На «Кременчукводоканалі» таки розповіли, на скільки хочуть підвищити тариф

30.01.2018, 16:43 Переглядів: 5 593

 

Тарифи хочуть підвищити в середньому на гривню на кожній послузі. Розрахунки ж так і залишилися втаємниченими, а відповідно, споживачів із самого початку позбавили можливості надати пропозиції

Сьогодні, 30 січня, на КП «Кременчукводоканал» зібрали так звані відкриті слуханя з питання підвищення тарифів. Нагадаємо, із 25 січня підприємство уже підвищило тарифи — відповідне рішення схвалила НКРЕКП (Нацкомсія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг). Але цього водоканалу уже замало — адміністрація заявила про намір знову підвищити тарифи.

На слухання прийшло аж 11 кременчужан, включаючи представників преси (прогнозовано для середини робочого дня) і двох депутатів міськради — Оксану Піддубну та Валентину Гордєєву.

 

Решту зали заповнили представниками водоканалу.

 

Прогнозовані тарифи адміністрація водоканалу завзято ховала до останнього — цифри були оприлюднені лише під час так званих слухань і не були розміщені на сайті водоканалу. Тариф хочуть підвищити на 11%-14%. Детальніше — у таблиці.

Послуга

Тариф з 25.01

(грн за 1 куб м)

Тариф

(прогноз)

% підвищення

централізоване водопостачання (приватний сектор)

7,31

8,17

11,8%

централізоване водопостачання з використанням внутрішньобудинкових систем (багатоповерхівки)

7,57

8,52

12,3%

централізоване водовідведення(приватний сектор)

7,70

8,81

14,4%

централізоване водвідведенняз використанням внутрішньобудинкових систем (багатоповерхівки)

8,00

9,07

13,4%


У присутніх одразу виникло питання: що ж саме ми зібралися обговорити, якщо попередньо не бачили проект тарифів — він не був оприлюднений? Доповідала Алла Ганус, фінансовий директор підприємства. Вони пояснила, що підприємство виконує Постанову НКРЕКП №866 «Про затвердження Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг». Зокрема, послалася на п. 2.1 Постанови, який зобов'язує ліцензіатів (у даному випадку водоканал) провести слухання на місцях стосовно «питання щодо необхідності встановлення цін (тарифів)/змін до них».


Даний пункт Постанови зобов'язує ліцензіата розміщувати на своєму веб-сайті обгрунтування щодо необхідності зміни тарифів. Проте водоканал потрактував Постанову дивним чином і розмістив на своєму сайті загальну інформацію про причини підвищення тарифу, не вважаючи за потрібне поінформувати споживачів про прогнозовані тарифи та їхні складові.


Алла Ганус послалася на те, що ці розрахунки ще не передані НКРЕКП. Проте з її доповіді було зрозуміло, що вони існують — врешті нові тарифи таки були озвучені (без детальних розрахунків по складових).


А відтак, кременчужани із самого початку були позбавлені можливості подати пропозиції стосовно тарифів, бо не бачили ні нових розцінок ні їх складових. Отже, водоканалу вдалося перетворити «відкриті слухання» на закриті, бо предмет обговорення — тарифи, які вже розраховані на підприємстві, ховали, як могли.


Пропозицію авторки цих рядків — не проводити слухання, перенести їх на інший час - до моменту оприлюднення тарифів на водоканалі не врахували.


Закон

Відповідно Закону України «Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення», до видів інформації, яка доводиться споживачам, належить, зокрема інформація про:

  • ціни/тарифи, їхні складові для всіх категорій споживачів, зміну цін/тарифів;

  • прогнози зміни цін/тарифів та обґрунтування необхідності таких змін відповідно до заяви суб’єкта господарювання, що надається для встановлення тарифів на товари, послуги.

Закон також обумовлює, що ця інформація має бути повною. Відтак водоканал, ховаючи інформацію про зміну тарифів та про прогнози, порушує даний закон.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх