Як формуються в ОСББ внески на ексвитрати? Коментар експерта

12.02.2016, 16:42 Переглядів: 8 420

Власне, тарифів на експлуатаційні витрати, які розраховуються по формулах відповідно до нормативних документів Кабміну, в ОСББ на відміну від будинків комунальної форми власності, не існує. Є внески на утримання житла, про які мешканці домовляються на зборах

 

 

В УЖКГ заявляють, що із липня на кременчужан очікують нові тарифи, оскільки люди мають визначитися з управителями свого житла, як це передбачає Закон “Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку”. А чи зміниться щось для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків? Про це ми запитали Людмилу Леванду, заступника голови Асоціації ОСББ “Кременчук”.

 

- Члени ОСББ сплачують внески, а не плату за ексвитрати за тарифом. Для діючих ОСББ в питанні формування розмірів внесків нічого не зміниться, - відповідає Людмила Леванда. - Відповідно до Закону про ОСББ, до повноважень загальних зборів відноситься: затвердження кошторису, балансу об'єднання та річного звіту; попереднє (до їх укладення) погодження умов договорів, укладених на суму, що перевищує зазначену в статуті об’єднання, договорів, предметом яких є цінні папери, майнові права або спільне майно співвласників чи їх частина. Тобто, правління готує проект кошторису, обґрунтовує його на загальних зборах і кошторис затверджується зборами. У разі, якщо ОСББ вирішить укласти договір з управителем, то замість статті “заробітна плата голови правління” ( можливо і заробітна плата інших робітників, сантехніка, двірника, і т.п. управитель може взяти на себе) буде стаття оплата послуг з управління.

 

Інші обов'язкові статті, як наприклад, оплата послуг банка, оплата електроенергії мсць загального користування, фонд поточного ремонту, фонд капітального ремонту нікуди не дінуться.

 

Погоджувати розмір внесків на утримання спільного майна з органами місцевої влади ОСББ не зобов'язано в звязку з тим, що ОСББ не є надавачем послуг з утримання будинку і прибудинкової території. ОСББ є неприбутковою організацією. Розрахували скільки потрібно коштів на утримання та ремонт будинку-зібрали їх і витратили. Розмір оплати послуг управителя є договірна сума (можна поторгуватись). 

 

Інше питання-погодження тарифу в будинках так званої комунальної власності. Якщо орган місцевого самоврядування організовує конкурс на управління таким будинком, то в даному випадку управитель є надавачем послуг з утримання будинку і повинен розрахувати тариф відповідно до постанови КМУ. І орган місцевого самоврядування, визнавши його переможцем, повин затвердити цей тариф у відповідній угоді.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВСЕ ПРО ОСББ:

Усі жителі багатоповерхівок тепер, згідно із законом, є їх співвласниками. До 1 липня 2016 року кременчужани мали визначити, як управляти своїм житлом.

Найбільш перевірений і відповідальний з цих способів управління, при якому жителі, дійсно, можуть впливати на стан будинку – створити ОСББ. Діяльність його регулюється Законом «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Як створити ОСББ, читайте тут.

Про практику роботи ОСББ ми розповімо в цьому сюжеті. Якщо у вас виникли питання, ми підготуємо відповіді, пишіть t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх