, сплачують за договором зарплату із нарахуваннями голові ОСББ (800 грн – по 400 грн з під'їзду), бухгалтеру (464 грн), паспортисту (245 грн), двірнику (500 грн) та прибиральниці під'їздів (900 – по 450 грн з під'їзду): така послуга теж передбачена в рамках тарифу, без додаткової оплати, на відміну від комунальних будинків, якими опікуються управляючі компанії. Послуги сантехніка, електрика оплачуються від обсягу виконаних робіт. Крім цього (знову ж таки за рахунок ексвитрат) сплачують працівнику, який опікується квітником.

 

Додатково мешканці складаються по 2 грн 43 коп з квартири на оплату послуг охоронного підприємства «Явір», яке слідкує за порядком на прибудинковій території: патрулює, виїжджає на виклики мешканців, якщо їм заважають спати п'яні компанії.

 

 

 

Що робиться для підтримки ОСББ?


За Законом, при утворенні ОСББ попередній власник будинку має зробити в ньому капітальний ремонт за свій рахунок. Тобто оскільки будинок комунальний, капремонт повинен здійснюватися за кошти бюджету. Однак такі суми в міському кошторисі не передбачені. Проте щороку виділяються певні кошти на підтримку ОСББ, у цьому році – 540 тисяч гривень. Новостворені ОСББ можуть претендувати на виділення коштів на капремонти частками: один рік – на ремонт покрівлі; наступний рік – на реконструкцію системи опалення і так далі.

Крім цього, є обласна програма енергозбереження, відповідно до якої виділяються кошти на реконструкцію опалення в будинках. Детально довідатися про неї можна в УЖКГ, телефон 2-12-06.

 

Нещодавно затверджена урядова постанова про пільгове кредитування ОСББ (№599 від 31.05.12). Пільговий кредит надається на термін до 10 років під 3% річних із можливістю дострокового погашення. При цьому в перший рік кредитування позичальник сплачує лише відсотки; погашення основного боргу здійснюється щомісяця через один рік після отримання коштів на рахунок позичальника. Кредитується реалізація проектів у сфері ЖКГ: реконструкція, поточний та капремонт будинків (утеплення, модернізація мереж, влаштування індивідуальних теплових пунктів, ремонт ліфтів тощо). Відповідальними за програму є Мінрегіон, а отримувачем коштів – Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. Які проекти фінансувати – вирішує комісія. Проте в регіональному відділенні Фонду ще не готові коментувати особливості реалізації програми.

Як створити ОСББ – методологічну та юридичну допомогу нададуть у ресурсному центрі ГО «Фонд розвитку громади Кременчука» та Асоціації ОСББ, телефон: 79-91-64.

 

 

 

Що кажуть мешканці будинку 

 


Микола Григорович:

– Краще жити в ОСББ. Для ЖЕПу ми, мешканці, нічого не «важили». А тепер за два роки зробили і дах, і опалення і лад у нас в усьому! Я дуже задоволений, і головою ОСББ теж.

 


Олександр:

– Я жив у ЖЕПівському будинку, а сюди переїхали з сім'єю зовсім нещодавно. Вважаю, що в ОСББ краще. Тут ми бачимо, куди конкретно спрямовуються всі фінанси – що фарбується, що робиться. І є з кого спитати: ми по всіх питаннях звертаємося до нашого голови.

 

Два роки тому мешканці створили ОСББ у напіваварійному будинку, і зараз за ЖЕПом не жалкують Два роки тому мешканці створили ОСББ у напіваварійному будинку, і зараз за ЖЕПом не жалкують


Два роки тому мешканці створили ОСББ у напіваварійному будинку, і зараз за ЖЕПом не жалкують Два роки тому мешканці створили ОСББ у напіваварійному будинку, і зараз за ЖЕПом не жалкують


Два роки тому мешканці створили ОСББ у напіваварійному будинку, і зараз за ЖЕПом не жалкують Два роки тому мешканці створили ОСББ у напіваварійному будинку, і зараз за ЖЕПом не жалкують

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх