Нові тарифи на опалення та гарячу воду у Кременчуці влада хоче ухвалити через тиждень — без відкритого обговорення

2.10.2017, 15:34 Переглядів: 11 399

Нові тарифи на опалення та гарячу воду у Кременчуці влада хоче ухвалити через тиждень — без відкритого обговорення

У виконкомі «забули» про вимоги закону, який гарантує споживачам право на відкриті слухання у разі підвищення тарифів

Cьогодні, 2 жовтня, під час брифінгу міський голова Віталій Малецький заявив, що тарифи комунальному підприємству «Теплоенерго» планується ухвалити на наступному засіданні виконкому, 9 жовтня.

 

Проект нових тарифів та повідомлення про намір їх змінити був оприлюднений 30 серпня на сайті комунального підприємства «Теплоенерго» та одночасно на сайті міської ради. Як мають змінитися тарифи, за посиланням нижче.

 

 

КП «Теплоенерго» тоді ж оголосило, що приймає пропозиції — але жодних пропозицій від кременчужан не надійшло.

 



Проте процедура ухвалення рішень виконкому передбачає, що проекти рішень виконкому (не повідомлення про наміри) мають бути оприлюднені за 20 днів до їх ухвалення. Так передбачає Закон «Про доступ до публічної інформації». На запитання журналістів, коли ж був оприлюднений проект рішення, мер відповів — ще 1 вересня. Натомість представники ЗМІ слідкували за проектами рішень виконавчого комітету — 1 вересня проекту ніхто не бачив, хоча його очікували та щодня перевіряли сайт мерії — після заяв про наміри змінити тарифи. Відтак або це був проект-невидимка, або всі міські журналісти «сліпі», або проект рішення усе ж таки був оприлюднений «заднім числом».

 

Скачати проект рішення можна нижче 

Нові тарифи на опалення та гарячу воду у Кременчуці влада хоче ухвалити через тиждень — без відкритого обговорення

 

proekt-teplo-garyacha-voda.doc [40,5 Kb] (cкачиваний: 58)

 

Третя версія усе ж видається нам більш вірогідною. Бо представники ЗМІ неодноразово питали в мера про той резонансний проект. На брифінгу 12 вересня мер заявив: виконком поки що не готовий затверджувати нові тарифи; проект рішення поки що виносити рано, бо тарифи потребують доопрацювання. Тоді ж Віталій Малецький повідомив, що КП «Теплоенерго» доручили ще раз перевірити розрахунки, зокрема, той момент, чому вартість гігакалорії тепла (з лічильником) підвищиться на 11%, а вартість опалення за 1 кв м житлової площі (без лічильника) на 22 8 %. Відтак, якщо тарифи доопрацьовуються, що ж мали обговорювати громадяни — як це передбачено законом, у встановлений термін 20 днів?

 

Проте у розміщеному проекті рішення ми бачимо ті ж самі цифри, що і в повідомленні про наміри КП «Теплоенерго». Виходить, усі розмови про «доопрацювання» були лише розмовами. Тоді виникає наступне запитання: якщо проект рішення насправді був готовий та оприлюднений, чому мер не закликав громадян долучитися до обговорення? Адже усі рішення органів місцевого самоврядування мають ухвалюватися з дотриманням принципів гласності та відкритості. Наразі ми ж бачимо абсолютно протилежну позицію мерії.

 

А тепер про головне: відкриті слухання щодо тарифів — обов'язкові

 

28 серпня, коли мер вперше заявив пресі про підвищення тарифів на тепло та гарячу воду, він пообіцяв публічне обговорення. «ТелеграфЪ» неодноразово цікавився в КП «Теплоенерго» датою громадських слухань. Та дату так і не призначили. Напевне, в мерії та на комунальному підприємстві вирішили, що публічне обговорення — це подання письмових пропозицій.

 

Але є Закон України «Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення». Цей закон, до речі, не згадує ні КП «Теплоенерго» у своєму повідомленні про наміри, ні виконком — у проекті рішення про зміну тарифів.

 

Між тим, стаття 4 цього Закону передбачає, що при зміні тарифів громадські слухання є обов'язковими.

 

«Державні органи та органи місцевого самоврядування, до повноважень яких віднесено встановлення цін/тарифів на товари, послуги суб’єктів природних монополій у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення, визначають порядок оприлюднення інформації, зазначеної у пункті 2 частини першої статті 1 цього Закону, та проведення відкритих слухань щодо цієї інформації за місцем надання споживачам послуг суб’єктами природних монополій та суміжних ринків».

 

Стаття 4 Закону «Про особливості доступу до інформації у сферах постачання...». У п. 2 ч. 1 ст. 1 йдеться про «ціни/тарифи, їхні складові для всіх категорій споживачів, зміну цін/тарифів».

 

А відтак, якщо відкритих слухань щодо тарифів не буде, виконком автоматично порушує вимоги чинного законодавства. І це дає підстави будь-якому споживачу оскаржити нові тарифи у суді через те, що була порушена процедура їх ухвалення.

 



Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх