У Кременчуці розгорівся черговий церковний скандал

1.11.2012, 09:38 Переглядів: 6 768

У Кременчуці розгорівся черговий церковний скандал

Настоятеля Свято-Троїцького храму отця Олександра, який будував і облагороджував церкву, владика Миколай 23 жовтня звільнив з посади і заборонив йому служити у Кременчуцькій єпархії

Офіційна причина – несумлінне виконання обов'язків, непокора єпископу, збентеження парафіян, заклик до бунтарських дій і наклеп. Частина прихожан із діями владики не згодна, люди готові захищати свого настоятеля до кінця. Вони вже заблокували входи до храму бетонними блоками, бо не хочуть впускати до будівлі нового настоятеля.

 

 

Свято-Троїцька церква, яку збудували у середині 90-х у сквері «Космос», має нелегку долю. Спочатку віряни боролися за її відкриття, а тепер – за те, хто буде її настоятелем.

Так, із настанням незалежності в Кременчуці постало питання будівництва храму в сквері «Космос». Проте влада дуже довго не давала на це дозвіл, бо вважала, що місту достатньо однієї церкви – у Крюкові. Остаточно питання вирішилося під натиском людей, які в жовтні 1991 року прийшли до будинку мерії з вимогою відновити храм. Вони майже цілий день співали на головній площі міста – доти, поки до них не вийшов тодішній голова міськвиконкому Іван Пономаренко. Чиновник повідомив, що питання зведення храму погоджене.

 

Згодом у сквері «Космос» почалися будівельні роботи. Так з’явилася церква. Поруч планували звести  і собор – навіть привезли будматеріали, які до цього часу «прикрашають» святе місце.

 

На початку 2010 року єпископ Тихон оголосив, що зробить храм кафедральним, тобто головним, і збирався у ньому проводити служби. Тоді ж він відсторонив настоятеля церкви отця Олександра від виконання обов’язків. Але за нього вступилися парафіяни. Вони заблокували двері бетонними блоками, пообіцяли замкнутися всередині. В конфлікт втрутився мер міста Микола Глухов. Тоді вирішили звести на березі Дніпра новий кафедральний собор. Настоятель повернувся на посаду, конфлікт був вичерпаний.

 

– Ніхто не відбиратиме храм у священика, який багато років свого життя і здоров'я вклав у будівництво Троїцької церкви, – повідомив тоді секретар єпархії отець Олександр.

 

Тепер отця Олександра відсторонив владика Миколай

 

23 жовтня єпископ Кременчуцький і Лубенський Миколай відправив за штат єпархії настоятеля Свято-Троїцького храму отця Олександра. Офіційна причина: несумлінне виконання обов'язків, непокора, збентеження парафіян, заклик до бунтарських дій і наклеп.

 

У прес-службі єпархії повідомили, що скарги на отця Олександра були і раніше. Він навіть не пустив до храму інспекцію з єпархії.

 

– З ним багато разів говорили на цю тему, але він все одно поводиться так, як вважає за потрібне, – сказав представник прес-служби, не розкриваючи подробиць конфлікту.

Також у єпархії нам показали лист від парафіян, які погоджуються з діями єпископа та звинувачують відстороненого отця Олександра в різних гріхах:

 

«Останнім часом в нашому храмі немає місця любові! За кілька років пішли шановані прихожани, священики… Настоятель часто опускається до принизливої покори, догідництва. У церкві є щоденні літургії і... ніякої іншої роботи. Немає навіть недільної школи.

 

Протягом останніх років склалося так, що після настоятеля та бухгалтера найшановніші люди в храмі – «бабусі-крикухи» і продавці в лавці, а вже потім священики. Півчі платять гроші на рівні з усіма іншими прихожанами.

 

Зарплата священнослужителів до недавнього часу була принизливо низькою, а регенти отримують зараз менше офіційної. Настоятель міг не видати зарплату священику, якщо він своєчасно не покосив траву, а регенти мали стежити за порядком на грядках.

 

Скільки працює церква, стільки ми економимо гроші на електриці, теплі, зарплаті прибиральниць та іншому.

 

Тому ми згодні з вашим рішенням – нам слід рятувати храм і приход».

 

«Єпископа Миколая супроводжують чисельні церковні скандали»

 

Інша частина прихожан не погоджується з діями єпископа і готова захищати отця Олександра до кінця. Таку заяву оприлюднили на зборах прихильники колишнього настоятеля:

«Єпископа Кременчуцького і Лубенського Миколая супроводжують чисельні церковні скандали. То він розбурхав весь Градизьк, відправивши монаха Нектарія у відставку без пояснень. Монаха підтримало більше 500 парафіян, мер міста, меценати. Єпископ з парафіянами спілкуватися відмовився. Монах Нектарій, завдяки Богові, залишився працювати в церкві.

 

Потім єпископ хотів зняти з посад ще кількох настоятелів. Тепер він добрався до нас. Зокрема, він звинувачує отця Олександра у несумлінному виконанні обов'язків і заклику до бунтарських дій.

 

Ми не чули від отця Олександра бунтарських закликів, не бачили несумлінного виконання обов'язків. Ми пережили таке раніше, але змогли відстояти батюшку. Відстоїмо і зараз!».

Сам отець Олександр був відсутній на зборах – він потрапив до лікарні з серцевим нападом.

 

Парафіяни повідомили, що не пускатимуть до храму новопризначеного настоятеля отця Анатолія – служби проводитимуть священики, які служать в церкві не перший рік.

Наразі віряни заблокували двері храму бетонними блоками. Кажуть, що шукатимуть правди у Києві – у Митрополита Володимира.

Автор: sokolov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх