У Кременчуці відбулося перше засідання у справі 20-річного Віктора Шаблія, який на смерть збив двох хлопців на Раківці

19.09.2023, 20:59 Переглядів: 7 631

 

Йому продовжили запобіжний захід — тримання під вартою

19 вересня у Крюківському районному суді відбулося підготовче засідання у справі 20-річного Віктора Шаблія, якого підозрюють в особливо тяжкому злочині — вчиненні ДТП, внаслідок якого загинули двоє людей.

Аварія сталася 24 червня на Раківці. Віктор Шаблій на Audi збив на смерть двох юнаків на пішохідному переході біля вагонного заводу. У ДТП загинули 22-річний Іван Яскевич та 14-річний Давид Клепач.

Родичі загиблих хочуть, щоб обвинуваченому присудили максимальну міру покарання

Перед засіданням суду «Кременчуцький ТелеграфЪ» поспілкувався з родичами загиблих хлопців. Прийшли дідусь, бабуся, прабабуся, мати Давида Клепача та мати Івана Яскевича. Родичі кажуть, що загиблі не були друзями, але знали один одного.

Бабуся 14-річного Давида, Олена Клепач, розповіла, як вона дізналася про загибель онука:

— У мене був День народження, і я готувала йому улюблену піцу. Я просто знала по годиннику, о котрій він має бути вдома. Тож навіть не переживала, він ніколи не запізнювався. Якщо і запізнювався, завжди дзвонив і казав: «Я 5-10 хвилин проведу дівчину». Чи ще щось. Дитина була «золота», ми з нього пилинки здували. Мені подзвонила його дівчина, і сказала прямо в лоб, що Давида машина збила на вагонному заводі на смерть. Я все кинула і прибігла. Тепер що нам залишається? Ми ходимо кожен тиждень на кладовище, змінюємо квіточки, цілуємо фотографію.

Давид мріяв вступити в технікум та навчатися на автомеханіка. Він захоплювався самокатами, виконував трюки на них, сам їх збирав-розбирав та вчив інших дітей кататися. За словами Олени Клепач, у її онука ніколи не було проблем — ні у школі, ні на вулиці, він був ввічливим хлопцем.

— Сьогодні я подивлюсь в очі вбивці. І дізнаюся, чи подивиться він в наші очі. Ми вимагатимемо найсуворішого покарання. Він сидить в окремій камері в СІЗО. А чого б не сидіти, як у нього всі умови? Чим більше буде затягуватися справа, тим більше він буде просто сидіти, а строк рахується. Я хочу, щоб не затягувалася справа, а щоб винесли вирок — і все, йди на зону, відбувай строк. Хай 12 років він відсидить, вийде, одружиться — і все в нього буде добре. Так що це треба пережити морально, щоб побачити його, — говорить вона.

Олена Клепач каже, що у день трагедії не бачила ні загиблого онука, ні винуватця ДТП. У той день від шоку їй стало зле, тож жінці викликали «швидку».

Хлопець не дожив менш ніж два тижні до свого Дня народження — 4 липня йому мало виповнитися 15. Родина планувала йому на 15-річчя подарувати новий айфон. Також він з матір’ю мав поїхати в подорож у Прагу.

Мати Івана, Ірина Яскевич ділиться з нами:

— Для наших родин це велика трагедія. У той вечір десь о 21.30 Ваня зайшов додому і вже зібрався залишатись. Тут хтось йому подзвонив телефоном, і він каже: «Мамо, я зараз на 5 хвилин вийду і прийду». І побіг. Я телевізор дивилася, думаю, зараз він прийде, будемо спати. Коли мені дзвонить сусідка моя: «Іра, там Ваню збила машина». Я навіть не могла подумати, що це смертельно, думала, що у лікарню його забрали. З інтернету дізналася, що двоє постраждалих. Я подумала — перелом. І в мене одразу така думка, що треба їхати в лікарню, треба гроші брати, може, там гіпс, може, якесь лікування. Дорогою зустріла Ваніних друзів і спитала, у яку лікарню його повезли. А вони кажуть: «Там два трупи лежать». Тоді я зрозуміла… Винуватця аварії я не бачила, коли я прийшла туди, мені сказали, що його вже відвезли.

Донька Ірини, 20-річна Катерина, з дитинства була знайома з Віталієм Шаблієм. Його родина намагалася зв’язатися з Іриною, проте вона не захотіла з ними розмовляти.

— Я хочу, щоб йому присудили повний строк, щоб не було ніяких пом’якшувальних обставин. Хочу, щоб він отримав покарання! Щоб усвідомив, що наробив, як це — позбавити життя двох молодих хлопців, які навіть ще нічого не встигли (у житті — ред.), нічого не бачили, після себе нічого не залишили, не продовжили рід.

Іван Яскевич навчався на кухаря, останнім часом працював на підприємстві, яке займається пластиковими вікнами, де збирав металопластикові конструкції.

Що ухвалив суд у цей день

Коли Віктора Шаблія привезли до будівлі суду і вивели з поліцейської машини, родичі загиблих почали кричати «Вбивця! Диявол!» і намагалися його вдарити.

Під час засідання суду стало відомо, що обвинувачений бажає, щоб його справа розглядалася у відкритому засіданні одним суддею, без клопотання щодо створення колегії з трьох суддів.

Прокурорка Красницька поінформувала суд, що добігає кінця строк запобіжного заходу, який обрали Віктору Шаблію, і вимагала продовжити його тримання під вартою на 60 діб без права внесення застави. Вона аргументувала це тим, що обвинувачений може переховуватися від суду чи чинити тиск на свідків, потерпілих та експертів, якщо запобіжний захід пом’якшать. У момент аварії у машині з водієм було ще троє пасажирів, тож сторона обвинувачення вважає, що на волі він може спробувати схилити цих людей до зміни показів чи змусити від них відмовитися. Також раніше Віктор Шаблій вже притягався до адміністративної відповідальності за керування автівкою у нетверезому стані. Крім того, пан Шаблій не має хвороб, дітей чи людей з інвалідністю на утриманні, що б могло стати на заваді тому, аби тримати його під вартою.

Адвокат обвинуваченого Михайло Скляров своєю чергою заявив, що причини, названі прокуроркою, — безпідставні домисли, і просив суд змінити запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

Адвокат Яни Клепач Василь Пасюк повідомив: експертиза показала, що у момент ДТП Віктор Шаблій був під наркотиками та їхав зі швидкістю 127 км/годину
Адвокат Яни Клепач Василь Пасюк повідомив: експертиза показала, що у момент ДТП Віктор Шаблій був під наркотиками та їхав зі швидкістю 127 км/годину

Мати загиблого Давида Клепача Яна Клепач через свого адвоката подала цивільний позов щодо Віктора Шаблія про відшкодування матеріальної та моральної шкоди. У тексті позову, який є у розпорядженні редакції, йдеться, що Яна Клепач вимагає відшкодувати їй:

  • матеріальні збитки у 158 922 грн на поховання, з яких 112 500 — на встановлення пам’ятника;
  • моральні збитки — 5 млн грн;
  • 18 000 грн — послуги адвоката.

Суддя Наталя Мурашова ухвалила наступне:

  • прийняти до розгляду цивільний позов Яни Клепач;
  • обрати Віктору Шаблію запобіжний захід — тримання під вартою строком на 60 діб, починаючи з 19 вересня по 17 листопада включно.

Частина ухвали про обрання запобіжного заходу може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом 5 днів з моменту її оголошення. А частина ухвали про цивільний позов оскарженню не підлягає, проте заперечення можуть бути включені до апеляційної скарги.

Наступне засідання по цій справі розпочнеться 25 вересня о 13.00.

Автор: ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх