Що приховує міська влада від кременчужан?

12.05.2016, 13:10 Переглядів: 5 624

Що приховує міська влада від кременчужан?

Ініціатори громадської ініціативи "Відкритий доступ" представили сьогодні, 12 травня, на прес-конференції результати моніторингу сайту Кременчуцької міської ради на предмет відповідності Закону України "Про доступ до публічної інформації".

 

Ви хотіли б знати інформацію про те, де в Кременчуці ще можна поставити гараж? Де є вільні ділянки для будівництва? Яких боргів наробили комунальні підприємства? Скільки грошей витратили чиновники на канцтовари і як виконуються міські програми? 

 

Ви хотіли б вчасно дізнаватися, який магазин (чи розважальний клуб) хочуть збудувати поряд із вашим будинком і впливати на дозвільні рішення міської влади? На все це ви маєте повне право відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування”. Міська влада декларує це на своєму сайті в розділі «Механізми та процедури впливу на реалізацію повноважень міської ради». Але насправді громада позбавляється можливості ефективно здійснювати контроль, оскільки відкрита за законом публічна інформація приховується або оприлюднюється невчасно чи неналежним чином, чим порушуються вимоги Закону України "Про доступ до публічної інформації". 

 

Що приховує міська влада від кременчужан?


Що приховує міська влада від кременчужан?

Що приховує міська влада від кременчужан?

 

Щоб змінити ситуацію у Кременчуці, журналісти ініціювали проект “Відкритий доступ”, керівник проекту — Лариса Гориславець, координатор проекту у "Кременчуцькому Телеграфі" - журналіст Тетяна Донченко. Ініціатори “Відкритого доступу” провели моніторинг сайту Кременчуцької міської ради на предмет відповідності Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

 

Як свідчать результати моніторингу, на даний час мають місце порушення вимог законодавства. Так, Кременчуцька міська рада та виконком

неправомірно утаємничили від громади

  • перелік земельних ділянок, що пропонуються для здійснення забудови;

  • реєстр боргових зобов'язань суб’єктів господарювання комунальної власності територіальної громади;

  • інформацію про рекламні засоби;

  • перелік розповсюджувачів реклами, що отримали дозвіл на розміщення зовнішньої реклами;

  • звіти про виконання бюджетних програм;

  • не оприлюднена (у повному обсязі) навіть структура органів місцевого самоврядування, тобто кількість чиновників залишається прихованою після численних змін до відповідного рішення міської ради. 

Більш детально — у презентації.

 

На прес-конференцію прийшов і секретар міської ради Юрій Гриценко. Він заявив, що особисто підтримує ініціативу "Відкритий доступ", і міська рада готова до співрпраці з журналістами та до діалогу. Він зазначив, що у виконкомі не вистачає фахівців з комп'ютерних технологій, щоб вчасно та в повному обсязі виконати вимоги законодавства про доступ до інформації, але запропонував журналістам і громадськості подавати свої пропозиції щодо вдосконалення сайту міської ради. Він пообіцяв, що до 1 червня розділ сайту. який стосується міської ради, буде доопрацьований, інформацію представлять у більш зручному форматі.

 

- Ми бачимо, що є проблема з виконкомом міської ради, напевне, їм треба допомогти, - зазначив Юрій Гриценко.

 

Журналісти підготували відкритий лист до міського голови Віталія Малецького, а також петицію з вимогою дотриматися Закону у доступі до публічгної інформації. Найближчим часом петиція з'явиться на сайті міської ради. Шановні кременчужани! Просимо підтримати.

 

До речі, мер Віталій Малецький теж уже відреагував на інііативу "Відкритий доступ" та пообіцяв найближчим часом впорядкувати оприлюднення проектів рішень виконкому відповідно до Закону "Про доступ до публічної інформації".

 

 

Пропозиції щодо вдосконалення сайту міської ради можна залишати у коментарях під матеріалами розділу "Відкритий доступ", у групі "Декларатор" в мережі Фейсбук або надсилати на електронну адресу координатору проекту t.donchenko88@gmail.com. Ми передамо їх секретарю міської ради.

 

Автор: telegraf
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх