Активістка заявила до поліції про агітки Шаповалова на сайті мерії Кременчука

9.09.2019, 10:21 Переглядів: 4 724 Коментарів: 3

  

Громадська активістка Лариса Гориславець хоче покласти край використанню адмінресурсу,  адже органам виконавчої влади забороняється участь у передвиборній агітації

Хвалебні оди кандидату на сайті мерії

Вибори до Верховної Ради минули – а неприємний осад від них залишився, адже під час передвиборної кампанії використовуватися брудні технології та способи агітації, заборонені чинним законодавством.


Громадська активістка Лариса Гориславець (ГО «Європейський клуб») 27 серпня звернулася до поліції із заявою про порушення виборчого законодавства посадовими особами виконкому Кременчуцької міської ради. Вона наголошує, що офіційний веб-портал мерії використовувався для агітації за кандидата Юрія Шаповалова, хоча органам влади  забороняється брати участь у передвиборній агітації.


- Наша організація ГО «Європейський клуб» моніторить сайт Кременчуцької міської ради. Ми системно перевіряємо, як міська влада оприлюднює інформацію, як вона дотримується законодавства щодо доступу до інформації та її оприлюднення. І тому для мене було великим здивуванням побачити агітаційні ролики кандидата в депутати Шаповалова на офіційному сайті міської ради. Наш моніторинг показав, що на сайті міськради було розміщено 26 роликів. Шаповалов був зареєстрований кандидатом 13 червня. З наступного дня (14 червня) і до 19 липня – у період виборчої кампанії – регулярно з’являлися відео агітаційного характеру. Я вважаю, що це зловживання. Органи місцевого самоврядування не мають права вести агітацію, надавати перевагу комусь із кандидатів. Тому я звернулася до поліції, сподіваюсь, що поліція складе протокол про адмінправопорушення, - розповіла Лариса Гориславець.


Навіть пологи не обходяться без Шаповалова…

У роликах, про які мовиться нардеп (і на той час кандидат – що важливо) представлений творцем практично всіх матеріальних благ, що створюються у Кременчуці за кошти міського бюджету (тобто платників податків): «команда Шаповалова» відновлює парки, сквери, освітлення, будує асфальтний завод, і навіть пологи кременчужанок не обійшлися без участі Шаповалова… Список можна продовжувати.


А ось лише кілька цитат із сюжетів:


«Раніше на кременчуцьких вулицях панувала темрява. Багато де не було навіть світлових точок. Команда Юрія Шаповалова працює над тим, щоб у Кременчуці не залишалося жодної вулиці і жодного двора без освітлення». 


«Кілька років тому завдяки команді Юрія Шаповалова у Кременчуці - одному з перших міст України створили програму безкоштовного ведення вагітності та пологів». 


«Успіх лікування у першу чергу залежить від своєчасного виявлення проблем зі здоров’ям та правильної діагностики. Командою Юрія Шаповалова зроблено величезний крок, щоб кременчужанки, особливі вагітні, були здоровими». 



Варто додати, що фактично всі ці «добрі справи» не належать до повноважень народного депутата, чия задача - законотворчість. А розподіл міського бюджету – повноваження депутатів міської ради, а не народного депутата. Але про це (звісно ж) у маніпулятивних сюжетах не говориться.


Наповненням сайту займається прес-служба Кременчуцької міської ради. Сюжети  знімала Кременчуцькою телерадіокомпанією (КТРК), яка знімала про нього хвалебні сюжети, включала їх до складу новин. Ці ж самі сюжети потрапляли й на офіційний сайт.


Із заяви до поліції

Ретельно підготувавшись, зібравши докази, проконсультувавшись з юристами, що знаються на виборчому законодавстві, Лариса Гориславець склала заяву.


«Згідно п. 2 ч. 1 ст. 74 КупАП, участь у передвиборній агітації забороняється органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам.


Беручи до уваги вищезазначене, посадовими особами відділу прес-служби Кременчуцької міської ради Полтавської області, шляхом розміщення (розповсюдження) відеоматеріалів агітаційного характеру на офіційному веб-сайті (веб-порталі) Кременчуцької міської ради Полтавської області, враховуючи, що вказаний веб-сайт (веб-портал) був створений та функціонує за рахунок бюджетних коштів, тобто є комунальною власністю, було вчинено порушення чинного законодавства в сфері здійснення народного волевиявлення та встановленого порядку його забезпечення, а саме ст. 212-10 КУпАП в частині здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена законом та здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України», - цитата із заяви до поліції.


У поясненнях, які були надані поліції додатково, вона посилається на статтю 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України», яка вказує, що передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Одна з форм передвиборної агітації - оприлюднення в друкованих та аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації політичної реклами, виступів, інтерв'ю, нарисів, відеофільмів, аудіо- та відеокліпів, інших публікацій та повідомлень.


«Усі вищевказані відеосюжети розповідають про переваги так званої «команди Шаповалова» для розвитку Кременчука і таким чином спонукають виборців голосувати за вищевказаного кандидата», - вказує заявниця.


До речі, у своєму звіті про використання коштів з виборчого фонду (саме з цього фонду має бути оплачена вся агітація, так передбачає закон) кандидат Юрій Шаповалов казав дуже смішну суму – усього 49 241 грн. Звіт про його виборчий фонд можна завантажити нижче.


zvt-fnansoviy-shapovalov.pdf [298,94 Kb] (cкачиваний: 8)  


Натомість, виходить, виборчу кампанію Шаповалова оплатити кременчужани – платники податків у міський бюджет, які використані на виготовлення роликів з погано прихованою політичною рекламою.


Із заявою до поліції почали відбуватися «дива»

Відповідно до Наказу МВС про ведення Єдиного обліку заяв громадян (Про затвердження Порядку ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події) заяву мали зареєструвати в журналі Єдиного обліку, видати талон-повідомлення із 5 цифр. Натомість чомусь 27 вересня (у день подання) заява Лариси Гориславець потрапила до Громадської приймальні, а не до журналу.


Лише 4 серпня кременчужанці вдалось отримати талон-повідомлення з поліції про те, що заява зареєстрована. І лише після спілкування з начальником Кременчуцької поліції Сергієм Терелою.


Історію з реєстрацією Лариса Гориславець розписала на своїй сторінці у Фейсбук:



«Історія про моїх рятівників: Гугл, всеукраїнську Гарячу лінію поліції і начальника Кременчуцької поліції Сергія Терелу.
Тут би мало бути селфі з керівником поліції Кременчука, але ми із ним вирішували важливу проблему, тому соррі, ось вам вещьдоки: я і талон-повідомлення з поліції, де 5 магічних цифр.


…і цікава історія про те, як довго і складно отримувала я цей папірець. Давайте разом, дорогі друзі, спробуємо порахувати, скільки разів я відчувала себе лохинею, спілкуючись із реформованою поліцією.


Найкраще я пам’ятаю події сьогоднішнього дня, але спочатку напишу вам передісторію. Постараюся коротко.
27 серпня я зайшла із заявою про адмінправопорушення у поліцію. В заяві написано про те, що в період агітації на виборах у ВР на офіційному сайті Кременчуцької міськради були розміщені агітаційні ролики кандидата (депутата) Шаповалова. І списочок посилань на 26 відеороликів.


Детальніше: я підійшла до чергового, він викликав когось, прийшла хтось, поставила печатку на мою заяву і номер. Усі демонстрували відкритість, привітність, дали електронну адресу на моє прохання.
28-29 я чекала.


30 серпня я зателефонувала в поліцію на мобільний номер поліції, що вказаний на сайті, запитала про те, хто ж займатиметься моєю заявою. Може, потрібні додаткові пояснення або іще щось. У мене запитали номер заяви. Я сказала. А у відповідь почула, що мій номер – це зовсім не той номер.


О боги! У моїй голові вдарив грім: невже в поліції є «чорновик» і «чистовик» для заяв від громадян? Ні, не може бути. Я почала знову телефонувати в поліцію і розпитувати.


Співробітник був милий і чемний, дав тел канцелярії, а вони дали тел іншого, а ці – третього. Усі були милі, чемні і відкриті, і передавали мене з рук в руки один одному. Таким чином, я заочно знайома із поліцейськми Олексієм Нікітенком, Михайлом Алексашенком, а останній порадив мені чекати до 9 вересня, поки за мою заяву візьметься Радислав Шестидесятний. Наші переговори тривали днів три, бо поліцейські – люди зайняті. Тож я чемно чекала, передзвонювала, коли скажуть і теж усім дякувала. Але відчуття, що це все має бути якось не так, руйнувало мою довіру до поліції, як морські хвилі змивають написані на піску слова.


О гугл! Де ти? Гаряча лінії поліції, альо?
Вобщем, друзі, так я і дізналася про 5 цифр і про Наказ МВС про ведення Єдиного!!!!! обліку в поліції заяв. А мою заяву зареєструвала канцелярія, як звернення громадян.


І нарешті про день сьогоднішній.
4 вересня, Гаряча лінія поліції порадила мені іти і в поліцію і з’ясовувати номер моєї заяви в Журналі Єдиного Обліку. Я озброїлася Наказом МВС і колегою Світлана Овчаренко , бо в кризових ситуаціях нерви вже не ті… самі розумієте.
На посту (я взагалі не розумію, навіщо в поліції є пост охорони і двері на замку. Типу, злочинці будуть штурмувати??? Ггг) співробітниця поліції почала вдесяте шукати кінці моєї заяви.


І раптом – він.
Начальник поліції зайшов у двері. Я привіталася. Він запитав, у чому справа і пообіцяв з’ясувати ситуацію.
Я наполягала, що мені потрібен номер моєї заяви в Журналі Єдиного Обліку.


І що спеціальна Пам’ятка на стіні біля постового пише, що повідомлення від громадян має бути зареєстровано негайно і без узгодження з начальством або іще з кимось.


І що не моя провина в тому, що 27 серпня мені не пояснили процедуру прийняття моєї заяви і я не розумію, чому я не можу ні від кого добитися магічних 5 цифр.
І це мене дуже непокоїть.
І вселяє сумніви і підозри.
Пан Терела заспокоїв, що прямо тут і зараз мені вручать папірець про 5 цифр. І це ж не може бути, щоб заяву не внесли в Журнал, бо він же електронний і все таке.
….
Результат – на фото.
Я щаслива. Моя довіра до поліції майже відновлена. Залишився тільки один маленький сумнів: дата «04.09.2019р» на Талоні-повідомленні. Я й досі не зрозуміла: заяву в Журнал зареєстрували сьогодні з легкої руки керівника поліції, чи таки 27 серпня?
А як думаєте ви?»


Відповідальність за порушення

Стаття 212-10 КУпАП (Порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації) тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-850 грн) і на посадових осіб - від 50 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1360 грн). На головна мета цієї заяви – покласти край у майбутньому подібним правопорушенням, адже не за горами – і місцеві вибори.


- Мета цієї заяви – щоб Кременчуцька міська рада, а також усі бюджетні, комунальні установи в подальшому дотримувалися законодавства про вибори, не надавали переваги кандидатам, і щоб кандидати не використовували адмінресурс, - розповіла Лариса Гориславець.


Вона також повідомила, шо вже спілкувалася зі слідчим з приводу своєї заяви та додаткових пояснень і надалі контролюватиме хід справи.


Як повідомляв раніше ТЪ, кандидат у нардепи Фелікс Урін одразу після виборів заявив, що готується оскаржити законність перемоги Юрія Шаповалова. Проте про хід цієї справи в подальшому Урін не повідомляв, хоча редакція цим цікавилася. 


Кандидатка Валентина Гордєєва подала до суду на фіолетову агітку «Робимо Кременчук кращим». Проте суд залишив її заяву без розгляду, посилаючисть та те, що пропущений термін судового оскарження для такого роду справ - про це ми довідалися з Єдиного держреєстру судових рішень. 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

604
9 вересня 2019 11:36

Вся ця історія(і з кандидатом Уріним)свідчить про те,що кандидатура людини з "особливою формою вушних мушлів"була погоджена з аваковим і не кимсь іншим,як льовочкіним.Тому і "сітка" спрацювала і адмінресурс був використаний на повну і,незважаючи на незаперечні докази фальсифікаціїї, все спусається на гальмах.Та й зе-боти не підтримали свого висуванця,а цинічно "кинули" його,наплювавши на свій імідж.

А жеваго,який не використовував брудних технологій,елементарно програв у своїй вотчині,для якої він изробив набагато більше,ніж брехун ш.


13 1
738
1
9 вересня 2019 12:38

жеваго не використовує брудні технології- це з області фантастики. А, те що зробив набагато більше, то да, по онкозахворюваннях Полтавщина лідирує.


4 2
0
9 вересня 2019 13:46

Реклама Шаповалова за ВАШІ кошти, шановні мешканці:
1) близько 20 млн.грн. - фінасування офіц.сайту та програми інформатизації;
2) близько 10 млн.грн./рік - фінансування КП "КТРК".

Зарплати працівників, які все це пишуть, фотографують,  публікують тощо - не враховувала.


16 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВИБОРИ В РАДУ-2019:

Кандидати

У 2019 році відбудуться вибори до Верховної Ради України. Після отримання повноважень новообраний президент Володимир Зеленський видав Указ про припинення повноважень Верховної Ради та проведення позачергових парламентських виборів 21 липня 2019 року (Указ оскаржується у Конституційному суді). Чергові вибори мали б відбутися у жовтня 2019 року.

Вибори відбудуться за старою «змішаною» схемою: першу половину з 450 депутатів нової Верховної Ради громадяни виберуть голосуючи за партію (партійні списки), а другу половину – обираючи конкретного кандидата на мажоритарному окрузі. Для мешканців Кременчука це вже традиційний 146-й округ, а 13 кременчуцьких дільниць на Молодіжному віднесені до 150-го округу із центром у Горішніх Плавнях.

Прохідний бар’єр у парламент для партій – 5%. На мажоритарному окрузі перемагає той кандидат, який набере найбільшу кількість голосів виборців.

Важливі матеріали:

Схожі матеріали:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх