Кременчужанка міняла квартиру та опинилася на вулиці

31.08.2012, 00:19 Переглядів: 6 277

Жінка через суд хоче довести, що сталася «жахлива помилка»

47-річна Олена Кулик хотіла обміняти двокімнатну квартиру на однокімнатну із доплатою. В результаті вона опинилася на вулиці із сумою, вдвічі меншою, ніж коштує її квартира. Вже колишня квартира. Доки міліція проводить перевірку дій квартирної агенції та нотаріуса, що посвідчив договір, кременчужанка готується повернути житло через суд.

 

«ТелеграфЪ» неодноразово писав про квартирні махінації, які відбувалися в нашому місті: людей виселяли, відвозили в далекі села та примушували мовчати. Зазвичай їх жертви – це самотні люди похилого віку, часто – хворі, за яких ніхто не питатиме та права яких ніхто не відстоюватиме. 47-річна Олена Кулик багато років хворіла та навіть не ходила. Її доглядала мати Надія Дмитрівна. Восени минулого року, коли дочка почала одужувати, жінка померла. Олена залишилася сама, у двокімнатній квартирі в будинку №1 на вул. Генерала Манагарова. Вона захотіла обміняти її на однокімнатну «плюс доплата». Звернулася до агенції нерухомості. Невдовзі на порозі з'явилися потенційні покупці, які сказали: більше ніяких варіантів шукати не треба, а від послуг агенції можна відмовитися.

 

– Я думала, що це просто сім'я, яка хоче обміняти квартиру, – розповіла пані Олена, – але потім я дізналася, що мала справу ще з однією агенцією нерухомості.

 

За словами Олени Кулик, вона мала отримати замість своєї двокімнатної однокімнатну квартиру та доплату в $12 тис. Третього квітня цього року в управляючій компанії жінку виписали з квартири. 11 квітня її відвезли в офіс до нотаріуса (третього за рахунком, бо двоє перших відмовлялися засвідчувати договір).

 

– Все відбувалось надто швидко, мене квапили із підписанням, було дуже багато документів, я на той момент навіть не зрозуміла, що підписала саме договір купівлі-продажу власної квартири, а натомість не отримала іншу квартиру взагалі, – зазначила пані Кулик у позовній заяві до суду, в якій просить українське правосуддя визнати підписаний нею договір недійсним.

 

Жінка каже, що коли «прийшла до тями», то запитала у покупця, чому їй дали договір купівлі-продажу, а не обміну, адже домовленість була зовсім іншою. У відповідь почула: тепер нічого не вдієш, це вже її проблеми.

 

Колишня власниця двокімнатної квартири залишилася на вулиці із банківською карткою, на яку перерахували 95,91 тис грн (близько $12 тис), та договором купівлі-продажу. Вона змогла забрати з помешкання лише свої особисті речі та поїхала до родичів у Стрийській район Львівської області. Там їй пояснили, що жити вона має сама, тож жінка повернулася до Кременчука.

 

Домовитися про повернення квартири вона не змогла, тому звернулася із заявою до міліції.

 

Перспективи «жахливої помилки»

Заяву Олени Кулик розглядали працівники Автозаводського райвідділу міліції. Шахрайських дій вони не побачили, тож 11 липня винесли постанову про відмову в порушенні кримінально справи. Кременчужанка звернулася за допомогою до юридичної контори, звідки скарги пішли починаючи від прокуратури і закінчуючи Адміністрацією Президента.

 

Вже 14 серпня міська прокуратура надіслала лист до міськуправління міліції із вимогою провести перевірку дій агенції нерухомості та приватного нотаріуса. Окрім того, пані Олена домагається поновлення своїх прав через Крюківський районний суд. У вересні мають розпочатися засідання, в ході яких вирішиться подальша доля жінки та з'ясується, чи може «жахлива помилка» стати причиною для скасування договору продажу квартири.

 

Юридичні тонкощі

Пані Кулик має намір домогтися визнання недійсним укладення договору куплі-продажу (згідно ч. 3 ст 215 Цивільного Кодексу). Для цього треба довести, що вона при підписанні договору «помилилася щодо обставин, які мають істотне значення».

 

У липні пані Олена побачила, що аналогічна квартира вже продається за ціною $25-27 тис

 

 

Поради спеціаліста

Євгенія Безугла, юрист юридичної контори Яблонської

– Зустріньтеся з продавцем особисто, не соромтесь перевірити його паспорт, а також перевірте документи на квартиру. Вимагайте надання оригіналів всіх правовстановлюючих документів на житло та інших документів, що стосуються угоди. Не слід довіряти копіям, навіть якщо вони завірені нотаріально. 

 

Обов’язково звертайте увагу на те, чи у квартирі жили або живуть неповнолітні діти. Якщо діти не брали участі в приватизації, але були прописані, то цілком імовірно, що вони можуть звернутися до суду для визнання приватизації незаконною. Суд може виділити їм частину в квартирі, яку ви придбали. У такому випадку ви можете виявитися власником не усієї квартири, а лише її частини.

 

Якщо продавець не єдиний власник квартири, вимагайте нотаріальної згоди усіх співвласників.

 

Не заощаджуйте там, де цього робити не слід. Вказуйте в договорі реальну вартість житла, яке купуєте. Адже бажаючи заощадити на податках, і вказуючи в договорі занижену ціну, ви ризикуєте втратити значну суму коштів. У разі судового спору, якщо суд з тих чи інших причин визнає договір недійсним, то наслідком такого рішення буде повернення до попереднього стану, і покупець позбудеться квартири, і отримає назад лише ту суму коштів, яка вказана в договорі.

 

Сходіть разом з продавцем до ЖЕПу, візьміть довідку про зареєстрованих осіб в квартирі. Перевірте, щоб не було осіб, які вибули тимчасово: солдати, позбавлені волі. Адже, повернувшись, вони можуть вимагати визнати договір купівлі-продажу, обміну недійсним.

 

Також необхідно, щоб нотаріус перевірив арешти на житло згідно Державного реєстру арештів, а також реєстру заборон відчуження нерухомого майна.

 

Слід обов’язково зафіксувати нотаріально факт передачі готівки за житло, наприклад, шляхом зазначення даного факту безпосередньо в договорі. 

 

Щодо ріелторських послуг, то слід пам’ятати, що це перш за все професійні послуги в сфері пошуку найкращих пропозицій на ринку нерухомості. Але ріелтор – не сторона угоди і навіть не посередник. Тому слід розуміти, що найчастіше вони не ризикують нічим, крім власної репутації як консультанта з питань цін на ринку. Краще сплачувати за такі послуги після укладення договору оренди або договору купівлі-продажу і жодних оплат «наперед».

 

Фото Сергія Макарова

Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх