Влада приховує від кременчужан інформацію про умови кредиту на 8 мільйонів євро (доповнено)

25.01.2017, 14:04 Переглядів: 9 864

Влада приховує від кременчужан інформацію про умови кредиту на 8 мільйонів євро

«ТелеграфЪ» отримав феєричні відписки від мерії та Кременчуцького тролейбусного управління у відповідь на інформаційний запит. Ми просили надати угоду КТУ з ЄБРР щодо надання кредиту в сумі 8 мільйонів євро на тролейбуси.

Гроші кременчужан на погашення банківського кредиту влада хоче витратити таємно – за угодою, яку ніхто не бачив: ні прості кременчужани, ні навіть депутати. Йдеться про чималеньку суму – 8 мільйонів євро, які бере Кременчуцьке тролейбусне управління в Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Кредит призначений на закупівлю 50 тролейбусів, гарантом виступає міська рада.

 

 

Рішення про кредит депутати ухвалили на сесії 25 жовтня минулого року, а 21 грудня мер Віталій Малецький та керівник КП КТУ Олександр Вертюх підписали в Києві кредитну угоду з ЄБРР. Тобто з цього дня місто офіційно стало боржником банку на 12 років. Розраховуватися за кредитом будемо ми всі: із наших кревних грошей, які сплачуємо у вигляді податків. Пояснимо: основним джерелом наповнення бюджету міста є ПДФО – податок з доходів фізичних осіб. Навіть з мінімалки сума ПДФО складає 576 гривень.

 

А оскільки ми наповнюємо бюджет, то маємо й повне право знати, як влада його витрачає. Це право гарантоване Законом України «Про доступ до публічної інформації». Цитуємо Закон, п. 5 ст. 6:

 

«Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».

 

Отже, «ТелеграфЪ» звернувся з інформаційним запитом на ім’я міського голови Віталія Малецького. Ми чемно попросили надати нам копію угоди з ЄБРР.

 

Влада приховує від кременчужан інформацію про умови кредиту на 8 мільйонів євро

 

Із мерії надійшла відповідь про те, що виконком міської ради не є розпорядником запитуваної інформації, і тому наш запит надіслано розпоряднику (тобто КТУ). Відповідь нас подивувала, адже відповідно до Закону «Про доступ до публічної інформації» поняття «розпорядник інформації» не обмежується лише її володінням. Розпорядником є й той, у чиєму користуванні чи розпорядженні знаходиться запитувана інформація. Невже в мерії, яка виступає гарантом за кредитом, немає копії угоди? Особливо, враховуючи те, що мер її підписував? Повірити у це дуже важко. Проте ми стали чекати на відповідь КТУ.

 

 

Днями надійшла ця феєрична відповідь - на одному аркуші, без додатків. Запитуваної угоди нам так і не надали. Замість цього у листі згадали про те, про що ми взагалі не запитували – про публічну інформацію у формі відкритих даних, якою є бюджетна звітність. По суті ж відповіли, що копія договору з ЄБРР «не є бюджетною звітністю і не містить інформації про використання бюджетних коштів». Та зробили висновок, що ця інформація не є публічною і не надається за запитами, оскільки «це буде втручанням в діяльність підприємства та порушення його немайнових прав» (мовою оригіналу).

 

Влада приховує від кременчужан інформацію про умови кредиту на 8 мільйонів євро

 

Така відповідь нас обурила. Адже у договорі прописуються умови погашення коштів, а платитиме за тролейбуси бюджет! То хіба це не є інформація про використання бюджетних коштів? Ми звернулися за коментарем до медіа-юриста, показавши відповідь КП КТУ.

 

Олександр Бурмагін, медіа-юрист, для «Телеграфа» - про відповідь КП КТУ:

 

Влада приховує від кременчужан інформацію про умови кредиту на 8 мільйонів євро

 

«Це відповідь з розряду - згадали все, що знали, і написали. При чому тут відкриті дані? Коли мова йде про копію кредитного договору. Бюджетні кошти і звітність, втручання в діяльність підприємства… Дивно, що не згадали про персональні дані. А з приводу, розпорядники чи ні, щоб не бути голослівним, варто зацитувати думки суддів Вищого адміністративного суду України з приводу наявності цього статусу у комунальних підприємств:

 

"Відповідно до частини першої статті 140 ГКУ (Господарського кодексу України – ред.) джерелами формування майна суб'єктів господарювання є, зокрема, грошові та матеріальні внески засновників; доходи від реалізації продукції (робіт, послуг); доходи від цінних паперів; капітальні вкладення і дотації з бюджетів та інше.

 

Відтак у силу частини п’ятої статті 6 Закону № 2939-VІ доступ до інформації щодо розпорядження комунальним підприємством комунальним майном, зокрема, інформація про використання коштів, розподіл доходів від надання послуг (продукції, товарів), виплати заробітної плати працівникам, використання вкладів та дотацій з бюджетів, інші витрати, та прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно, може бути обмежено лише за умов, передбачених частиною п’ятою статті 6  Закону № 2939-VІ.

 

У цьому контексті така інформація є суспільно необхідною, а комунальні підприємства є її розпорядниками відповідно до пункту 4 частини другої статті 13 Закону № 2939-VІ (додатково щодо суспільно необхідної інформації йдеться у пункті 6.4)." /пункт 2.4. Постанови Пленуму ВАСУ від 29.09.2016 р. №10 "Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації"/.

 

Отже, відповідь КП - це формальна, протиправна, відписка, яка суперечить не тільки нормам чинного законодавства, а його роз'ясненням вищими судовими установами України.


«ТелеграфЪ» оскаржуватиме відмову КТУ – ми готуємо листи меру, міській раді (як засновнику комунального підприємства КТУ). Якщо не допоможе – підемо до суду.

 

Втім, схоже, у мерії тримають «за лохів» не лише простих кременчужан, але й депутатів. На чергову сесію міської ради, що відбудеться 31 січня, винесений проект рішення про ратифікацію кредитної угоди між ЄБРР та КП КТУ. До проекту рішення не додана копія самої угоди. 23 січня мер Віталій Малецький публічно заявив, що договір дадуть почитати, але лише депутатам і англійською мовою.

 

 

 

Це навіть не смішно. А найсумніше буде, якщо обранці, як сліпі кошенята, проголосують за те, чого не бачили і не розуміють.

 

Доповнено:

На прохання читачів ТЪ ми розмістили  копію самого запиту. До речі, це не перша відмова КТУ надати інформацію про фінанси. ось таку відповідь отримало ГО "Європейський клуб" в рамках проекту "Відкритий доступ". Наразі ця відповідь оскаржуєтся в суді.

 

Влада приховує від кременчужан інформацію про умови кредиту на 8 мільйонів євро

 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх