У Кременчуці винесли вирок Віктору Шаблію, який вчинив смертельну ДТП на Раківці (доповнено)

18.03.2024, 10:40 Переглядів: 5 402 Коментарів: 2

 

Обвинувачений їхав зі швидкістю 127 км/год та не зупинився перед пішохідним переходом

Сьогодні, 18 березня, у Крюківському районному суді відбулося останнє засідання у справі 20-річного Віктора Шаблія, якого обвинувачують у вчиненні дорожньо-транспортної пригоди, внаслідок якої загинули 14-річний Давид Клепач та 22-річний Іван Яскевич.

Смертельна ДТП на Раківці: водій був «під наркотиками»

 

Як повідомила кореспондентка «Кременчуцького Телеграфа» з зали суду, Віктору Шаблію присудили 8 років позбавлення волі та 10 років позбавлення права керування за ч. 4 ст. 286-1 КК України порушення правил безпеки дорожнього руху, вчиненому у стані наркотичного сп’яніння, що спричинило загибель кількох осіб).

Додано:

До набрання вироком законної сили Віктор Шаблій знаходитиметься під вартою. За статтею 72 Кримінального кодексу України строк відбуття покарання рахуватиметься з моменту його попереднього ув’язнення, тобто з 25 червня 2023 року.

Крім того, на підставі статті 124 КПК України, суд призначив стягнути з Віктора Шаблія на користь держави витрати на залучення експертів з полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України 15 тис. 296 грн та залучення експертів з Національного наукового центру «Інститут судових експертиз» ім. заслуженого професора М.С.Бокаріуса 26 тис. 287 грн 80 коп. та на підставі тієї ж статті стягнути з Віктора на користь потерпілої Яни Клепач 18 тисяч гривень за процесуальні витрати.

Також суд частково задовольнив цивільні позови потерпілих Ірини Яскевич та Яни Клепач. Тож з Віктора Шаблія на користь Ірини Яскевич суд призначив стягнути 300 тисяч гривень за моральну шкоду, а на користь Яни Клепач — 300 тисяч гривень за моральну шкоду і 42 тисячі 600 гривень за матеріальну.

На цьому судове засідання завершилося та журналісти поспілкувалися з Яною Клепач та Іриною Яскевич. Потерпілі зазначили, що вирок їх не влаштовує і вони планують подавати апеляцію.

 

— Ми незадоволені вироком. 8 років позбавлення волі за дві молоді смерті, це просто… Я не знаю… Прокуратура просила 10 років, ми — 12, я не знаю, чим суддя мотивувалася, незрозуміло просто. Компенсація — це не так важливо, важливіше, щоб він сидів довше, щоб йому кожен день був, як рік, щоб він зрозумів, за що він сидить. Чи буде апеляція, зараз вирішуємо з адвокатом. А у нас тепер одна дорога — на кладовище. Як я тепер прийду і скажу Давиду, що лише 8 років… — говорить бабуся загиблого Давида Клепача.
— Я вважаю, напевно, як і всі присутні в цьому залі, що це для такої ДТП, для такого вбивства замалий вирок, дуже мало. Що робити далі, чи подавати апеляцію, ми ще подумаємо та порадимося зі своїми родичами, але я думаю, що будемо. Я розчарована, якщо чесно, я очікувала, що хоч років 10 йому дадуть, — прокоментувала Ірина Яскевич.

 

— Ми незгодні з вироком, ми будемо подавати на апеляцію. За два життя — 8 років, це дуже мало. Він був у стані наркотичного сп’яніння, — говорить Яна Клепач.
— Навіть у судових дебатах суд просив призначити покарання у вигляді 10 років позбавлення волі. Якими критеріями керувався суд, призначаючи 8 років позбавлення волі, ми поки що не розуміємо, оскільки повного тексту ще не отримали. Коли почитаємо, буде більш-менш зрозуміло. Враховуючи те, що санкція статті передбачає від 7 до 12 років, то ми вважаємо, що тяжкість цього злочину не відповідає покаранню. Також треба зважити на задоволення цивільного позову, 300 тисяч гривень ми вважаємо замало для моральної шкоди, — говорить адвокат Яни Клепач.

Також адвокат вважає, що Віктор Шаблій не розкаявся. Оскільки, за його словами, Віктор сказав, що розкаюється, тільки коли під час одного із судових засідань його про це запитав захисник.

— Знаєте, як сказала мати Шаблія? Що загиблих дітей вже не піднімеш, а моєму синові все життя зіпсоване. Тож у мене виникає питання, а хто в цьому винен? Він же це сам скоїв, — говорить Яна Клепач.

На питання журналістів, що Яна відчула, коли почула вирок, потерпіла відповіла, що лише ненависть та злість.

— Також перед оголошенням вироку, з моменту потрапляння обвинувального акту до суду, ми вели перемовини із родичами Шаблія з приводу відшкодування моральної шкоди. Їх позиція була така, що їм немає сенсу виплачувати, оскільки їх син все одного буде сидіти. І ця позиція абсолютно не сходиться з тим, що Віктор говорив у суді. Він говорив, що буде відшкодовувати й родичі за нього заплатять, а насправді… Тобто немає щирого каяття ні в нього, ні в його родичів, — говорить адвокат Яни Клепач Василій Пасюк.

Хід судових засідань

Автор: Дарія Згура
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

1 658
21 березня 2024 10:06

8 лет за две жизни?а через 4 выйдет.мда,нет слов.


2 0
918
21 березня 2024 15:37

Цитата: hunter

8 лет за две жизни?а через 4 выйдет.мда,нет слов.

Війну, па дло просидить на нарах, а там і на волю вийде за хорошу поведінку.


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх