Веселий 2020-й: підсумки року в Кременчуці

1.01.2021, 15:04 Переглядів: 3 437

 

Чим запам'ятається 2020 рік для кременчужан

Підсумки року, який надів на всіх маски і посадив на карантин: згадаємо разом події року Білого Металевого Щура, що минає.


Новосанжарська битва з коронавірусом


Шокуючі кадри з селища, розташованого лише за 80 км від Кременчука, з'явилися на всіх світових телеканалах. 76 українців та іноземців, евакуйованих із китайського Уханя, зустріли камінням і палаючими шинами. Щоб довезти людей до санаторію на ізоляцію, довелося залучати БТР та іншу військову техніку.


Кременчук пішов на карантин

   

З 12 березня Кременчук зачинився на карантин. Зачинилися школи, в парках і громадському транспорті з'явилися «білі чоловічки».


На в'їздах у місто поставили коронавірусні пости: щоб обмежити рух, якщо буде зовсім сутужно. Пішла інформація про «страшні поїзди», які повертаються з Італії.


Із 17 березня Україна закрила сполучення з іншими країнами, перестали літати літаки.


З 26 березня всюди вхід лише в масках: у транспорт, аптеки, магазини. На карантин пішли кафе, ресторани і вся сфера розваг. Маски й антисептики стали швидко зникати з аптек та магазинів.


У транспорті ввели обмеження: пускали лише за перепустками. А перевозити можна було не більше 10 осіб. На тролейбусних зупинках почалися бої за «право влізти» першим. Обмеження в комунальному транспорті залишаються і зараз.


27 березня в місті підтвердили перший випадок коронавірусу. Захворіла 69-річна кременчужанка, донька якої приїхала з Польщі.


У Кременчуці почали з'являтися санітарні зони: їх створювали там, де були підтверджені випадки захворювання на коронавірус.


У Кременчуці відкрили свою ПЦР лабораторію: забір матеріалу робить лікарня «Придніпровська», а аналізи проводять у Кременчуцькому пологовому будинку.


15 квітня зафіксували першу смерть від коронавірусу. Чоловікові було 84 роки. Його госпіталізували з пневмонією в інфекційну лікарню.


Закрили центральну районну лікарню. Причина - спалах захворюваності серед працівників. У місті станом на 5 травня в 43 випадках коронавірус був пов'язаний із медпрацівниками і їхнім колом спілкування.


Послаблювати карантинні обмеження почали лише в травні. Але послабили ненадовго: восени  Кременчук накрив сплеск захворюваності. 13 листопада ми опинилися за статистичними даними в «червоній зоні». У країні ввели карантин вихідного дня. Після новорічних свят карантин знову посилять.


Коронавірус обійшовся місту в 48 млн грн. Із них 5,4 млн грн пішло на компенсацію проїзду в маршрутках за перепустками.



Бунт на «швидкій»


 


У середині травня в Кременчуці збунтувалися співробітники «швидкої» - вимагали виплатити їм обіцяні 300% за боротьбу з COVID-19. Замість них їм доплатили по 2,5 тисячі гривень.


Фельдшерка з Кременчука стала відома на всю Україну


 


Ольга Ляшенко, фельдшерка кременчуцької «швидкої», першою в соцмережах відверто написала про те, що пацієнти часто брешуть диспетчерам, боячись відкрито сказати про симптоми коронавірусу. Її пост підірвав соцмережі: - Ми їдемо до вас на виклики не з рушницею і не з гранатою. Ми їдемо надавати вам допомогу. Але чому ви бл *** мовчите? Вчора за добу три виклики, на яких фельдшери випитували, з ким був контакт. І ви зізнавалися, що він був, не диспетчеру, а нам на виклику. Якого хр *** ви брешете собі на шкоду? 


Ольга разом із лідером групи «БEZ ОБМЕЖЕНЬ» стала обличчям всеукраїнського благодійного марафону зі збору коштів для боротьби з коронавірусом.


Протест асенізаторів


 


21-26 лютого в місті бунтували приватні асенізатори: спочатку приїхали на робочих машинах під мерію. А потім, 25 і 26 лютого, навіть припинили роботу. Вони протестували проти ініціативи міської влади, яка хотіла дати добро на відкачування вигрібних ям лише комунальному підприємству КАТП -1628. Влада їх таки почула - і не відібрала роботу.


Вбивство на зупинці


 


18 лютого біля зупинки Водоканал вбили 33-річного чоловіка. Вбивство скоїв знайомий через стару образу. У чоловіків стався конфлікт. Один із них дістав травмат і кілька разів вистрелив в іншого: потрапив у грудну клітку. Врятувати пораненого не вдалося.


Спалили авто дружини заступника комбата патрульної поліції


 


Вночі 5 березня у провулку Олега Кошового згорів Volkswagen СС, що належить дружині заступника командира батальйону патрульної поліції Кременчука Романа Мірошника. Кажуть про навмисний підпал. Підозрюють, що це пов'язано з роботою правоохоронця.



Гучний вибух на кар'єрі


 


26 травня ввечері Кременчук налякав гучний вибух. Його почули в усіх куточках міста і навіть за його межами. Він стався під час роботи на Малокохнівському гранкар'єрі.


Спалив дружину живцем


 


4 червня в Крюкові, на вулиці Приходька, в магазині «Фея» чоловік підпалив свою 38-річну дружину. Він прийшов до неї на роботу з каністрою бензину, сокирою і газовим балоном для розпалювання вогню. Закрився з жінкою в магазині. Облив її горючою сумішшю і підпалив. Жінка згоріла заживо.


Скорочення на КВБЗ


У Кременчуці пройшли скорочення на підприємствах. У червні 600 працівників «оптимізували» на КВБЗ. Причина - падіння виробництва.


Вбивство в «Швидко гроші»


 


25 червня у відділенні «Швидко гроші» чоловік убив касирку. Він побив її молотком і забрав гроші з сейфа: 24 тис грн. Від отриманих ран жінка померла в лікарні. Свій вчинок чоловік пояснив тим, що у нього були борги, а на мізки постійно тиснули колектори. За вчинене йому загрожує від 10 до 15 років.


Кременчук розширився


 


Кременчук у процесі децентралізації приєднав чотири села Потоківської сільради: Потоки, Соснівку, Малу Кохівку, Придніпрянське. Розширився і Кременчуцький район (із центром у Кременчуці): він приєднав Козельщинський, Семенівський, Глобинський райони. Всього в області, за рішенням Верховної Ради, залишилося 4 райони. За новим адміністративно-територіальним поділом провели і місцеві вибори.


ДЮСШ №2 вийшла на мітинг


 


У ДЮСШ №2 розгорівся корупційний скандал: екс-директор школи Кобзистий - проти мера Малецького. Правоохоронці розслідують кримінальну справу з приводу подвійної оплати будівельних робіт - заміни вікон в КДЮСШ №2. Звільнений директор школи Віктор Кобзистий стверджує, що до порушення його спонукали посадові особи. 17 серпня під стінами мерії мітингували спортсмени, викладачі Кременчуцької дитячо-юнацької спортшколи №2, вимагаючи, щоб мер Віталій Малецький, його заступник Руслан Проценко прийшли на допит до прокуратури у кримінальній справі.


Жахлива ДТП з маршруткою


 


11 вересня в аварію потрапила маршрутка, що перевозила пасажирів. ДТП сталася в Бориспільському районі. На трасі зіткнулися дві вантажівки. Одну з них викинуло на зустрічну смугу, через що вона врізалася в автомобіль ВАЗ і кременчуцьку маршрутку. У салоні маршрутки перебувало 18 пасажирів. Водій маршрутного таксі та два пасажири загинули, троє потрапили до лікарні у важкому стані. Також загинули двоє людей в автомобілі ВАЗ.


Черги до Центру зайнятості

 


До Центру зайнятості у вересні вишикувалася черга охочих зареєструватися. Через збільшення кількості безробітних - під час карантину безробіття зросло втричі - люди не могли стати на облік. Фахівці не встигали приймати всіх і запускали обмежене число відвідувачів. Щоб потрапити на прийом, живу чергу займали з 6 ранку.


Працівники «АвтоКрАЗу» перекрили трасу


 


У вересні працівники «АвтоКрАЗу» тричі перекривали київську трасу, а також вул. В. Пугачова і Ярославський проїзд, вимагаючи виплатити зарплату. На той момент їм заборгували гроші за 8 місяців. Відвойовувати своє до прохідної заводу 21 вересня прийшло понад 200 осіб. Мітинг активно підігрівали місцеві політики-активісти. Вибори пройшли - інтерес до КрАЗу політики втратили, а борг із зарплати залишився. Наразі завод перебуває у процедурі банкрутства.


Вибрали старого-нового мера і депутатів


25 жовтня відбулися вибори до місцевих рад. Вибирали мера і депутатів до міської, обласної, районних рад. Вибори провели за новою системою: відкритими партійними списками. Балотуватися в депутати можна було лише від партій. До міськради намагалося пройти 14 партій. Пройшло лише шість. На пост мера претендувало 10 осіб. Виграв діючий мер - Віталій Малецький.


Кременчужани боронять Україну

 


Поки всі воюють з коронавірусом, наші хлопці залишаються на своїх постах у зоні АТО, захищаючи державу. Збір допомоги нашим бійцям продовжують волонтери.


Не залишайтесь осторонь їх повідомлень — ви теж можете допомогти!


Врятував дитину з «крижаної пастки»


9 грудня 18-річний кременчужанин врятував 9-річну дівчинку, яка провалилася під лід на Сухому Кагамлику. Разом із подругами вона вийшла погуляти на лід, і він не витримав: дівчинка пішла під воду по пояс. Дмитро Петулько виявився неподалік і, не чекаючи приїзду рятувальників, витяг дівчинку з води.


Стальзавод зупинився


 


31 березня, незважаючи на антикоронавірусні обмеження, біля стальзаводу зібралася купа людей. Працівники підприємства повідомили, що завод зупинився, їх звільняють. На підприємстві пояснили, що з контрактниками - а їх більше тисячі - просто не продовжили раніше підписані договори. Друга хвиля скорочення настала у вересні: ще мінус 300 чоловік



НП на НПЗ


 


4 червня на дві години зупинився Кременчуцький НПЗ. Фотографії диму і полум'я, яке виривалося з факелів, розповзлися в соцмережах. Через збій у роботі НПЗ був здійснений аварійний викид газу.


22 дні на байдарці


 


У кінці липня в Кременчуці фінішував мандрівник Михайло Закусилов із Чернігова, який за 22 дні пройшов Псел на одномісній байдарці. Він самотужки подолав річку від кордону з Росією до місця, де вона впадає в Дніпро.


Тролейбуси поїхали через міст і в Кохнівку


 


У місті відбувся тролейбусний прорив. «Рогатого» вперше пустили у Велику Кохнівку (маршрут №5А+) і через міст. Тролейбус №26А+ курсує за маршрутом «Вул. Молодіжна - вул. Академіка Герасимовича», з'єднавши лівий і правий берег міста. Там, де немає контактної мережі, тролейбус йде автономно. Вартість проїзду не змінилася - все ті ж дві гривні.


11 листопада нові тролейбуси з автономним ходом у тестовому режимі поїхали в Потоки. У планах пустити їх у Піщане і на Власівку.


Прокинувся привид мосту


 


Перед виборами традиційно спливла тема будівництва нового мосту в Кременчуці. Його несподівано пообіцяли побудувати вже протягом 3 років, а будівництво розпочати в 2021 році. Він повинен з'єднати траси Н-08 та М-22. Але після виборів щось знову пішло не так: терміни проведення тендера відтягнули, і ще незрозуміло, звідки візьмуться гроші на міст - Держбюджетом вони не передбачені.


Тарифні гойдалки


 


Із самого початку року тарифи не заспокоювалися і не стояли на місці. На газ, тепло їх то піднімали, то опускали, причому на тепло опускали якраз напередодні місцевих виборів. Останній подарунок кременчужанам поклали під ялинку: зростання тарифів на гарячу воду і тепло на 13-21%. А до того ж майже на півтори гривні за куб подорожчав газ для населення


До Дня міста пройшла регата


 


26 вересня в Кременчуці до Дня міста відбулася вітрильна регата - підкорювали хвилі Дніпра на 36 яхтах 187 яхтсменів з усієї України. Найстаршому з них - 83.

Автор: Олена ЯРЕМКО
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх