Наталія Заровська: кременчуцька майстриня із золотими руками

3.03.2023, 15:07 Переглядів: 337

 

Ручна робота

Рукотворні вироби завжди привертають увагу. Вони відрізняються своєю індивідуальністю, неповторністю. Мають власну енергетику, яку передає їм майстер. Напевно, тому hand made наразі такий популярний. Адже саме рукотворні речі, предмети інтер'єру, прикраси сповнюють наше життя особливою красою

Серед наших землячок чимало захоплених людей. Серед них — Наталія Заровська, приватний підприємець, кременчужанка. Її шедеври можуть прикрасити інтер'єр будь-якої оселі.

 

Перше знайомство Ми познайомилися з Наталкою на новорічні свята — зайшли у гості з друзями. Мою увагу одразу привернула новорічна ялинка, прикрашена незвичайними іграшками: рукотворними кулями, глиняними фігурками звірів, пряниковими прикрасами, дизайнерськими бурульками. А поруч із ялинкою стояв справжній будиночок гнома, з віконцями, дверима та світлом усередині. Здавалося, будь-якої миті дверцята відчиняться і з'явиться маленький казковий персонаж.

Усі кімнатах були прикрашені новорічними та різдвяними віночками — теж рукотворними.

Ми розговорилися з Наталею, і вона розповіла, що давно займається рукоділлям. Це її хобі, дуже цікаве та захопливе, а зараз, у скрутні часи, воно допомагає відновити душевну рівновагу.

— Навколо так багато негативу, стільки страшних новин, у цей час будь-яке рукоділля відволікає. Коли щось ліпиш, плетеш, малюєш, то й сам заряджаєшся позитивною енергією і поширюєш її довкола. Здається, від цього світ стає добрішим, — пояснює Наталія.

Казкові будиночки

Нині вона захоплена створенням будиночків-ліхтарів із паперової глини. Це справжні витвори мистецтва. Розглядаєш їх та дивуєшся: так багато дрібних деталей враховано. Якщо це дах, то черепиця одна до одної викладена, якщо двері – то обов'язково із замком. Вікна відчиняються і теж мають засови. Парканчики з хвіртками обрамляють трава та квіточки. Загалом, все як у казці, але можна помацати руками.

 

У колекції майстрині є будиночок відьми, новорічний казковий будиночок, маленькі хатинки різних кольорів та різної тематики.

Всі вони світяться і можуть бути використані як настільні лампи або нічники.

— Спочатку я робила будиночки з картону. Використовувала борошно, крохмаль, лотки з-під яєць. Готовий виріб прикрашала акриловими фарбами, тому вони виходили повністю екологічно чистими – у нас маленька дитина і це дуже важливо. Але, на жаль, такі будиночки недовговічні: бояться вологи та дрібних комах. Тому я спробувала працювати з паперовою глиною. Роблю її сама, з клею ПВА, туалетного паперу. Вже змайструвала велику настільну лампу та нічник для дитячої кімнати. А зараз освоюю техніку виготовлення із додаванням цементу. Такі вироби можна розташовувати на вулиці, наприклад, біля декоративного ставка, — ділиться Наталія.

Ідеї для робіт вона черпає в інтернеті, але щоразу захоплюється, вносить щось своє, нове і створює унікальний і неповторний шедевр.

До новорічних свят вона плете віночки й прикрашає їх різними святковими елементами. У її колекції є віночки різних розмірів та кольорів.

— Багато виробів поїхали в інші міста – як новорічні подарунки друзям та рідним, — каже майстриня, — географія дуже велика, по всій Україні. А зараз і в Німеччині є моя робота — донька там навчається та забрала саморобний нічник із собою.

Майстер на всі руки

Це не єдине захоплення нашої землячки. Дещо раніше вона робила корони з прикрасами, плела гачком надзвичайно красиві речі: блузки, сукні, капелюшки, пальто.

 

Її донька Валерія вже доросла дівчина, але в дитинстві була вбрана, як лялечка, у костюми та сукні, які мама плела власними руками.

Ляльки для доньки Наталія теж нерідко робила сама. У неї їх ціла колекція: Баба Яга, Принцеса, Бджілка Майя, Снігова королева та багато інших.

Меншенький син Сашко мало цікавиться ляльками, але до створення будинків має особливий інтерес. Він допомагає мамі замішувати глину, додавати цемент.

У свої сім років уже знає всі пропорції й каже, що коли виросте, сам збудує великий будинок, у ньому житиме вся велика родина та друзі.

На запитання, чи брала участь у виставках, Наталія скромно відповідає — ні. Каже, що навіть не думала про це, хоча пропозиції такій, напевно, зраділа б.

Я вважаю, що такі гарні роботи не можна тримати лише вдома, їх треба показувати іншим. Адже вони несуть не лише красу, позитив у наше життя, вони точно роблять нас добрішими й трохи щасливішими.

Автор: Мирослава Українська
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх