Кінець монополії: Кременчужани ударними темпами створюють ОСББ

24.07.2016, 08:26 Переглядів: 6 446

Кінець монополії: Кременчужани ударними темпами створюють ОСББ

Кременчужани навчаються бути відповідальними співвласниками й ударними темпами створюють ОСББ. Лише за півроку їх створено 38 – удвічі більше, ніж за попередні три роки. Хто від цього виграє? І хто робитиме капремонти?

Першого липня минув відведений урядом час, який надали мешканцям, аби визначитися, як управляти своїм житлом. Вони мали обрати одну із трьох форм управління:

 

– створити ОСББ – об’єднання співвласників багатоквартирних будинків;

– управляти самостійно (без створення ОСББ);

– вибрати управителя без створення ОСББ.

 

І нарешті, спосіб для лінивих – нічого не робити, залишити все як є – у цьому випадку конкурс на право управління проводить орган місцевого самоврядування.

 

22 389 ОСББ В Україні станом на 1.07.16 р.

16 173 ОСББ

було станом на 1.07.15 р.

6 216 ОСББ

створено в Україні за рік

(Дані Укрстату)

 

Отже, уряд рік «виховує» відповідальних співвласників житла. Щоправда, ініціативу у роз’яснювальній роботі здебільшого взяли на себе громадські організації. За нашими спостереженнями, УЖКГ не надто активно агітувало за створення ОСББ, хоча відзвітувало про участь у 62 зборах мешканців. Отже, час підбити підсумки. Активність свідомих власників житла у Кременчуці приємно вразила.

 

– Ми йдемо семимильними кроками, – каже Іван Москалик, начальник УЖКГ Кременчука.

 

Лише за півроку створено 38 ОСББ – удвічі більше, ніж за попередні три роки.

 

Нічого не міняти вирішили в УЖКГ

 

Кінець монополії: Кременчужани ударними темпами створюють ОСББ

 

Звичайно, 1 липня – це не кінець світу, співвласники багатоквартирних будинків можуть і після цієї дати створювати ОСББ.

 

Ця дата – термін, після якого виконавчі органи місцевої влади мусять проводити конкурс на право управління житлом (для тих будинків, де співвласники не визначилися). А відповідно, у цьому випадку від співвласників уже не залежить вартість послуги з управління будинком. Згідно з чинним законодавством, управитель призначається терміном на рік, а сама послуга управління будинком визначається як договірна ціна (між управителем та органом місцевого самоврядування як організатором конкурсу).

 

13 червня 2016 року уряд нарешті ухвалив Постанову «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку». Та міська влада Кременчука на даний час вирішила проігнорувати дану Постанову, нічого не робити і залишити все як є. Начальник УЖКГ Іван Москалик заявив «Телеграфу», що найближчим часом виконком не проводитиме конкурс на право управління багатоквартирними будинками, і послуги надалі надаватимуть приватні керуючі компанії ТОВ «Житлорембудсервіс» і ТОВ «Добробит». Він пояснив це тим, що договір з компаніями укладений до 2018 року, і це спосіб не підвищувати тарифи (у новому законодавстві – плата за послуги управління).

 

Але у Кременчуці є ще дві керуючі компанії, які теж надають послуги з утримання будинків – «Перспектива» і «Кременчуквисотбуд»: конкурс на дані групи будинків не проводився взагалі. І легітимність цих управителів під великим сумнівом.

 

Не виключено, що згодом Кабмін своїм роз'ясненням змусить наш інертний виконком до проведення конкурсів. А поки що «ліниві мешканці» житимуть, як і жили – з тими ж управителями.

 

Кому це вигідно?

 

Безумовно, не проведення нового конкурсу вигідно самим управителям – вони на цьому етапі зберігають за собою ринок послуг.

 

З іншого боку, як не крути, на них все одно тисне конкурентне середовище: якщо мешканцям не сподобається «стабільність» протікання дахів або темрява в під’їздах – вони у будь-який момент можуть створити ОСББ, надихаючись прикладом свідомих.

 

Зважимо на кременчуцьку специфіку: новий конкурс не проводиться, управитель не призначається виконкомом та ціна на його послугу не фіксується на рік. Тобто нове законодавство не виконується владою. За логікою, оскільки влада не виконує свою частину зобов’язань, яку поклав на неї уряд, мешканці, створивши ОСББ, не зобов’язані ще рік «терпіти» послуги «старих» управителів та платити за них – адже конкурсу за новими «правилами гри» не було! Можна в будь-який момент відмовитися від послуг керуючих компаній, створити ОСББ та визначитися самим, як і за скільки його утримувати.

 

У таких умовах, коли з’являються відповідальні власники, і в будь-який момент їх може стати більше, керуючі компанії змушені переглядати якість своїх послуг та підхід до їх надання – інакше вони ризикують втратити своїх клієнтів. Навіть попри лобіювання інтересів нинішніх управителів міською владою (не проведення конкурсів), це означає кінець монополії управителів, яких призначає виконком. І однозначно виграють від цього мешканці.

 

Депутати «встромляють палиці в колеса» новим ОСББ
 
Профільна депутатська комісія з промисловості (голова Микола Шевченко, фракція «Поруч») проголосувала за те, щоб зняти на доопрацювання питання про передачу 6 будинків з балансу ЖЕП «Автозаводське» на баланс новостворених ОСББ.
 
Причиною стала заява депутата Олександра Калашника, члена цієї ж комісії, про те, що в його будинку на вулиці Троїцькій, 65, протокол установчих зборів ОСББ складений з порушеннями, і мешканці навіть не були повідомлені про збори. Микола Шевченко додав, що у списку тих, хто підписав протокол, нібито є «мертві душі». Депутат Олександр Головач (член регламентної комісії) заявив, що депутати мають захистити «людей похилого віку» від «непорядних та нечесних громадян, щоб вони не робили якісь махінації». Як наслідок у депутатську підозру потрапило не одне ОСББ, а всі 6 – комісія дала доручення розібратися з протоколами УЖКГ реєстраційній службі та юридичному управлінню виконкому. Натомість профільна депутатська комісія з питань ЖКГ таку пропозицію не підтримала. Імовірно, на сесії очікується дискусія.
 
Експерт Вікторія Погорєлова, член громадської ради Міністерства з питань житлово-комунального господарства України, голова правління ОСББ з багаторічним стажем, звертає увагу, що депутати та виконавчі органи не наділені повноваженнями перевірок. Більше того, нинішнє законодавство взагалі не містить поняття «балансоутримувач» – а отже, передаватися з балансу на баланс будинки не можуть.
 
– Виконком та депутати беруть на себе функцію суду. Якщо депутат (або будь-який громадянин) вважає, що в його будинку ОСББ створене нелегітимно, він звертається до суду та надає докази, у чому порушені його права. Якщо вважають, що є підстави для відкриття кримінального провадження – тоді до суду і прокуратури. Але все одно справа піде в суд. А депутат мусить піклуватися про те, щоб у Кременчуці реалізовувалася Постанова Кабміну №311 від 20.04.16 року про списання з балансу багатоквартирних будинків. І це не залежить від створення чи не створення ОСББ. За новим законодавством поняття балансу виключене із законодавства про ОСББ. Тобто на сесії мають ухвалювати рішення не про передачу з балансу на баланс, а про списання будинку через те, що в ньому приватизовані квартири, і мешканці є співвласниками.

 

Думка експерта

 

Міф про капремонт для бідних бабусь

 

Головне питання, яке найчастіше виникає у людей: хто робитиме капремонт, якщо будинок стане ОСББ. Страшилку про «бідних пенсіонерів», які не захищені і не зможуть самостійно утримувати своє житло, вдало експлуатують приватні керуючі компанії – «ТелеграфЪ» переконався у цьому на одній із зустрічей. Депутати теж воліють захищати «бідних бабусь» і капремонти так званого «комунального» житла, але насправді лобіюють непрозорий розподіл коштів. Ось що каже з цього приводу експерт Вікторія Погорєлова:

 

Кінець монополії: Кременчужани ударними темпами створюють ОСББ

 

– Підставою для проведення капітальних ремонтів, згідно зі статтею 30 Закону України «Про місцеве самоврядування» та Бюджетним кодексом, є розробка цільових програм. Тому якщо депутати не хочуть кидати напризволяще бабусь, у Кременчуці мають бути розроблені цільові програми. Перша – програма енергоефективності або капремонтів (на умовах співфінансування). Що має спонукати міську владу? Звернення мешканців, ухвалене на зборах в ОСББ або на зборах співвласників. Часи титульних списків на капремонти пішли в минуле. Мають бути критерії відбору під цю програму. Але ми не повинні кидати мешканців і в тих будинках, де створене ОСББ, і в тих будинках, де воно не створене – бабусі є і там, і там. Наступний момент: бабусі, на яких ляже тягар співфінансування. Тут депутати мають розробити програму підтримки нужденних співвласників (критерії – кому надається така допомога). Але ці програми мають бути ухвалені на сесії, і кошти повинні виділятися за програмно-цільовим методом. Треба змиритися, що будинків комунальної форми власності немає. Чому йде нині такий спротив? І не лише у Кременчуці. Перекриваємо канал витрати бюджетних коштів! З приводу виділення бюджетних коштів на будинки «імені комунальної форми власності» треба, щоб якийсь громадянин відніс заяву до прокуратури та поцікавився, на якій підставі виділяються кошти без критеріїв на ремонт приватної власності?

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВСЕ ПРО ОСББ:

Усі жителі багатоповерхівок тепер, згідно із законом, є їх співвласниками. До 1 липня 2016 року кременчужани мали визначити, як управляти своїм житлом.

Найбільш перевірений і відповідальний з цих способів управління, при якому жителі, дійсно, можуть впливати на стан будинку – створити ОСББ. Діяльність його регулюється Законом «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Як створити ОСББ, читайте тут.

Про практику роботи ОСББ ми розповімо в цьому сюжеті. Якщо у вас виникли питання, ми підготуємо відповіді, пишіть t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх