15.51 27 червня. «Амстор». Рік потому

27.06.2023, 09:04 Переглядів: 9 158

Роковини страшної трагедії у Кременчуці. «Кременчуцький ТелеграфЪ» згадує чорний день по хвилинах, згадує імена безневинних жертв. Як це було — згадують пересічні містяни

Сонячний літній день 27 червня 2022 року. Година пік. Хтось прийшов до «Амстора» за новим гаджетом, хтось — за парфумами, іграшками або купити новий одяг, а хтось просто за продуктами.

15.42. У Кременчуці пролунала сирена, це була не єдина тривога за день та й на той час до них вже більшість звикла, тож місто продовжило кипіти у своїх справах.

15.51. Пролунав гучний вибух, а за ним — ще один. Місто здригнулося та зупинилося… охопила паніка. Ніхто не розумів у що приліт та куди тікати.

 

— Ми сиділи у парку, воно як рвонуло, ми почали тікати, потім пролунав другий вибух, усі розбігалися, хто куди. Ми побігли до укриття у госпіталь. Звук такий був… у нас у дворі в центрі міста в одного чоловіка балкон впав, а у жінки скло повилітало, — розповіла кременчужанка Олена.

16.24. На місці прильоту почали працювати рятувальники, медики та поліція, тоді вже більшість кременчужан знали, що ракета влучила у торговий центр «Амстор».

 

— Я був на дачі, добре чув вибухи, а потім подзвонили друзі й сказали, що приліт в Амстор був. Друзі там поруч працювали, дуже були налякані, — розповів кременчужанин Станіслав.

16.40. Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін повідомив, що влучання було у цивільний об’єкт. Є постраждалі.

 

— Звичайно, я пам’ятаю ті вибухи, чоловік на роботі був у цей час, а я на Раківці вийшла до магазину. Коли дізналися, що приліт в «Амстор», охопили жах та паніка, мені страшно було уявити, скільки там могло бути жертв та які наслідки. Це жахлива трагедія, вона не забудеться ніколи, — говорить кременчужанка Ольга.

16.50. Стало зрозуміло, що одна з ворожих ракет влучила у ТЦ «Амстор».

 

16.51. На місці — велика пожежа. Багато людей зібралися біля місця трагедії, серед них були й рідні тих, хто працював у торговому центрі, також багато небайдужих людей кинулися допомагати гасити пожежу та рятувати людей.

 

— Я того дня займалася з дитиною по скайпу, — згадує кременчужанка Галина, що мешкає неподалік центрального ринку. — Вибух — у мене впала важка настільна лампа. Стіни дрижали. Чоловік кричить — бігом у ванну. В мене паніка — телефоную матері, вона біля мосту живе. Здалося, звідти вибух був. Потім з’ясувалося, що це «Амстор». Чоловік побіг туди — допомагати. І тут йому вже не могла додзвонитися. Це було дуже страшно.

16.57. Мер Кременчука Віталій Малецький офіційно повідомив, що в «Амстор» є загиблі.

 

Почали з’являтися перші страшні відео та фото з місця події.

17.51. Стало відомо про 20 поранених, з них 9 були у важкому стані. Також було підтверджено, що 2 людей загинули. Рятувальна операція на той момент ще тривала.

  — Я переселенка з Луганської області, мене ще тут не було, але я читала. Це жахлива трагедія, дуже шкода людей, — розповіла Вікторія.

18.22. За інформацією ДСНС, вогонь охопив 10 тис. кв. метрів. На місці працювали вже 115 рятувальників та їхав пожежний потяг.

— У цей день я був на роботі, тоді були всі шоковані. Особисто мої знайомі не постраждали, але я знав там багато продавців, які загинули. Це жах, дуже шкода, — згадує кременчужанин Вадим.

18.56. До «Амстора» прибув начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

19.13. На місце трагедії прибув радник голови Міністерства внутрішніх справ Антон Геращенко.

19.31. До Кременчука виїхали криміналісти для збору доказової бази проти воєнного злочину росії.

19.43. Кількість жертв зросла до 10 та 40 людей отримали поранення.

 

19.58. До робіт було залучено вже 130 осіб, 23 одиниці техніки ДСНС та пожежний потяг Укрзалізниці. Додатково було направлено 90 осіб та 20 одиниць техніки з Києва, Черкаської та Кіровоградської областей.

20.19. Роман Ємець, директор Smart Urban Solutions, до складу якої входив ТЦ у Кременчуці, повідомив, що «Амстор» згорів повністю.

  — Того дня я тут ще не була, я переселенка із Запоріжжя. Про трагедію чула, що був дуже гучний вибух, було дуже багато диму, з усіх куточків міста люди бачили цей дим. Відтоді, як я приїхала, познайомилася з багатьма людьми, то розповідали, що того дня місце їхали усі та намагалися чимось допомогти, — каже Лілія.

20.35. Стало відомо, що у торговельно-розважальний центр російські окупанти влучили ракетами Х-22, випущеними із дальніх бомбардувальників Ту-22 М3. Літаки рашистів злетіли з аеродрому Шайковка, а пуски здійснювалися з Курської області.

21.12. Начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін прокоментував наслідки ударів. 21 людину госпіталізували та 20 — звернулися по медичну допомогу. На місці зруйнованого ТЦ працювали всі служби. Роботи тривали цілодобово.

 

21.08. Кременчужани розпочали розшук своїх родичів, які знаходилися у ТЦ «Амстор» під час обстрілу. У готелі «Дніпровські зорі» працював мобільний пункт поліції.

21.17. На місце трагедії прибув міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

22.18. Кількість жертв зросла до 13. Тоді ж Дмитро Лунін заявив, що про остаточну кількість говорити зарано. 

Дмитро Лунін повідомив про 15 загиблих. Роботи на місці трагедії тривають.

Ранок 28 червня 2022 року… 

Рятувальна операція тривала всю ніч.

 

6.45. Відомо про 16 загиблих та 59 постраждалих з них 25 постраждалих були госпіталізовані.

7.38. Кількість загиблих у ТРЦ «Амстор» зросла до 18 людей. 36 людей вважалися зниклими безвісти.

8.00. Радбез ООН зібрав термінове засідання через обстріл цивільних у Кременчуці. Тоді 28, 29 та 30 червня у Кременчуці оголосили триденну жалобу за загиблими внаслідок ракетного удару по ТЦ «Амстор».

 

10.23. Слідство встановило, що адміністрація «Амстора» не закривала його на час тривог.

11.52. Стало відомо, що серед паранених була дитина.

14.09. З’явилося відео прильотів двох рашистських ракет по Кременчуку.

Що має бути на місці «Амстора»: думки кременчужан

Сьогодні, 27 червня, о 15.51, біля зруйнованого рашистами торговельного центру «Амстор», відбудуться пам’ятні заходи

У вересні минулого року з’явився новий сквер на згадку про загиблих у ТЦ «Амстор». 22 дерева висадили біля пам’ятника Шевченку над Дніпром. Кожне дерево символізує загиблого під час теракту, вчиненого рашистами проти мирних мешканців нашого міста. Висадили 10 «чоловічих» дерев — це клени, та 12 «жіночих» — квітучі сакури і яблуні. Ініціатором створення скверу стали міська рада та компанія Comfy. Тим часом містом ширяться чутки, що на місці трагедії побудують новий торговий центр. 

Ми запитали у кременчужан, що, на їхню думку, має з’явитися на місці трагедії. Спойлер — ніяк не ТЦ.

  Тетяна: Точно не розважальний заклад, можливо, алея пам’яті або меморіал.
  Станіслав: Там така площа, що хтось точно щось збудує. Я вважаю, що повинна залишитися пам’ятка якась. Але як би я не хотів, там все одно буде торговий центр — нікого і питати не будуть.
  Вадим: Можливо, після війни, там повинно щось бути, а зараз — нічого, нехай все стоїть, як стоїть.
  Ольга: На місці Амстора, звичайно, має бути тільки меморіал та алея пам’яті, аби ми мали змогу приходити туди та вшановувати пам’ять тих, кого з нами немає, кого забрала війна.
  Олена: Там раніше парк був, і люди були проти, щоб там щось будувалось, я це прекрасно пам’ятаю. Тому було б доцільно на це місце повернути парк та облаштувати алею пам’яті.


Геннадій: Не мені вирішувати, що там повинно знаходитися, але було б добре, якби там стояв якийсь меморіал, трагедія все ж таки.
Юрій: На мою думку, там має бути, якийсь дитячий майданчик або щось дитяче, розважальне. Можна було б і меморіал, але після війни буде і так багато меморіалів, від цього нікуди не подітися. Просто якийсь знак пам’яті повинен бути саме на місці Амстора. Не робити ж з усієї країни меморіали.

Їх вибили росіяни: 

Ми пам’ятаємо!

Автор: Дарія Згура Відео: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

Амстор:

27 липня російські війська обстріляли ТЦ «Амстор». Внаслідок обстрілу загинула 21 особа, ще одна жінка вважається безвісти зниклою. Близько сотні кременчужан звернулися до лікарні за медичною допомогою.

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх