Звідки ростуть ноги пікетів або Коломойський проти Єремеєва

6.08.2015, 11:06 Переглядів: 6 139

Звідки ростуть ноги пікетів або Коломойський проти Єремеєва

Битва олігархів за нафтовий бізнес

31 липня. «Укртранснафта» припинила на 6 годин подачу нафти на Кременчуцький НПЗ через дефекти на нафтопроводі. У цей же час «Укрнафта» (добувна компанія) заявила про загрозу припинення видобутку нафти через те, що «Укртранснафта» припинила її приймати і транспортувати

 

1 серпня. «Укртатнафта» розпочала пікети під офісом «Укртранснафти» та заявила про загрозу зупинки та пригрозила бензином по 35 гривень через зупинку вітчизняної нафтопереробки. У той же час, цього ж дня, подача нафти була поновлена

 

4 серпня. Керівництво «Укртранснафти» знову заявило про необхідність зупинити подачу нафти на Кременуцький НПЗ на 58 годин у зв’язку із заміною ділянки магістрального трубопроводу. «Укртатнафта» встигла запастися сировиною, завод не зупинився. Однак і акцію протесту теж не зупинили. 

 

Суперечка за державну нафту і за посади

 

«Каменем спотикання» у конфлікті між «Укртранснафтою» та «Укртатнафтою», які формально контролює один і той самий «господар» - НАК «Нафтогаз України» стала державна нафта. Свого часу технологічна нафта була викачана із незадіяної гілки нафтопроводу, а оскільки в «Укртранснафти» не вистачило своїх потужностей для її зберігання, частина її (на суму 200 млн грн.) була передана на Кременчуцький НПЗ. Наразі керівництво «Укртранснафти» наполягає на тому, щоб частину цієї нафти завод повернув у систему трубопроводів. 

 

Звідки «ростуть ноги» пікетів

 

Ігор Єремеєв, народний депутат, співвласник групи "Контініум", в активах якої мережа заправок WOG

 

Звідки ростуть ноги пікетів або Коломойський проти Єремеєва

Ігор Коломойський, співвласник групи "Приват", яка контролює "Укртатнафту"

 

А тепер поглянемо пильніше на інший бік конфлікту – війну за посади у топ-менеджменті найприбутковішого нафтового бізнесу. Отже, найпотужніша добувна компанія «Укрнафта» разом із «Укртатнафтою» - єдиним працюючим на сьогодні в Україні нафтопереробним заводом звинувачують «Укртранснафту» у тому, що вона погано виконує свої обов’язки із транспортування.

З чого б сваритися трьом підприємствам, найбільшим акціонером яких є державний НАК  «Нафтогаз України»? І чому в НАКу та в уряді не примирять стратегічні державні підприємства?

 

«Укртатнафта»+ «Укрнафта» = Коломойський

Найбільший пакет акцій - 43%  належить державній НАК «Нафтогаз України». Натомість аналітики ринку (Сергій Куюн та інші) міцно пов’язують реальний вплив на підприємство з групою «Приват» олігарха Ігоря Коломойського. Свого часу група «Приват» в особі компанії «Корсан» мала лише 1,2% акції «Укртатнафти». А реальний вплив на підприємство мала російська компанія «Татнефть» (у сукупності контролювала 55,7% акцій, які належали самій компанії, її афільованим структурам та міністерству держмайна Татарстану). Та в результаті рішень українських судів частка татарських акціонерів виявилася розмитою, а новими акціонерами стали структури, близькі до «Приват».

Водночас «Приват» має  фактичний вплив і на добувну компанію «Укрнафта», частка якої на ринку складає 68%. Експерт нафторинку Сергій Куюн у «Дзеркалі тижня» пише, що Коломойський «з незрозумілих причин» вже 12 років контролює компанію із 50% державних акцій. І в цей час борги «Укрнафти» сягнули 8 млрд грн. Нещодавно змінився очільник «Укрнафти», проте експерт висловлює сумнів у тому, що держава поверне контроль над компанією, і Коломойський втратить свій вплив.

 

«Укртранснафта» - Коломойський = Єремеєв

Донедавна «Укртранснафтою» теж керувала людина Коломойського – Олександр Лазорко. У березні цього року він був відсторонений від виконання обов’язків за розтрати на зберігання технологічної нафти на потужностях групи «Приват» - Кременчуцькому НПЗ. (Це та сама технологічна нафта, яка зараз стала каменем спотикання у конфлікті в Кременчуці.)

Саме про таку  причину відсторонення Лазорка заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. Держава платить «Укртатнафті» щодня 2,5 млн грн за зберігання нафти, і зараз йде суперечка стосовно удвічі завищеної ціни. Відсторонення Лазорка спричинило скандал між владою та олігархом Ігорем Коломойським, який навіть прибув із групою автоматників до офісу «Укртранснафти» в Києві - захищати свого ставленика. Невдовзі після цього Коломойський пішов у відставку з посади голови Дніпропетровської ОДА.

 

Наразі змінився менеджмент «Укртранснафти», а виконавчим директором НАК «Нафтогаз України» призначений Андрій Пасішник.  Видання «Обозреватель» пише, що раніше він працював у структурах олігарха Ігоря Єремеєва. Звернімо увагу: обізнані кременчуцькі пікетувальники офісу «Укртранснафти» не просто вимагали нафту на завод, а собі - роботу, але й тримали гасла «Банду Єремеєва геть!».

 

Єремеєв очолює у парламенті депутатську групу «Воля народу», де зібралися колишні регіонали і куди пристав і кременчуцький нардеп Юрій Шаповалов. Пана Єремеєва преса називає співвласником потужної бізнес-групи «Контініум», якій, серед іншого, належить і мережа заправок WOG.

 

Після пікетів НАК «Нафтогаз України» остаточно усунув з посади очільника «Укртранснафти» пана Лазорка (людину Коломойського): розірвав із ним контракт із 10 серпня. Про це Андрій Пасішник повідомив на своїй сторінці у Фейсбук. Крім цього він висловив своє ставлення до мітингу (цитуємо мовою оригіналу):

 

«Дуже прикро, що у звичайне намагання олігарха-псевдопатріота грабувати державу втягнуто простих працівників Кременчуцького НПЗ. Зі всією відповідальністю заявляю, що ні я, ні новий менеджмент «Укртранснафти» у відставку не підемо і на шантаж не піддамося. Натомість даю обіцянку працівникам нафтопереробного заводу докласти усіх можливих зусиль для стабільної і ефективної роботи цього стратегічного підприємства в інтересах Держави, а не в інтересах приватних осіб!»

 

Наостанок. Важко не погодитися з виконавчим директором «Нафтогазу» стосовно того, що працівників заводу просто втягують у конфлікт. Але чим один олігарх кращий за іншого? І чи дочекаються люди того, що топ-менеджмент нафтової галузі  справді працюватиме на державу?

Автор: Татьяна Донченко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх