Золотий час футболу або одного разу в Кременчуці півстоліття тому

10.12.2019, 11:02 Переглядів: 3 010

 

До Міжнародного Дня футболу завідувачка експозиційного відділу Вікторія Ширай підготувала матеріал про цікаві сторінки з історії футболу у Кременчуці

Завідувачка експозиційного відділу Кременчуцького краєзнавчого музею Вікторія Ширай до Всесвітнього Дня футболу підготувала матеріал з цікавих сторінок історії футболу у Кременчуці. 


В наш час ніхто вже не дивується і не захоплюється, почувши про черговий футбольний матч. До цієї масової гри всі давно звикли, і багато хто навіть не спостерігає за перебігом подій цього виду спорту, поринувши у рутину буднів.


А от кілька десятиліть тому, почувши про гру, люди залишали свої справи і бігли на стадіон, щоб на власні очі побачити тріумф улюбленої команди, встигнути побитися об заклад із сусідом чи другом, погаласувати на трибунах і побути в атмосфері футбольного свята.


Трибуни на стадіонах були переповнені – як мовиться, і яблуку ніде було впасти. Місця займали заздалегідь, приходили за годину або півтори до початку матчу. Якщо хтось не встигав, то ставали там, де було хоч трохи видно поле. Перебіг же самої гри настільки хвилював уболівальників, що після закінчення матчу вони могли обговорювати її протягом тижня або навіть місяця.


Яким був футбол півстоліття тому в Кременчуці, згадаймо сьогодні, напередодні Всесвітнього дня футболу.


П’ятдесят років тому, в 1969 році, у Кременчуці футбольні команди були в 20 фізкультурних колективах, які обов’язково брали участь у першості міста. Деякі з них ставали чемпіонами області.


1969 рік ознаменувався змінами у футбольному житті. У цей період з місцевих команд можна виділити: футбольну команду «Чайка» Кременчуцького заводу коліс, яка стала чемпіоном 1969 р. серед заводів машинобудування Полтавської області; команду КВБЗ «Авангард», яка на початку сезону змінила назву на «Вагонобудівник» та ін.


Але зупинимося на одній з найвідоміших команд того часу – кременчуцькій команді «Дніпро». В тому сезоні команду «Дніпро» представляли: І.Буренков, Б.Рябков, В.Берест, Ю.Хомяков, М.Савенков, В.Арутюнян, Ю.Сприкут, Б.Трефилов, А.Тагідін, С.Огарь, А.Блуд, А.Хорольський, В.Грушко, В.Іваненко, В.Поляков, В.Гавриленко, В.Нерус, В.Пилипчук, С.Спірін, А.Дубовик, В.Птіцин. До гри команду готували старший тренер Б.І.Усенко та тренер А.П.Попович.


З відкриттям футбольного сезону перші матчі команда провела на виїзді. 2 травня кременчужани приймали на своєму полі команду «Енергія» з міста Нова Каховка Херсонської області. Результат гри 1:0 на користь «Дніпра». 6 травня дніпровці змагалися з найдосвідченішим колективом зони – «Авангардом» з міста Жовті Води Дніпропетровської області.


У травні команда провела три гри на першість СРСР з футболу серед майстрів класу «Б» на своєму полі. Цього разу було набрано 5 очок. Так, 27 травня «дніпровці» приймали команду «Харчовик» із міста Бєльці і виграли зустріч з рахунком 1:0. 31 травня у важкій боротьбі гру зведено до «сухої» нічиєї – 0:0. Команда «Спартак» з м. Івано-Франківськ «Дніпрові» не поступилася. Проте 4 червня в поєдинку з командою «Поділля» з Кам’янця-Подільського кременчужани перемогли – гра закінчилася з рахунком 2:1. На 15 хвилині форвард нашого «Дніпра» Тагідін сильно пробив по воротах гостей. На 40-й хвилині той самий Тагідін з далекої дистанції прямим ударом послав м’яч на штрафний майданчик гостей, а ті в свою чергу послали його… у власні ворота. Перший тайм закінчився з рахунком 2:1 на користь кременчуцьких футболістів; у другому на 35-й хвилині за грубість був виведений з поля центральний захисник суперників, але рахунок не змінився – 2:1.


Наступні три гри наша команда провела на виїзді і зустрічалася з командами Рівного, Луцька і Краснодара.


Влітку того ж року на стадіоні автомобільного заводу відбулися три зустрічі на першість СРСР з футболу між командами класу «Б». Кременчужани приймали команду «Прогрес» з Бердичева, «Будівельник» з Первомайська та «Дніпро» з Черкас. Першою була зустріч з бердичівцями на полі після сильної зливи. У другому таймі на 7-й хвилині був граційно забитий гол. На 25-й хвилині у ворота гостей влетів вже другий м’яч. Ця цікава зустріч футболістів закінчилася нічиєю – 2:2.


З «Будівельником» гра проходила в цікавій спортивній боротьбі, яка завершилася рахунком 1:0 на користь кременчуцької команди «Дніпро».
У третій грі зустрілися однойменні команди. Кременчужани й черкащани грали напружено, але і на цей раз перемога була нашою. Гра закінчилася рахунком 1:0.


6 липня наша команда в 19-му турі першості країни з футболу серед майстрів класу «Б» зустрілася із «Шахтарем» з м. Олександрія. Команди були знайомі протягом багатьох років, виступали в одній підгрупі. Гра почалася з перших хвилин атаками кременчуцьких футболістів. На 7-й хвилині гості порушили правила гри і суддя призначив штрафний з 20 метрів. Наш гравець Арутюнян красивим ударом посилає м’яч у ворота шахтарів Воротар ловить м’яч, але випускає його в свої ворота. І ось довгоочікуваний гол: у другому таймі на 37 хвилині нападаючий «Дніпра» Тагідін забив м’яч у ворота гостей і подвоїв рахунок кременчуцької команди «Дніпро». Отже, наша перемога була очевидною – 2:0.


Останній, 20-й тур кременчужани провели на виїзді в місті Дніпродзержинську, де зустрілися з місцевою футбольною командою «Прометей», яка перемогла кременчужан з рахунком 3:0


Наприкінці липня кременчуцька команда увійшла в першу четвірку турнірної таблиці в другому колі на першість СРСР.


16 серпня у вирішальній фазі футбольного чемпіонату республіки серед майстрів класу «Б» у другій зоні кременчуцький «Дніпро» прийняв на своєму полі одну з найстаріших команд класу «Б» - «Верховину» з Ужгорода. До речі, матч першого кола «Верховина» виграла у нашого «Дніпра» з рахунком 3:1. Цього разу уболівальники очікували реванш.


Гра 6 жовтня в Черкасах показала, що наші футболісти фізично краще підготувалися, ніж суперники. Ця гра принесла нашим хлопцям перемогу із значним рахунком – 3:0.


В середині жовтня наша команда перебуває на третьому місці турнірної таблиці своєї зони.


11 жовтня в Олександрії відбулася гра із «Шахтарем», в якій кременчуцький «Дніпро» переміг з рахунком 4:0. Олександр Блуд, Юхим Сприкут, Анатолій Тагідін, Володимир Поляков – автори чотирьох голів. Красиву гру показали воротар команди Анатолій Хорольський, Віктор Негус, Геннадій Спірін.


16 жовтня о 16:15 на стадіоні «Дніпро» кременчуцька команда «Дніпро» провів заключний матч футбольного чемпіонату республіки на своєму полі. Суперником в цей день став один з найстаріших і найдосвідченіших клубів українського класу «Б» з м. Дніпродзержинська «Прометей». Кременчужани стали свідками цікавого спортивного поєдинку лідерів, що пройшов у гострій, захоплюючій боротьбі.


Отже, у сезоні 1969 року, після повернення до класу «Б», кременчуцька футбольна команда «Дніпро» посіла 5 місце у зоні. Для останнього ривка не вистачило лише двох очок, які б дозволили вступити у боротьбу за перше місце в класі «Б».


Але, на жаль, цей сезон в історії кременчуцького «Дніпра» був останнім. Після закінчення сезону керівництвом автозаводу було прийнято рішення про зняття команди з розіграшу першості СРСР. Команда не була розформована, а продовжувала свої виступи в турнірах обласного та міського значення під іншою назвою – СК «КрАЗ».


Можливо, хтось скаже, що така гра – це не найкращий показник для футболістів нашого міста. Але не будемо забувати, що на той час спорт дуже відрізнявся від сучасного. Тому в порівнянні з грою в наші дні – це були баталії високого рівня. Нам залишається зберігати цю пам'ять, пишатися нашими першопрохідцями і побажати лицарям зеленого поля великих перемог.


З Міжнародним днем футболу!

Автор: Вікторія ШИРАЙ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх