«Руками створена краса»: виставка Володимира Кулаженка у Горішніх Плавнях

15.03.2024, 16:29 Переглядів: 713 Партнерський проєкт

В експозиції представлені 40 робіт

У міській виставковій залі в Горішніх Плавнях 1 березня відбулася презентація робіт митця Володимира Кулаженка. Тема експозиції — «Руками створена краса». На ній представлені вишиті хрестом картини.

Шанувальники творчості митця вказують на витонченість, гармонійне поєднання кольорів та життєствердний настрій робіт. Презентація першої персональної виставки Володимира Кулаженка в Горішніх Плавнях зібрала поціновувачів декоративно-ужиткового мистецтва.

В експозиції представлені 40 робіт. Володимир Кулаженко практикує вишивання пейзажів. Коли дивитися на них здалеку, то здається, що вони написані фарбами. Проте при ближчому ознайомленні стає зрозуміло, що маленькі хрестики лягли один біля одного.

«У мене є спеціальна комп’ютерна програма, за допомогою якої я програмую бажану картину за розміром, кольорами й відтінками. Програма видає схему і все, що мені потрібно для роботи», — пояснює майстер.

До вишивання митець пристрастився ще в далекому дитинстві, коли його відвозили на літо в село до бабусі Парасковії.

«Бабуся вишивала різні речі: і рушники, і сорочки, і наволочки. У матері Валентини Олексіївни збереглися роботи бабусі. Не всі вони витримали випробування часу. Дещо вже стало непридатним до використання. Адже бабуся вишивала для щоденного вжитку, для себе, а не для виставок», — зауважує митець. За словами майстра вишивання, для своїх робіт він використовує лише нитки французького виробництва — вони не вицвітають. 

Щодо часу, який Володимир Кулаженко витрачає на одну роботу, то він різний.

«Це як зайде. Інколи картину робиш рік, а іноді кілька місяців, — пояснює майстер. — Приміром, пейзаж «Кременчуцьке море. Гора Пивиха» вишивав 4-5 місяців, «Щуче озеро» — більше року, останню картину «Скорбота та Надія» — вісім місяців. Має бути відповідний настрій і, звісно, час. Вишивання — це для мене відпочинок, відновлення енергії та втіха для душі».

Гості виставки оцінили витонченість робіт майстра, гармонійне поєднання кольорів та життєствердний настрій полотен.

«Його роботи, зокрема, «Сутінки над Дніпром», «Натюрморт із квітами», «Осінь», «Човник на Дніпрі», «Млин», «Доброго ранку, Україно!» — це вияв світу душі, одвічних оберегів, на яких кожен хрестик покладений з любов’ю, переживанням, радістю, побажаннями добра. Адже Володимир розуміє красу вишивання, цього прекрасного виду мистецтва», — наголошує одна з відвідувачок експозиції.

Перша експозиція його витворів відкрилася майже 20 років тому в краєзнавчому музеї Кременчука. Загалом було проведено понад 10 виставок робіт майстра. За весь період Володимир Кулаженко вишив приблизно 80 картин та чотири сорочки. Дві із цих сорочок знаходяться у приватній колекції у США. Зараз майстер працює над створенням пейзажної картини оновленого міського парку в Кременчуці. Починав із вишивання квітів, потім вишивав різних птахів, звірів.

Останнім часом Володимир Кулаженко вишиває тільки пейзажі.

«Час обмежений. Цінуй все, що дає життя», — ділиться митець своїм життєвим кредо.

Захоплення майстра підтримують його дружина й мати. Варто зазначити, що українське мистецтво вишивання має давнє походження. Стародавнє користування одягу з вишивкою в Україні підтверджують зображення на творах декоративно-ужиткового мистецтва скіфської доби (VII–III століття до нашої ери). Здавна цим рукоділлям займалися жінки, тепер усе частіше долучаються й чоловіки. Дослідники вишивки налічують близько 250 старовинних швів на основі 20 технік.

Що стосується вишивки хрестом, яку багато хто вважає традиційно українською, насправді прийшла вона до нас з Європи лише наприкінці XIX століття. Поширилася завдяки рекламі засновника парфумерно-косметичної компанії «Товариство Брокар і Ко» Генрі Брокара. Бруски мила «Брокар і Ко» загортали в яскраві обгортки, на них друкували схеми орнаментів для вишивання хрестом. Брокарське мило було дешевим, а схеми вишивки простими, тож швидко полюбилися вишивальницям.

Автор: Аліса Котова Джерело фото: «Хроніки тижня»
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх