Кременчук втратить 200 млн грн: депутати просять не вилучати з місцевих бюджетів «військовий» ПДФО

15.09.2023, 13:26 Переглядів: 1 969 Коментарів: 1

  

Депутати Кременчуцької міської ради закликають не приймати законопроєкт щодо цього питання - це їх друге звернення до президента та Верховної Ради

На позачерговій сесії Кременчуцької міської ради, яка пройшла сьогодні, 15 вересня, депутати повернулися до питання щодо вилучення з доходів місцевих бюджетів «військового ПДФО» (податок на доходи фізичних осіб – ред.). Вони ухвалили звернення до Президента України та Верховної Ради щодо не підтримання законопроєкту від 12.09.2023 року №10037 «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України».

Цим законопроєктом передбачається вилучення з місцевих бюджетів ПДФО від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, одержаних військовослужбовцями та поліцейськими за період з 1 жовтня 2023 року по 31 грудня 2024 року. 

У зверненні депутатів йдеться про те, що ініціатива про вилучення з доходів місцевих бюджетів «військового» ПДФО «руйнує державну єдність, ділить громадян України на різні категорії, позбавляє захисників та захисниць України та їх родини гарантованих Конституцією України прав, що забезпечуються місцевим самоврядуванням». І депутати Кременчуцької міської ради «глибоко стурбовані цим питанням».

Стурбованість міської влади цілком зрозуміла, адже у бюджеті Кременчуцької міської територіальної громади на 2023 рік надходження від ПДФО в ІV кварталі складають 310,5 млн грн. З них середньомісячні надходження «військового» ПДФО – понад 65 млн грн. Тобто, якщо законопроєкт №10037 буде прийнятий, то втрати міського бюджету Кременчука лише в ІV кварталі 2023 року складуть майже 200 млн грн (65 млн х 3 міс.). Наступного року міський бюджет буде щомісячно втрачати близько 65 млн грн.

- Це  двомісячний фонд оплати праці працівників всіх установ, закладів, підприємств, які отримують кошти з місцевого бюджету, - йдеться у зверненні депутатів Кременчуцької міської ради.

На їх думку, цим законопроєктом порушується п. 3 ст. 27 Бюджетного кодексу України щодо законів України або їх окремих положень, які впливають на показники бюджету (зменшують надходження бюджету та/або збільшують витрати бюджету) і повинні прийматися:

  • не пізніше 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку планового бюджетного періоду;
  • після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.

Отже, депутати Кременчуцької міської ради закликають не підтримувати законопроєкт №10037 щоб «зберегти ефективну систему оборони України, не порушувати принцип справедливості бюджетної системи України та не допустити фатальних наслідків для життя територіальної громади». 

 

Про перше звернення

Нагадаємо, що минулої п’ятниці, 8 вересня, депутати Кременчуцької міської ради також ухвалили та направили звернення до Президента України, Верховної Ради та прем’єр-міністра щодо збереження «військового» ПДФО в доходах місцевого бюджету у 2024 році.

У ньому наводилися цифри надходжень «військового» ПДФО до бюджету Кременчуцької міської територіальної громади з початку повномасштабного вторгнення за 2022-2023 роки - 1035 млн грн та йшлося, що з цієї суми на фінансову допомогу військовим спрямували – 397,4 млн грн (38,8%). Депутати також наголошували, що витрати Кременчуцького місцевого бюджету, пов’язані із військовими діями, перевищують розмір надходжень від «військового» ПДФО, згадуючи про відновлення пошкоджених споруд та інфраструктурних об’єктів.

- Загалом на 01.09.2023 року, у т.ч. «військовий» ПДФО, на потреби оборони України було витрачено 558,4 млн грн (53,9%), - йшлося у першому зверненні.

Зазначимо, що головним джерелом доходів місцевих бюджетів є ПДФО (податок на зарплати ті інші доходи- ред.). Зібраний на території громади ПДФО наразі розподіляється між бюджетами у такій пропорції:

  • 21% – держаний бюджет (взагалі то Бюджетним кодексом встановлено 25%, але як виключення для підтримки місцевого самоврядування у 2022-2023 рр. застосовується знижений на 4% норматив);
  • 64% – бюджети сільських, селищних, міських територіальних громад (60% у Бюджетному кодексі + 4% у 2022-2-23 рр.);
  • 15% – обласні бюджети.

За офіційною статистикою у першому півріччі цього року 22,9% доходів бюджетів місцевих громад в Україні становлять податки з грошового забезпечення військових. У Кременчуці цей відсоток наразі значно вищий.

 

Про що йдеться у законопроєкті, який просить не приймати Кременчуцька міська рада?

Законопроєкт від 12.09.2023 року №10037 «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» передбачає додати до розділ VI. «Прикінцеві та перехідні положення» ПКУ три нових статті.

Заперечення місцевих депутатів викликає стаття 60, яка встановлює, що з 1 жовтня 2023 року по 31 грудня 2024 року… частина податку на доходи фізичних осіб від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу, що сплачується (перераховується) згідно з Податковим кодексом України на відповідній території України та згідно із зазначеними нормами цього Кодексу належить до доходів загального фонду відповідних місцевих бюджетів, зараховується в повному обсязі до спеціального фонду Державного бюджету України та спрямовується у таких пропорціях та за такими напрямами:

  • 50% – Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України на здійснення заходів із закупівлі спеціальної техніки та обладнання;
  • 50% – Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості України на виконання державних цільових програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, розроблення, освоєння і впровадження нових технологій, нарощування наявних виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення.

Таким чином в уряді знайшли спосіб, яким чином направити «надлишок» коштів місцевих бюджетів безпосередньо на фінансування потреб оборони країни. Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі телемарафону.

- Ті надлишки коштів, які зараз формуються в частині військового ПДФО, і осідають на рахунках місцевих бюджетів, мають працювати на сектор безпеки і оборони. Є досить тривала дискусія щодо цього питання. Я сподіваюся, що ми вийдемо на конструктивне рішення. Податків ми збираємо в річному вимірі 1,3 млрд грн, а видатки сектору безпеки й оборони понад 1,6 трлн грн, - пояснив він.

Тобто наразі усіх доходів державного бюджету України не вистачає навіть на потреби сектору безпеки і оборони. Міністр зазначив, що бюджет на 2024 рік буде з не меншими цифрами на фінансування сектору безпеки і оборони. А ці кошти потрібно десь брати.

Нагадаємо, що усі інші витрати державного бюджету, не пов’язані з безпекою та обороною, фінансуються за рахунок міжнародної допомоги.

 

Скандальні закупівлі для військових з місцевих бюджетів та марнотратство під час війни

Окрім цієї причини, ще одним приводом законодавчої пропозиції щодо вилучення з місцевих бюджетів «військового» ПДФО могли стати скандальні закупівлі та витрати місцевих бюджетів під час війни – від закупівлі барабанів та овочерізок в укриття до завищеної вартості закупівель техніки, обладнання та інших товарів для потреб військових. Ці скандали не вщухають по всій Україні – не оминули вони й Кременчук.

«Кременчуцький ТелеграфЪ» постійно відстежує такі закупівлі та інформує про них читачів.

Почитати про це можна у наших редакційних матеріалах:

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

1 180
15 вересня 2023 13:46

Не чіпайте військовий ПДФО! Не заважайте Малецькому та Волковій красти та мародерити мільйони на переплаті за військові закупівлі!


4 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

Допомога військовим:

Акція "Телеграфа" на допомогу українським військовим. Ми закликаємо кременчужан надати посильну допомогу нашим солдатам.

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх