Розповідь українського полковника-афганця, який воює в АТО

15.02.2016, 08:30 Переглядів: 8 401

Розповідь українського полковника-афганця, який воює в АТО

Кадровий військовий порівнює сучасну українську армію і брежнєвську армію часів афганської війни.

15-го лютого кременчуцькі афганці – ветерани війни в Афганістані – зберуться відзначати День виведення радянських військ з Афганістану. Цього року «ТелеграфЪ» знайшов кадрового українського офіцера, який воював в Афганістані, а наразі воює в зоні АТО. Нам хотілося, щоб він порівняв радянську армію часів війни в Афганістані та українську армію часів гібридної війни на території України.


Таке бажання виникло не на рівному місці. Вже третій рік триває війна в Україні, ми вже переконалися, що нарешті маємо армію. Та у чималої кількості громадян (найчастіше похилого віку) все ще залишається комплекс меншовартості і перед Радянським Союзом, і перед Російською Федерацією. Іноді доводиться чути: «Куди нам, там імперія, там армія ого-го яка!». Але ж і наша армія нівроку. Яка вона у порівнянні з брежнєвською, ми й розпитали кадрового військового.

*Полковник Х., кременчужанин, учасник війни в Афганістані, наразі воює в зоні АТО (особові дані та фотографія з певних причин не друкуються)

– Пане полковнику, в який період ви перебували в Афганістані, у якому званні, яке училище закінчували?


– Закінчив Ленінградське артилерійське училище, в Афганістані служив у 1985-1987-му, командир взводу керування реактивної батареї.


– Це артилерійська розвідка?


– Десь так.


– Де служили?


– Кабул, Паншер, Джилалабад.


– З яких причин пішли воювати в зону АТО?


– З тих самих, з яких свого часу, при розвалі Союзу, написав рапорт і достроково відбув до Західної групи військ, в Україну. Батьківщина – ось і все. Я планував піти в АТО з третьою хвилею мобілізації, а вийшло лише з 4-ю. Треба було йти, бо дуже мало залишилось спеціалістів-артилеристів, а я маю досить серйозний досвід.


– Назвіть найсуттєвішу різницю між афганською війною та війною в Україні.


– Це війна на нашій території. Мабуть, це й вітчизняна, і громадянська війна водночас. Тут є і окупанти, і ситуація, коли «брат на брата пішов». Ми ж там бачимо, що чимало громадян нормально сприймають російських військових на нашій території. Щоб таку кількість крові забути та пробачити, знадобиться життя кількох поколінь.


– Коли Радянський Союз вів війну в Афганістані, рядовим пояснювали, що вони виконують святий інтернаціональний обов’язок. А ви що думали про ту війну?


– Я сам на політзаняттях бійцям казав, що ми захищаємо південні рубежі Батьківщини. І сам до певного моменту свято вірив, що ми виконуємо інтернаціональний обов’язок.


– Сьогодні українські бійці розуміють, що за війна триває, хто її веде, хто агресор?


– У мене специфічний підрозділ, тому там служить багато людей з вищою освітою. Вони дуже непогано розуміються на ситуації.


– А мотивація? Який настрій у військах?


– Мабуть, мені пощастило, спілкуюся з нормальними підрозділами, найбільше маємо справу з контрактниками та добровольцями, які прийшли з «Айдару» тощо. Це дуже мотивовані люди, вони почали ще з Майдану, потім займалися волонтерством, пішли у добровольчі батальйони, а вже звідти до ЗСУ (Збройні Сили України, ред.). Призовників, навпаки, доводиться тримати на «жорсткому ошийнику», бо залиш їх без нагляду, забіжать невідомо куди.


– У військах обговорюють, чому ми не наступаємо?


– Звісно, обговорюють. Багато хто нервує через те, що нас обстрілюють, а нам стріляти забороняють. Прикро. У мене, в принципі, всі коректувальники або були поранені, або контужені, ні для кого це просто так не минулося...


– У військах обговорюють, кому вигідно, що ми не атакуємо і не перемагаємо?


– Насправді ми прийшли перемагати і звільняти територію нашої країни. Я кажу про четверту хвилю мобілізації. Та вийшло так, що команди «Вперед!» нам не дають. Можливо, ми чогось не знаємо, можливо, уряду видніше. Скажу так: потенціалу у військах достатньо, і настрій такий, щоб піти до кінця – звісно, переможного. Хоча кожен розуміє, що крові у такому випадку буде багато.


– Чому під час бойових операцій сухопутні війська не підтримують авіацією?


– Бо у нас її немає.


– А бойові вертольоти?


– Бачив один, який забирає поранених.


– Порівняйте солдатський пайок часів афганської війни і сьогоднішній український?


– Як вам сказати... В Афганістані волонтерів не було, а зараз вони дуже допомагають, дуже багато привозять. В принципі, скажу, що забезпечення цілком пристойне. Звісно, на якомусь етапі тушкованка набридає, та це вже деталі. Зараз, якщо порівнювати з Дебальцевим, досить непогано.


– А що було у Дебальцевому?


– Там бійці готували їжу переважно з того, що привозили волонтери. Ми питали, чи доправляють їм готову гарячу їжу, але там були складнощі...


– Розповіді про кашу з опаришами – це реальність чи вигадка?


– Я такого не їв і від знайомих військовослужбовців такого не чув. Взагалі ж, добровольці, наприклад з «Айдару», які зараз перейшли до ЗСУ, кажуть, що їх годували навіть краще, ніж зараз в армії.


– Ну що, давайте відповідь на головне запитання: як справи в ЗСУ з медичним забезпеченням? Під час війни в Афганістані бійці за промедол не платили, і поранені у центральному клінічному шпиталі в Кабулі за лікування не платили, і в шпиталі Бурденка їх лікували за кошти Міноборони. А як зараз?


– Дійсно, в Афганістані ніхто не платив, це я можу точно сказати. У мене єдиний був прапорщик, йому під час вибуху ногу відбило, та він категорично відмовився від ампутації. Був би  солдатом, не питали б, вкололи б снодійне і відчикрижили ногу, але він був прапорщиком і свідомості не втрачав. Уперся – не дам різати, молодий був хлопець, сподівався, що та нога якось приживеться. Так йому довелось певну суму викласти за те, що в Бурденко йому кололи якийсь суперпрепарат, щоб не було гангрени. Інших історій про гроші не чув.


– А у нас в зоні АТО як із цим?


– Сумно. Дуже сумно. Довідок, що це поранення, практично не видають, пишуть «необережне поводження зі зброєю». У мене снайпера вбили, написали «необережно поводився зі зброєю». Хоча 12,7-мм, ДШК (кулемет Дягтєрєв-Шпагін крупнокаліберний, ред.), як він міг собі в голову влучити?


– Чекайте, але ж ДШК був у противника, то хто «необережно поводився зі зброєю» – ваш снайпер чи противник? Це така форма знущання чи медики так пишуть, щоб потім уряд не платив пенсію за поранення та інвалідність?


– Ну ви самі все розумієте.


– А медичні препарати? Хто ними забезпечує бійців?


– Скажу так: волонтери дуже допомагають з медпрепаратами, особливо у Києві, в центральному шпиталі. Там взагалі дуже добре з медпрепаратами, нам навіть лікарі казали: чого ви пхаєтесь до волонтерів, у нас все є. Та все одно там такий порядок: за кожним пораненим закріплюють окремого волонтера, він вирішує всі питання. В Києві працює волонтерська сотня, туди приходиш зі своїм рецептом, вони тобі всі препарати знаходять. І у Дніпрі (Дніпропетровськ, ред.), у лікарні Мєчнікова, досить непогане забезпечення. Щодо інших регіонів, справи кепські. Просто намагаються закрити очі і нічого не робити. Хоча це не стосується нашого кременчуцького шпиталю – Микола Миколайович (М.М. Литвиненко, начальник шпиталю, ред.) або дуже скрупульозний, або дуже відповідальний, він намагається надати будь-яку, практично всебічну допомогу. Я на собі відчув, лежав там. В інших місцях із цим якось проблематично.


– Брежнєвську армію часів війни в Афганістані вважали досить серйозною і добре оснащеною. Про «Чорну акулу» (вертоліт Ка-50, ред.) прямо легенди розповідали. На якому рівні наразі знаходиться українська армія?


– Мабуть я впевнено можу сказати, що українська армія вийшла на рівень радянської армії початку 90-х. Не забувайте, що потім були 20 років, витрачених на те, щоб списати техніку, розформувати військові частини, скоротити офіцерів, усі ці роки в українській армії відбувалися суцільні скорочення. Наразі вона в основному стала конкурентоспроможною. Звісно, ми не маємо бойового досвіду росіян, вони ж весь час воюють, та наші бійці навчилися давати відсіч.


– Чого найбільше не вистачає українським військам? Озброєння? Мотивації? Досвіду ведення гібридної війни на власній території?


– Як би вам правильно сказати... Справа в тому, що в Україні насправді дуже багато озброєння. Інша справа, що воно 25 років зберігалося на відкритих майданчиках, а такі умови зберігання будь-яку річ зроблять непридатною для використання. Можу сказати, що техніка у моєму підрозділі 90-х років випуску, вона перебувала на відповідальному зберіганні. Після цього її за 40 діб реанімували на наших заводах. Результат – маємо найліпшу батарею в зоні. Скажу більше – дякуючи волонтерам, чималу кількість озброєння радянських часів вдосконалили та модернізували, це дає можливість вести вогонь з більшої дистанції. Тож техніка є. І мотивація є.

 

ТелеграфЪ» висловлює подяку Кременчуцькому об’єднаному військовому комісаріату за допомогу у підготовці матеріалу.

Автор: Лариса Артеменко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ФРОНТОВІ ІСТОРІЇ КРЕМЕНЧУЖАН:

У цьому сюжеті «Кременчуцький ТелеграфЪ» зібрав інтерв'ю з кременчуцькими бійцями і волонтерами, які своїми очима бачили жахи подій на Сході. Це розповіді про війну, на якій гинули наші захисники, щоб не допустити просування агресора.

Низький уклін всім бійцям. Слава героям! Герої не вмирають!

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх