Як відселятимуть кременчужан із ветхих будинків?

19.12.2009, 11:46 Переглядів: 1 902
Міська влада хоче запросити приватних інвесторів..
З будинку на вулиці Бутиріна, 65 людей вже відселили. Підприємство «Крюківбудтехмонтаж» викупило будинок, а людям надало інші квартири. В УЖКГ кажуть, що претензій від мешканціва не було. Тепер влада пропонує відселяти в такий спосіб й інших людей з ветхого житла.
Фото: Дмитрий Бабец

Людей із ветхого будинку відселить інвестор – за право зробити реконструкцію або побудувати щось нове на місці старого. Така суть регуляторного акту (місцевого закону), який запропонував міськвиконком. Проект винесений на обговорення. Тобто всі кременчужани можуть вносити доповнення та свої пропозиції про зміни. За даними управління житлово-комунального господарства, у Кременчуці нараховується 39 ветхих будинків. Деяким із них цей «статус» дали ще в 1990-1993 роках. Остаточно висновок має зробити спеціалізований інститут НДІ «Проектреконструкція» (м.Полтава). Як розповів Олександр Любенко, начальник УЖКГ, у 2007 році ця організація робила обстеження. Днями має надійти повний пакет документів.

– Ми винесемо перелік ветхих будинків на затвердження виконкому і визначимо черговість відселення – залежно від ступеню зношеності будинку, – каже пан Любенко.

Однак у місті немає квартир, куди влада могла б переселити людей. І тому виконком запропонувала альтернативний варіант: передати ветхі будинки інвесторам. Тобто фірмам чи підприємцям, зацікавленим у придбанні старого будинку, який можна реконструювати чи знести (під нове будівництво). Такою є основна суть проекту регуляторного акту (місцевого закону), запропонованого для обговорення кременчуцькій громаді.

Проект положення про відселення передбачає, що людям будуть надані квартири не меншої площі, ніж вони займають. А інвестора буде визначати на конкурсній основі виконком. Враховуючи, що більшість ветхих будинків знаходиться у центрі міста, можна передбачити, що бажаючі на них найдуться.

Але чи будуть захищені при такому розкладі інтереси власників житла? Чи їх примусово виселять туди, куди забажає інвестор, бо виконком укладе з ним угоду на відселення? «ТелеграфЪ» читав проект разом із експертом.

Думка експерта

У власника є право не погодитися…

Світлана ДУДКІНА, приватний нотаріус:

– У Порядку відселення передбачено, що виконком укладає інвестиційний договір з інвестором. А відносини інвестора та власника квартири регулюються цивільним законодавством та договором, який укладається Інвестором та власником житла. Згідно Порядку це має бути договір купівлі-продажу (в разі надання грошової компенсації) або договір міни (в разі надання іншого житла). А договір має бути укладеним на засадах законності, добровільності та вільного волевиявлення . Звісно, власник квартири може не укладати договір, з умовами якого він не згоден.

Згідно з Порядком, спори щодо вилучення жилого (нежилого) приміщення, розміру викупної вартості (якщо людина погоджується на грошову компенсацію) або інших умов компенсації вирішуються в судовому порядку.

– А щодо стану самих квартир, які надасть інвестор? І чи можна у Проекті передбачити, що житло надається у тому самому районі, де викуповується?

– З цього приводу є лише вимоги статей 113 та 50 Житлового Кодексу України, і вони враховані у проекті Порядку, який пропонує виконком. Так, жиле приміщення має бути благоустроєним стосовно умов даного населеного пункту, відповідати встановленим санітарним і технічних вимогам. Воно має знаходитися в межах даного населеного пункту, інше (той самий район) законом не передбачено. Але це може бути предметом домовленості з інвестором і власником квартири. Бо, підкреслю, договори укладаються на засадах добровільності, і ніхто не може змусити власника житла погодитися на умови обміну або продажу, на які він не згоден.

Коментар

Оксана МІРОШНИЧЕНКО, головний спеціаліст юрвідділу міськвиконкому:

– На засіданні комісії з регуляторної політики членами комісії були висловлені зауваження, вони стосувалися порядку відселення. Пропонується, щоб укладенням договорів з людьми займався не сам інвестор, а виконком, якому інвестор передасть квартири. Члени комісії вважають, що так буде менше грунту для непорозумінь між власниками квартир у ветхих будинках та інвесторами. Порядок може бути змінений, і кременчужани теж можуть подавати свої зауваженя та попозиції з цього приводу до виконкому.

До уваги

Детальніше з проектом регуляторного акту можна ознайомитися на сайті. www.fpp.kremenchug.net Розділ «Регуляторна діяльність» (регуляторні акти, прийняті в 2009 році). Наголошуємо: його ще можна змінити!



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх