У своїх людей та з переплатою: як мерія Кременчука купувала причепи для військових

30.08.2023, 10:32 Переглядів: 4 415 Коментарів: 3

 

Принаймні один причіп купили з переплатою. Договори укладали із новоствореною фірмою «Активбуд-М», яка вже засвітилася в історії з договором на комп’ютери за завищеними цінами. Зв’язки фірми ведуть до депутата міськради та віцемера з будівництва

Виконком купив причепи без конкурсів — на власний розсуд

Почому і в кого мерія Кременчука купила вантажні причепи під мобільні лазні-пральні для військових? Сьогодні — продовження історії про мобільні комплекси для прання та гігієни, які виконком купував у своїх людей, стабільно відхиляючи дешевші пропозиції. Одночасно це й продовження історії про ноутбуки за завищеними цінами, які замовили у ТОВ «Активбуд-М», та не купили після скандалу й розголосу в ЗМІ. Тоді мер пояснив, що це була арифметична помилка, що фірма «Активбуд-М» щось там неправильно вказала у документах, мовляв, у виконкомі самі цю помилку й виявили та угоду розірвали….

Але любов виконкому із ТОВ «Активбуд-М», почала розвиватися задовго до коштовних ноутбуків. За інформацією з Prozorro, усього із цією фірмою мерія уклала 33 угоди на загальну суму 22,5 млн грн, причому усі ці договори укладені без конкурсів. У тому числі 13 угод на закупівлю вантажних причепів. Ймовірно, це причепи, призначені для транспортування мобільних лазень-пралень. Закуповував їх виконком Кременчуцької міської ради з позначкою «Українська визвольна війна». Закон дозволяє проводити оборонні закупівлі напряму, без використання системи Prozorro, і виконком цим правом скористався. Замовник не опублікував у Prozorro укладені угоди, лише звіти про них. 

Усього виконком за період з лютого по липень придбав 14 вантажних причепів. Лише один із них, у лютому, купили у виробника. Це напівпричіп ВАРЗ-НПВ 4709, його поставив «Верхньодніпровський авторемонтний завод» за 1,5 млн грн. Сайт цього підприємства пропонує нові причепи.

Усі ж наступні замовлення виконкому на причепи отримала фірма «Активбуд-М:

  • у березні 2023 року — договір на 2 вантажні автомобільні причепи на суму 2 млн 104 тис. грн, по 1 млн 52 тис. грн за один причіп;
  • у квітні — на один причіп марки KRONE за ціною 1 млн 650 тис. грн;
  • у травні — на два вантажні автомобільні причепи на суму 2 млн 200 тис. грн (до цієї суми ціну зменшили додатковою угодою), ціна за одиницю склала 1 млн 100 тис. грн;
  • у липні причепи купували двома партіями: за угодою від 3 липня один причіп за ціною 1 млн 100 тис. грн, а трохи згодом виконком придбав цілу партію — 7 причепів на загальну суму 8 млн 50 тис. грн. Таким чином, ціна одного причепа від ТОВ «Активбуд-М» зросла до 1 млн 150 тис. грн. 

Причіп KRONE: ціна завищена щонайменше на 132 тисячі

Чи є ціни адекватними? Як уже зазначено, договори на закупівлі причепів не оприлюднені, крім додаткової угоди у травні. Але і в ній не зазначена марка товару та рік його випуску. Тож порівняти ціни на 12 причепів, які поставило ТОВ «Активбуд-М», наразі можливості немає. «ТелеграфЪ» направив низку інформаційних запитів виконкому Кременчуцької міської ради. Ми просили угоди на постачання причепів з усіма додатками. Та замість відповіді нам надійшла відписка, про неї трохи згодом. 

Але завдяки звіту замовника у Prozorro, ми знаємо, що принаймні один із куплених в ТОВ «Активбуд-М» товарів це причіп марки KRONE. За даними аналітичної системи YouControl, яка агрегує дані з відкритих державних реєстрів, у тому числі з реєстру нерухомого майна, фірмі «Активбуд-М» (за даними на 26 серпня) належить чотири причепи цієї марки, усі 2014 року випуску, завезені у 2023 році з Німеччини. Імовірно, рідний брат цих причепів із партії, яку придбали під конкретну закупівлю, і був поставлений замовнику. 

 

(Клікніть для збільшення)

Ми порівняли ціни на вживані причепи KRONE 2014 року випуску на сайті AUTO.RIA.com. За причіп без пробігу правлять 1 млн 518 тис. грн, і це найвища ціна, яку ми знайшли. Але виконком придбав KRONE за ціною 1 млн 650 тис. грн, тож можна говорити про переплату принаймні в розмірі 132 тис. грн. 

Проте півтора мільйона за причіп KRONE на вторинному ринку — це відхилення, а не правило. Бо в середньому ціна на такі товари коливається від 400 до 600 тисяч гривень, залежно від стану та пробігу. Тож якщо причіп, придбаний виконкомом, таки був вживаним та бігав десь у Німеччині, розмір переплати може сягати мільйона гривень.

 

Хто стоїть за фірмою «Активбуд-М»

Саме час розповісти про успішну молоду фірму «Активбуд-М» та її бізнес-зв’язки. ТОВ «Активбуд-М» зареєстроване під час повномасштабної війни, його вік на сьогодні 1 рік та 2 місяці. Попри юний вік, фірма вже має контрактів з бюджетом на суму майже 24 млн грн. Причому всі вони — від кременчуцьких замовників, і левова частка контрактів (на 22 мільйони) — від виконкому Кременчуцької міської ради. Основний вид діяльності фірми — «Оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням». У цілому юна фірма має 22 види діяльності та постачає дуже широкий спектр товарів — від робочих рукавиць та лопат до вантажних причепів і тепловізійних прицілів. Широкий перелік видів діяльності нерідко слугує прикриттям для недобросовісних операцій, і співробітництво з такою фірмою — це ризик  негативних фінансових наслідків. Простіше кажучи, фірма, яка постачає все та одразу, може виявитися фірмою-прокладкою.

Директором ТОВ «Активбуд-М» є Філіппов Олександр Вячеславович. А засновники та кінцеві бенефіціарні  власники — Хоменко Наталя Анатоліївна та Литвиненко Наталя Євгеніївна. Остання також має контракти з виконкомом як приватна підприємиця — постачає будівельні матеріали. А також вона є засновницею і керівницею ПП «Альтека», його адреса  у місці масової реєстрації бізнесу на вулиці Горького, 14 (нова назва вул. Левка Лук’яненка). Тут прописано аж 22 бізнеси (і фірми, і приватні підприємці). Нас зацікавили кілька з них.


 

Джерело: YouControl, клікніть для збільшення

За цією ж адресою ми знайшли фірму-близнючку ПП «Альтека — ТОВ «Альтека плюс», засновницями якої є Бабаєва Анна Олегівна, донька ексмера Кременчука Олега Бабаєва та Яцина Ольга Євгеніївна, вона ж директорка цієї фірми. На вулиці Горького, 14 зареєстроване й ТОВ «Вірента плюс», засновниками якої є Бабаєва Світлана Борисівна (мати Анни Бабаєвої) та Яцина Олександр Олександрович, депутат Кременчуцької міської ради, чоловік Ольги Яцини, обидва зареєстровані у селі Кривуші. Яцина Ольга Євгеніївна свого часу фігурувала в реєстрі декларацій як член сім’ї та особа, яка має спільне майно з Олександром Олександровичем Яциною. І хоча реєстр декларацій закритий під час війни, через YouControl можна знайти згадки про ці зв’язки. 

 

 

Отже, сліди знову привели нас до бізнес-структур, пов’язаних з мерією — як і в закупівлі мобільних комплексів для прання та гігієни, які, нагадаємо поставило ТОВ «Житлоінвест», кінцевою бенефіціарною власницею якого є Анна Бабаєва, донька ексмера.

З іншого боку, зв’язки ТОВ «Активбуд-М» (постачальника причепів) ведуть до такого собі магазину «Будівельник». Адреса реєстрації ТОВ «Активбуд-М» — вул. Квітки Цісик, 40. Але у звітах про договори на постачання причепів фігурує стара топонімічна назва — пров. Толстого, 40, де й знаходиться магазин «Будівельник».



 

А ще там зареєстроване МП «Інтер’єр», яке теж давно співпрацює з бюджетом, постачаючи господарські дрібнички. Директором МП «Інтер’єр» є депутат Кременчуцької міської ради Брижаха Костянтин Григорович. А засновником — Яцина Олександр Олександрович, повний тезка депутата Яцини (адреса цього Яцини — не Кривуші, а Кременчук). Свого часу депутат Олександр Яцина вказував у біографії дорослого сина, повного тезку, Олександра Олександровича. З високою імовірністю можна сказати, що його син і є засновником МП «Інтер’єр».

Але й це ще не все. Мобільний телефон успішного ТОВ «Активбуд-М» засвітився на сайті центру будівельних матеріалів «Домовой». 

 

У мережу з цією назвою входить і магазин «Жовтий аероплан», що на вулиці Небесної Сотні, 53. За цією адресою (стара назва Пролетарська, 53) зареєстроване однойменне ПП «Жовтий аероплан», кінцевим бенефіціарним власником якого є Кравченко Дмитро Васильович — заступник міського голови Кременчука з будівництва. Історично (у 2016 році) засновником  ПП «Жовтий аероплан» був Яцина Олександр Олександрович. 

Зв’язки з фірмами-сателітами новоствореного ТОВ «Активбуд-М» пояснюють любов та довіру мерії до цієї фірми та секрет її стрімкого бізнес-успіху на неконкурентних закупівлях без економії та тендерів. Але чому за цей стрімкий успіх має платити територіальна громада та ще й всліпу — навіть не маючи можливості подивитися, за якими цінами та на яких умовах купує товар мерія у фірми-фаворитки?

Ось що відповіли нам на інформаційні запити

Ми направили кілька інформаційних запитів — просили договори по кожній окремій закупівлі причепів. Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації, не може бути обмежено доступ до інформації про «формування, здійснення та виконання закупівлі товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти, у тому числі оборонних закупівель (крім випадків, якщо окрема інформація про закупівлі товарів, робіт і послуг становить державну таємницю відповідно до Закону України «Про державну таємницю»)».

 

 

Та виконком відмовив у задоволенні запиту, мотивуючи це тим, що він не містить електронного цифрового підпису. Відмова у задоволенні запиту є протиправною, оскільки Закон «Про доступ до публічної інформації» (ст. 19) не містить жодної вимоги для підпису на запитах, поданих електронною поштою. Вимога підпису стосується лише письмових запитів (тобто на папері). Йдеться про свідоме приховування інформації про закупівлі від громади.


Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів
 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

1 180
30 серпня 2023 10:50

використання трагічних обставин, бойових дій для власної наживи

 

Это же МАРОДЕРСТВО в чистом виде!

 

МАЛЕЦКИЙ И ЕГО ГРАНАТОВАЯ ШОБЛА - КОНЧЕНЫЕ МАРОДЕРЫ !!!

 

Где Прокуратура ? Где Пилиция? Где НАБУ? 


18 0
1 661
30 серпня 2023 12:31

 

Цитата: evil

використання трагічних обставин, бойових дій для власної наживи

 

Это же МАРОДЕРСТВО в чистом виде!

 

МАЛЕЦКИЙ И ЕГО ГРАНАТОВАЯ ШОБЛА - КОНЧЕНЫЕ МАРОДЕРЫ !!!

 

Где Прокуратура ? Где Пилиция? Где НАБУ? 

А ответ прост,все получили "подарки" и всех все устраивает


11 0
13
30 серпня 2023 21:27

Люди один эпизод - переплата за автобусы (ездят по 25  маршруту на Раковку) - под следствием (ВНИМАНИЕ) не директор, не главный бухгалтер или иные лица, которые коллегиально давали добро на приобретение автобусов по завышенным ценам, а бывший замглавного бухгалтера, вина которой наверняка только в тос, что она  подписала эти  договора по доверенности  на приобретение злосчастных автобусов и наверняка в дележе бабла не приняла участия. Но поверьте выводов наш народ никаких не сделает, когды будут выборы, при всех "зашкварах" Малецкий вновь будет переизбран  мером, пусть даже  в выборах и примут участие минимальное количество кременчужан, а сам он не откажется от гонки на пост мера. Я ПРАВ ИЛИ НЕТ ??????


3 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх