Нова міська рада: у бізнесменів не вистачає «яєць» (ІНФОГРАФІКА)

29.10.2015, 15:21 Переглядів: 8 672

Нова міська рада:  у бізнесменів не вистачає «яєць»

Перемогли бізнес-інтереси, гроші та адмінресурс. З іншого боку – як не дивно здається на перший погляд – перемогла демократія. Точніше – є шанс. Бо ніхто з явних політичних союзників, за якими стоїть великий бізнес, не має сукупно більшості голосів…

Голуби та лелеки прилетіли…

 

Вибори до міської ради відбулися. І хоча міська виборча комісія ще офіційно не підбила підсумки, картина є більш-менш ясною: у штабах вже порахували, хто з їхніх кандидатів потрапляє у міську раду. Йдеться лише про плюс-мінус одного кандидата – «перетягування» між партіями мандату на здобуті відсотки голосів виборців.

 

Час і нам підбивати підсумки «здобутому». Перший погляд на результати зовсім не радує активних кременчужан, які підтримували Революцію Гідності: найбільшу кількість голосів виборців набрав «Опозиційний блок», тобто колишні регіонали, які раптом стали смирними паперовими «білими голубами».

 

Слідом за ними йде новий політичний бренд – всі у фіолетовому місцева партія «Поруч» зі своїми лелеками-Гришами. Ми кажемо «новий» бренд, оскільки не вважаємо цю партію новою політичною силою. Фіолетове новоутворення – витвір представників чинної влади на чолі з віце-мером Віталієм Малецьким. А пан Малецький у минулому складі Автозаводської райради представляв «Батьківщину». Серед кандидатів «Поруч» зустрічаються й інші представники цієї партії. Виникнення нового бренду зрозуміле – «Батьківщина» з багатьох причин почала втрачати симпатії виборців. І для «стріляних» міських політиків, які хочуть знову завести у владу якомога більше своїх представників, знадобилася більш приваблива «обгортка»… Тим більше, вона була готова заздалегідь – фіолетовий колір, суботники з «печеньками» і всі інші атрибути не раз випробовувалися на електораті. Востаннє «весь у фіолетовому» переміг нардеп Юрій Шаповалов.

 

Чому так сталося?

 

На нашу думку, є декілька основних причин. Розглянемо кожну з них.

 

Пасивність виборців. Менше половини виборців-кременчужан прийшло обирати мера та міську раду. Якщо бути точними, то ця цифра складає 45,36%. У Кременчуці близько 170 тис виборців. На тлі війни у країні, розчарувань політикою і політиками вибори проігнорувало майже 93 тисячі кременчужан.

 

А якщо не обираєте ви – за вас обирають інші. У тому числі й ті, хто стабільно обирав регіоналів і зараз обирає «Опозиційний блок». Отже, не ходите на вибори – потім нічого скиглити, що все-одно-нічого-не міняється.

 

«Виборча піраміда» або сітка. Якщо більшість людей не йде на вибори, тим, хто зацікавлений у їх результаті, стає простіше привести на виборчі дільниці «своїх людей» – прихильників, виявлених агітаторами. Заохотити агітаторів (або й самих прихильників). І результат буде таким, як треба! Потужну мережу агітаторів партія «Поруч» успадкувала, як і колір, від нардепа Юрія Шаповалова, а раніше – від виборчої кампанії Олега Бабаєва.

 

Адмінресурс. Лідер «фіолетових» Віталій Малецький – чинний віце-мер, який відповідає за молодь та культуру. Молодіжний парламент Кременчука, який стабільно отримує підтримку з бюджету – його сфера впливу. Молодіжний парламент стабільно «використовується» на виборах: його представники організовують суботники, які із загальноміських заходів перетворюються на піар, працюють у штабах на своїх кандидатів. Погодьтеся, дуже зручна схема використання адмінресурсу. Плюс ілюзія загальноміської підтримки. Згадаймо, наприклад, велопробіг – люди прийшли на загальноміський захід на День Незалежності. Та раптом виявили, що його організував фіолетовий рух «Поруч». Потім рух плавно перетворюється на партію з такою ж назвою.

 

Багато хто вибирає «перевірених лідерів» – на цей випадок старі обличчя, засвічені завдяки побічному впливу адмінресурсу – блок «Солідарність» (місцевий лідер перший віце-мер Віктор Калашник) і «Батьківщина» (Олександр Головач, екс-керівник апарату міського голови). Навіть бійка Головача у міськраді з активістом Харченком не відвернула від партії її палких прихильників.

 

Гроші та технології. Щоб зробити гарну виборчу кампанію, потрібні фінанси – закидати місто агітками, безкоштовними газетами, «прикупити» собі інтернет-ЗМІ. Організувати концерти, навішати біллбордів, пофарбувати лавочки, наставити нових…

 

Словом, зробити партійний бренд «розкрученим», бо, попри Революцію Гідності, певна частина людей, які до виборів не читають ніяких газет, потім вибирають кандидатів, як пральний порошок – за знайомою назвою.

 

Крім «УкрОПу», за яким стоїть олігарх Коломойський, нікому з «молодих» партій грошей не вистачило. Усі інші – «Опоблок» з потужними кандидатами, які «окучували» свої округи лавочками ще задовго до виборів, «Поруч» та інші партії гроші на вибори вкидали чималі.

 

«Три гетьмани» демократичних сил. Нові демократичні сили, як і на парламентських виборах, продемонстрували нездатність єднатися заради результату.

 

ПОПЕРЕДНІЙ СПИСОК НОВОГО СКЛАДУ РАДИ

 

Знак питання означає, що мандат може дістатися (або не дістатися) партії
в результаті офіційного підрахунку дрібних відсотків голосів виборців.

 

Нова міська рада:  у бізнесменів не вистачає «яєць»




Нова міська рада:  у бізнесменів не вистачає «яєць»


Нова міська рада:  у бізнесменів не вистачає «яєць»


Нова міська рада:  у бізнесменів не вистачає «яєць»


Нова міська рада:  у бізнесменів не вистачає «яєць»

 

Нові обличчя, або Міська рада у цифрах


Побачивши партії, які проходять у міську раду (див. інфографіку), багато хто з читачів сайту telegraf.in.ua виказував глибоке розчарування. Від людей активних ми чули про те, що «опускаються руки», настає депресія та апатія. Бо на перемогу демократії картина явно не схожа. Проте не все так погано, як здається на перший погляд. Краще за все дивитися на цифри та порахувати можливі варіанти взаємодії новообраних депутатів.


42 депутати – таким є кількісний склад нової міської ради (замість 60 у минулому скликанні).
9 депутатів із колишнього складу міськради потрапляють до нового складу ради. Тобто, якщо говорити про персоналії, то склад міськради оновиться на 80%.
18 майбутніх депутатів (разом з «колишніми») мали відношення до влади у місті: обиралися до міської ради попередніх скликань, до районних рад, працювали у виконавчій владі. Але все одно це менше, ніж половина складу міської ради.
3 нові політичні сили (із 8) – партія «УкрОП», «Самопоміч» та «Радикальна партія Олега Ляшка» потрапляють до міської ради.


12-13 депутатів від нових сил потрапляють до міської ради. (Остаточно кількість буде відома, коли виборча комісія офіційно оголосить результат). Звичайно, цього замало, щоб утворити більшість і змінити докорінно роботу міської ради. Але цього цілком достатньо, щоб зробити роботу міської ради більш прозорою й активно протидіяти явно шкідливим для громади рішенням. Чому саме? Про це – далі.


Кожен голос у міськраді буде на вагу золота


Жодна із політичних сил, які можуть бути явними союзниками, не набирає більшості голосів. Як уже було сказано, в міській раді 42 депутати. Тобто для того, аби проголосувати за рішення, потрібно не менше 22 голосів. Подивимося на можливі «коаліції». Почнемо з «партій адмінресурсу».


«Батьківщина» + «Поруч» + «Солідарність» = 17 голосів.


Теоретично до них може долучитися «Радикальна партія Олега Ляшка». (Ми робимо таке припущення, бо місцевий лідер радикалів Дмитро Кавунник колись спільно з представниками «Батьківщини» виступав на телебаченні проти «реваншу регіоналів» – страшилки, яку активно розкручували перед виборами.) Але й із голосами радикалів «партії адмінресурсу» не отримують більшості.


«Рідне місто» + «Опозиційний блок» = 13 (14) голосів.


Далеко не більшість. Те, що, таке об’єднання можливе, ми припускаємо, виходячи з минулого «розкладу» у міській раді. Коли регіонали та представники «Батьківщини», які до цього мирно співіснували, розсварилися через землю та адмінресурс (не через Революцію Гідності!), регіонали та «Рідне місто» злагоджено голосували, зокрема – за розпуск виконкому. За що й отримали від опонентів тавро «реваншистів» та тонну бруду в їхніх агітаційних матеріалах.


«Батьківщина» + «Поруч» + «Солідарність» + «Рідне місто» = 22 голоси


На нашу думку, попередні образи, нанесені «Рідному місту» та його патрону Володимиру Матицину з боку «Батьківщини» та «Поруч», роблять таку коаліцію найменш імовірною. Хоча, з іншого боку, Юрій Гриценко дуже хоче стати секретарем міської ради, і певний (дуже малий) відсоток усе ж залишається. І це буде більшість, але до перших чвар.


«УкрОП» + «Самопоміч» + «Радикальна партія Ляшка» + «Рідне місто» = 18 (19) голосів


З іншого боку, «Рідне місто» позиціонує себе як сила, що поділяє європейські цінності. Тому можливий і такий варіант об’єднання, але й це не більшість.


«Батьківщина» + «Поруч» + «Солідарність» + «Опозиційний блок» = 24(25) голосів


На перший погляд, таке утворення видається протиприродним. Адже скільки фіолетові «нібито демократи» кричали про реванш регіоналів! Скільки бруду на опонентів лили! З іншого боку, найбільші на той час фракції «Батьківщини» та «Партії регіонів» до бізнес-скандалів мирно співіснували у міській раді й ніколи не сварилися.


У минулому номері «ТелеграфЪ» аналізував, хто є хто з кандидатів на посаду міського голови і від кого з бізнесменів залежить (матеріал Лариси Артеменко «Мери та олігархи».) Ті самі «яйця» бізнесменів розкладені й по партіях, на перший погляд абсолютно різних за ідеологією. Та, на жаль, бізнес – справа аполітична і всеїдна. І на місцевому рівні партії стають «вивісками», щоб «рішати справи» у міській раді. В «Опозиційному блоці» простежуються інтереси бізнесмена Ігоря Кушніра (він колись був депутатом міськради від «Партії регіонів). У «Поруч» – інтереси нардепа Юрія Шаповалова. У блоці «Солідарність» – одночасно Кушніра та Шаповалова, у «Батьківщині» – місцевого бізнесмена Євгена Холода, який, до речі, проходить до міськради разом з Ольгою Шляховою, донькою загиблого мера Олега Бабаєва.


Не факт, що «опоненти» знову не домовляться і не почнуть «рішати» справи разом. За даними «Телеграфа», торги за посаду першого віце-мера вже йдуть… Джерела, близькі до виконкому, називають можливим кандидатом перший номер «Опоблоку» Миколу Порицького, який уже був заступником міського голови.
Для демократії справжню загрозу має саме таке об’єднання адмінресурсу та бізнесу для великого «рєшалова», бо в цьому випадку нас, дійсно, очікує відкат на старі позиції.


Але якщо такого утворення не відбудеться, кожен голос буде на вагу золота. Тоді демократія має шанс. І рада, попри скрип та провалені голосування, усе ж працюватиме на інтереси виборців.


P.S. У соцмережах активісти та місцеві політики обговорюють необхідність внесення змін до регламенту міської ради: введення поіменного голосування. Нові сили міськради обіцяють наполягати на ньому, навіть блокуючи трибуну. Персональне голосування – це вже багато чого міняє. Тож не засмучуймось, усе ще попереду!

 

Cьогодні, 29 жовтня, стали відомі офіційні результати виборів і тих, хто проходить до міськради. Ми не набагато помилилися, але "УкрОП" отримує 5 голосів, замість 6-7, на які розраховували.

Автор: Тетяна Донченко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВИБОРИ-2015:

25 жовтня 2015 року в Кременчуці відбудуться вибори мера, депутатів Кременчуцької міської ради та депутатів Полтавської обласної ради.

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх