БРЕХУНИ. Політики влаштували народу спектакль «Ми майже зняли Яценюка»

17.02.2016, 19:47 Переглядів: 5 629

БРЕХУНИ. Політики влаштували народу спектакль «Ми майже зняли Яценюка»

У січні 2016-го року група Рейтинг* провела дослідження громадської думки. І з’ясувалося, що 71% українців вимагає відставки прем’єр-міністра Яценюка. І лише 8% громадян задоволені діяльністю прем’єра.

(* Опитування тривало з 14 по 22 січня 2016-го року. Опитано 2000 респондентів. Похибка вибірки становить не більше 2,3%).

 

У політичному середовищі склалася зовні схожа картина – чимало народних депутатів та лідерів політичних сил різко критикували дії прем’єра Яценюка та Кабінету міністрів, яким він керує.

 

Тож виникало враження, що настрої народу і політиків співпали, і відставка уряду на чолі з Яценюком неминуча. 16-го лютого у Верховній Раді заслухали звіт уряду, точніше, півгодинну промову прем’єра. Потім ще чотири години виступали депутати, голови парламентських комітетів та лідери політичних сил. Усі, крім «Народного фронту» (партія Яценюка), несамовито критикували прем’єра та уряд. В цей же час Президент Порошенко за стінами парламенту озвучив звернення до народу, в якому зазначив, що «понад 70% виборців виступають за відставку Кабінету міністрів, цей показник ігнорувати неприпустимо, очевидним є запит на повне перезавантаження уряду!».

 

Після цього глядачам телешоу «Як знімають Яценюка» на каналі «Рада» стало абсолютно ясно – хана, знімуть! В чаті коментатори писали: «Сєне крышка, звонит Янеку, просит вертолет! Пошла охота на Сеню! Беги, Сеня, беги!!!».

Потім відбулося голосування. 247 народних депутатів визнали роботу уряду та прем’єра незадовільною (проект Постанови № 4063). Потім поставили на голосування резолюцію про недовіру уряду (проект Постанови №4080). І настав момент істини – на відставку прем’єра та уряду голосів не вистачило. Її підтримало лише 194 депутати при потребі 226 голосів.

 

За відставку коаліційного прем’єра та уряду практично у повному складі проголосували партії-члени коаліції «Самопоміч» (25 з 26 за), «Батьківщина» (15 з 19 за), Радикальна партія Ляшка (15 з 21 за). Президентський БПП дав за відставку лише 97 голосів із 136 – і це попри заяву Президента про необхідність повного перезавантаження уряду.

 

Натомість відставку коаліційного прем’єра не підтримали колишні регіонали, які окопалися в «Опозиційному блоці» та «Волі народу». Із 20-ти членів «Волі народу» лише 6 проголосували за відставку. Із 43 членів «Опоблоку» за відставку проголосували лише 8. З «Відродження», яке пов’язують з Ігорем Коломойським, за відставку прем’єра не голосував жоден депутат.

 

Народний депутат Мустафа Найєм написав про це голосування так: «Провал голосования за отставку правительства – это результат сговора олигархов – Рината Ахметова, Игоря Коломойского и Сергея Левочкина – с одной стороны. И Петра Порошенко и Арсения Яценюка – с другой стороны».

 

Що ж, давайте подивимось, як все відбувалося. А потім вирішимо, наскільки достовірна заява Найєма.

 

Брехня від БПП

БРЕХУНИ. Політики влаштували народу спектакль «Ми майже зняли Яценюка»

Лідер БПП Юрій Луценко в історії з недовідставкою Яценюка показав себе абсолютно непослідовним, і це впадає в очі. Ще 1 лютого в прямому ефірі телешоу «Свобода слова» Луценко переконував громадян, що в Україні немає достойної заміни прем’єру Яценюку, тому його не можна чіпати. А вже 15-го лютого заявив у тому ж таки телешоу, що фракція БПП прийняла рішення визнати роботу уряду незадовільною.

 

Саме Луценко ініціював від БПП збір підписів за відставку уряду та прем’єра, якого раніше називав незамінним. І, нарешті, особисто Луценко проголосував за відставку уряду. А перед тим дуже і дуже голосно кричав з трибуни, лаючи уряд на всі заставки. Він так голосно кричав, що у «Телеграфа» виникло враження, що пан Луценко щось закрикує.

 

Як виявилось, він закрикував результат подальшого голосування БПП. Бо фракція його провалила. Лише 97 зі 136 депутатів БПП проголосували за відставку Яценюка. І це тоді, коли кожен голос був на вагу золота (у прямому сенсі). БПП – президентська політсила. 15-го всю фракцію зібрали в Адміністрації Президента, щоб узгодити спільний план голосування. Луценко – голова фракції. Він не міг не знати, яким воно буде. Тож лаяння уряду – не більше, ніж димова завіса для народу.

 

Брехня від «Опозиційного блоку» (ОБ)

БРЕХУНИ. Політики влаштували народу спектакль «Ми майже зняли Яценюка»

Лідер «Опозиційного блоку» Юрій Бойко неодноразово і дуже переконливо критикував діяльність уряду Яценюка. Ще цього тижня він стверджував, що політика уряду знищує українську вугільну галузь, внаслідок чого українські шахтарі залишаються без роботи, а уряд платить африканським шахтарям, купуючи в них вугілля. Тож цілком логічно було очікувати, що ОБ дружно проголосує за відставку прем’єра та уряду. Та ні! За це проголосували лише 8 членів «Опоблоку» із 43-х. Нардеп Мустафа Найєм під час голосування написав у Фейсбуці, що «Опоблок» залишає сесійну залу: «Вони не голосуватимуть за відставку Арсенія Яценюка. Це хід Ріната Ахметова!» – написав Найєм.

 

А чом би й ні? Ріната Ахметова завжди вважали власником Партії регіонів, а «Опоблок» складається переважно з регіоналів. Тож, якщо раніше журналісти просто припускали, що Яценюк працює на Ахметова, то результати вчорашнього голосування дають підстави серйозно над цим поміркувати.

 

До речі, Бойко голосував за недовіру уряду. Але ж він не зовсім людина Ахметова. У 2014-му навіть з Партії регіонів вийшов, бо до нього там не достатньо уважно дослухалися.

 

Брехня від «Народного фронту» (НФ)

БРЕХУНИ. Політики влаштували народу спектакль «Ми майже зняли Яценюка»

Відтоді як почались розмови про відставку Яценюка, члени його партії НФ неодноразово заявляли, що відставка Яценюка вигідна виключно прокремлівським силам, агентам Путіна тощо. Найчастіше говорив про це голова фракції НФ Максим Бурбак. «Прокремлівськими силами» «фронтовики» традиційно вважали колишніх регіоналів, які зібралися під знаменами «Опозиційного блоку» та групи «Воля народу».

 

І що ми побачили під час голосування за відставку прем’єра та уряду? Відставку не підтримали саме «Опозиційний блок» та «Воля народу».

 

Колективна брехня

Відтоді, як пролунали публічні вимоги відставки прем’єра Яценюка – тобто з грудня 2015-го – політики невпинно лякали нас розпадом демократичної коаліції через відставку прем’єра, новими перевиборами та суцільним хаосом в країні.

 

Першим ретранслювати дезу про неминучий розпад коаліції, якщо зачеплять хоч когось з уряду, почав міністр МВС Аваков – одразу після інциденту з Саакашвілі. Далі цю тезу з невеличкими варіаціями повторювали прем’єр Яценюк, голова фракції «Народного фронту» Бурбак, а також голова фракції БПП Луценко.

 

Та «ТелеграфЪ» не знайшов у тексті Угоди про Коаліцію такого пункту. У розділі 7 – «Припинення Коаліції» – нічого не сказано про те, що в разі відставки прем’єра та Кабміну, Коаліція офіційно припиняє своє існування.

 

Натомість в Угоді вказано, що підставою для припинення Коаліції є «зменшення чисельного складу Коаліції до кількості депутатів, меншої, ніж визначено Конституцією України» (п.7.1.2.).

 

Як бачите, мова йде не про відставку прем’єра, а про вихід з коаліції будь-яких депутатів чи фракцій. А яка фракція ще з грудня 2015-го лякає Україну виходом з коаліції у разі відставки прем’єра Яценюка? Це його партія «Народний фронт». То що представляє загрозу цілісності коаліції – відставка прем’єра чи дії його партії НФ?

 

«ТелеграфЪ» звернув увагу на те, що про реальні підстави для розвалу коаліції не згадують не лише політики, а й журналісти. Наприклад, ми жодного разу не чули, щоб згаданий розділ Угоди цитували журналісти на політичних телешоу – саме там, де політики лякали народ розвалом коаліції та хаосом в країні. Тут варто нагадати, що найпотужніші українські телеканали пов’язують з відомими олігархами. Якщо додати до цього результати голосування в Раді, коли підтримали Яценюка саме партії, які теж пов’язують з олігархами, стає очевидним, кому вигідно відводити підозру від прем’єра та валити відповідальність за можливі перевибори на його опонентів.

 

АНАЛІЗУЙ ЦЕ!

Попередження від нардепа Томенка

БРЕХУНИ. Політики влаштували народу спектакль «Ми майже зняли Яценюка»

Народний депутат Томенко ще у грудні 2015-го попередив суспільство про руйнацію демократичної коаліції та потаємне утворення іншої, «широкої» коаліції для підтримки прем’єра Яценюка. Таку «широку» коаліцію бозна з ким в народі давно називають «ширкою».

 

25 грудня 2015-го року, після нічного голосування за держбюджет-2016, Микола Томенко заявив про вихід із Блоку Петра Порошенка (БПП) та з коаліції взагалі. Він повідомив, що не голосував «за антисоціальний бюджет, який передбачає згортання більше ніж 37 соціальних програм». А також зазначив, що голосування за держбюджет-2016 фактично «показало формування нової коаліції на підтримку третього терміну прем’єрства Яценюка». На думку Томенка, до нової «ширки» увійшли президентський БПП, прем’єрський «Народний фронт», «Відродження», група «Воля народу» та радикали.

 

Під час голосування 16 лютого ми побачили, що прогноз Томенка фактично виправдався – і «Відродження», і «Воля народу» підтримали Яценюка. Щоправда, навіть Томенко не передбачив підтримку Яценюка «Опоблоком».

До речі, 16-го лютого в Раді Томенко під час виступу зауважив, що не впевнений, чи станеться сьогодні відставка уряду, «не знає, чим закінчаться ті візантійські ігри, які тут затіяли...». Що ж, саме час поговорити про візантійські ігри.

 

Візантійські ігри Президента

БРЕХУНИ. Політики влаштували народу спектакль «Ми майже зняли Яценюка»

Візантійські імператори, як і венеціанські дожі, уславилися своєю підступністю, лицемірством та вмінням блискуче використовувати заради власної вигоди і політичних друзів, і політичних ворогів.

 

Що ж, давайте подивимось, що робить в ситуації з Яценюком Президент Порошенко.

Хронологічно події виглядають так:

– 15 грудня 2015-го року Президент Порошенко, прем’єр Яценюк та спікер Гройсман оприлюднили спільну заяву про те, що «питання про заміну прем’єр-міністра не стоїть на порядку денному».

 

– 16 лютого 2016-го року Президент Порошенко у зверненні до народу заявляє, що «очевидним є запит на повне перезавантаження уряду» (прем’єр – голова уряду, ред.).

 

Найперше впадає в очі, що це дві заяви повністю протилежного змісту. Виникає питання: яка з них щиріша? На нашу думку, – перша, коли Президент говорив, що питання відставки прем’єра не на часі. Із заявою про повне перезавантаження уряду він виступив, скоріше, для народу – щоб той побачив, що Президент його чує і начебто підтримує.

 

Насправді ж перезавантаження уряду не відбулося. І вирішальну роль тут зіграла президентська партія БПП – вони не дали достатньої кількості голосів за відставку.

 

Звісно, можна припустити, що так сталося, бо в демократичній партії БПП кожен нардеп проголосував за велінням власного серця. Та, на думку «Телеграфа», фракція БПП зробила те, що потрібно було Президенту – публічно принизила прем’єра, визнавши його роботу незадовільною, і залишила його при владі – бо такий нерейтинговий прем’єр Яценюк вигідний Президенту Порошенку, він йому не конкурент.

 

А ось Саакашвілі, до речі, цілком конкурент. Та сама агенція Рейтинг* з’ясувала, що 11% українців наразі воліють бачити прем’єром Міхо Саакашвілі. 11% – це забагато для недовірливого Президента. Тож він залишив Яценюка прем’єром, водночас продемонструвавши народу, що дослухався до його думки. Така зворушлива вийшла картинка – мудрий Президент «почув кожного», та от парламент вирішив інакше.

 

Що ми маємо

Наразі, внаслідок абсолютно відвертих торгів на українській політичній біржі, ми маємо абсолютно абсурдну ситуацію. Політики перейшли межу допустимої брехні та лицемірства, і українці отримали прем’єра та уряд, робота яких визнана незадовільною, та вони все одно керуватимуть країною, як мінімум, до вересня 2016-го року. Чому ми маємо прийняти такий дискредитований уряд, ніхто не пояснив. Тож кожен громадянин діятиме в цій ситуації на власний розсуд – хто змириться, хто повстане. А хто і використає ситуацію на власну користь. Далі побачимо. Сьогодні ми лише показали, хто нас до цього привів.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх