Проект «Калашник»

31.07.2015, 08:00 Переглядів: 8 542

Проект «Калашник»

Хто і як просуває Віктора Калашника в мери Кременчука

Стало відомо, кого провладна президентська партія просуватиме у мери Кременчука на місцевих виборах – це Віктор Калашник.


22 липня перший заступник губернатора Полтавщини Андрій Пісоцький (БПП) оголосив на прес-конференції у Полтаві, що президентська партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» на жовтневих виборах висуватиме на посаду міського голови Кременчука Віктора Калашника – чинного першого віце-мера нашого міста.


«ТелеграфЪ» пропонує читачам подивитися, хто і яким чином просуватиме провладного кандидата протягом трьох місяців, що залишилися до виборів 25 жовтня. За версією «Телеграфа», для піару кандидата Калашника застосовуватимуть адміністративний ресурс та розкручуватимуть болючу для кременчужан тему будівництва біля міста Біланівського ГЗК.

 

Досьє «Телеграфа»

 

Віктор Калашник – чинний перший віце-мер Кременчука. До владної команди потрапив після того, як міським головою став Олег Бабаєв. На початку кар’єри пан Калашник обіймав посаду віце-мера з питань освіти та медицини. Після звільнення першого на той час віце-мера Андрія Погрібного зайняв його крісло. Працюючи під керівництвом Олега Бабаєва, особистої ініціативи не проявляв, підтримував усі рішення міського голови. Коли Бабаєв приймав рішення закрити 13-ту та 14-ту школи, Віктор Калашник, як куратор міської освіти, не заперечував. Власне, так відбувалося з усіма резонансними рішеннями міського голови – віце-мер Калашник не заперечував.

 

Під час Майдану та Революції Гідності Віктор Калашник жодним чином публічно не проявив себе як прихильник Майдану. Втім, і від будь-яких гучних заяв критичного характеру утримувався. 27 січня 2014-го року, після того, як кременчужани в неділю взяли в осаду міськвиконком, чинний на той час міський голова Олег Бабаєв провів показову публічну сесію міськради на сходах Кременчуцької райдержадміністрації. На тій вуличній сесії депутати прийняли звернення з вимогою відставки уряду Азарова. На імпровізованій сцені стояли і керували сесією мер Бабаєв, секретар міськради Івко, керівник апарату міського голови Головач. Віктора Калашника там не було.

 

Така невизначена позиція та те, що пан Калашник перебував при владі в часи правління Януковича, не завадило президентській партії обрати саме його як майбутнього провладного кандидата. В неофіційній розмові один із представників керівної ланки БПП зазначив «Телеграфу», що «персона Калашника, как минимум, узнаваема, это надежней, чем старт с нуля».

 

І вже сьогодні Віктор Калашник почав говорити те, що й має говорити майбутній провладний кандидат. На брифінгу у міськраді 24 липня він повідомив кременчуцьким журналістам наступне:

 

– Я прибічник того, що сьогодні єдина можлива консолідація – це консолідація всіх демократичних сил навколо Президента. На сьогоднішній день ми не можемо згуртуватися навколо другої сили, ніж Президента!

 

Журналісти запитали пана Калашника, чи знайомий він із програмою президентської партії «БПП «Солідарність» та що йому найбільше імпонує в цій програмі? Пан Калашник відповів, що з програмою знайомий, та не відповів, що ж йому там найбільше до серця. Пообіцяв розповісти іншим разом.

Також журналістів цікавило, чи вступив віце-мер до лав «БПП «Солідарність»? Він відповів, що ще не став членом партії, втім, «якщо це буде потрібно для партійного будівництва, готовий розглянути таку можливість».

 

Нагадаємо, Віктор Калашник був членом ВО «Батьківщина». Після приходу до влади він, як і його керівник Олег Бабаєв, «призупинив» членство у партії – адже «Батьківщина» в часи правління Януковича була в опалі. Чіткої відповіді, чи залишається він сьогодні офіційно членом «Батьківщини», пан Калашник не дав.

 

Офіційна група підтримки


Офіційна група підтримки кандидата Калашника у Кременчуці – це місцевий осередок президентської партії «БПП «Солідарність». Очолює його Юрій Козін – він же очолював на президентських виборах штаб кандидата Порошенка у Кременчуці. До речі, пан Козін – директор ТРК «Галактика», який пов’язують з Ігорем Кушніром (останнього разу приїздив до Кременчука у складі президії «Опозиційного блоку») та Юрієм Шаповаловим (нардепа, який першу свою каденцію в Раді відбув у фракції Партії регіонів).


Секретар міської парторганізації – Дмитро Лозовик, якого пов’язують із сайтом «Кременчук тудей». Тож наразі не варто дивуватися, що на сайті регулярно з’являються повідомлення такого типу: «Виктор Калашник: необходимо активизировать работы ямочного ремонта»; «Виктор Калашник требует навести порядок»; «Виктор Калашник заявляет: городская власть поможет милиции»; «Виктор Калашник раскритиковал работу «Полтаваоблэнерго». Далі буде ще крутіше. «А шо робить?».

 

Підтримка нардепа Шаповалова під питанням


Навесні в інтерв’ю «Телеграфу» нардеп Шаповалов повідомив, що, скоріше за все, підтримуватиме на виборах Віктора Калашника. Також він запевняв, що сам не балотуватиметься у мери. Втім, є кілька чинників, які дають підстави вважати, що плани нардепа можуть і змінитися. По-перше, саме він наприкінці весни ініціював нарешті проведення парламентських слухань по Біланівському ГЗК. Він не зробив цього ані у 2013-му, ані у 2014-му, та раптом за кілька місяців до виборів таки спромігся. Та ще організував у Кременчуці збір підписів на підтримку проведення парламентських слухань. Це копітка робота, і коштує чимало грошей, задіяно було багато людей. То для кого він це робив? На чий піар працював? Видається малоймовірним, щоб нардеп робив це лише для підтримки провладного кандидата Калашника, щоб тому було зручніше піаритись на темі БГЗК.


Крім того, є ще одна деталь: мережа, яка працює на виборах на Шаповалова, досі не отримала чіткої вказівки, кого треба буде підтримувати на виборах – виходить, у штабі ще не визначились з кандидатом.

 

Потужний адмінресурс і Біланівський ГЗК на службі у кандидата

 

Оскільки Віктор Калашник – провладний кандидат, почнемо саме з адмінресурсу. Бо, за версією «Телеграфа», маємо всі підстави очікувати його потужного застосування. І маскуватиметься цей адмінресурс під пафосну боротьбу проти будівництва Біланівського ГЗК – адже тема для кременчужан болюча, резонансна, спекулювати на ній вигідно. Давайте подивимось, на чому грунтується наша версія. Отже, хронологія подій:

 

22 липня перший заступник губернатора Полтавщини Андрій Пісоцький офіційно повідомив про те, що кандидатом по Кременчуку президентська партія висуватиме Віктора Калашника.

 

23 липня на офіційному сайті парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи з’явилося повідомлення про те, що голова Комітету Микола Томенко провів нараду щодо ситуації довкола будівництва Біланівського ГЗК (БГЗК) під Кременчуком. Томенко запропонував провести з цього приводу виїзне засідання робочої групи в Кременчуці.

28 липня на сесії міськради перший віце-мер Калашник оголосив, що отримав лист з Комітету Томенка про проведення в нашому регіоні виїзного засідання щодо ситуації з БГЗК.

 

Пересічний громадянин, дізнавшись про таку оперативність парламентського комітету, може вирішити, що політики, нарешті, взялися до роботи і збираються допомогти кременчужанам у вирішенні проблеми, яка нас лякає. Та перш ніж на це сподіватися, давайте подивимось, хто такий голова Комітету Микола Томенко. Він – член президентської партії БПП, заступник голови фракції БПП у Раді. А Віктор Калашник у нас – оголошений кандидат від президентської партії. Що дають йому заходи Комітету по Біланівському ГЗК? Вони дають йому прямий зиск і піар. Наступного місяця Комітет збереться у Кременчуці чи у Комсомольську і говоритиме про ГЗК, демонструватиме зацікавленість у вирішенні проблеми. Цю подію висвітлюватимуть не лише регіональні, а й національні ЗМІ – адже не щотижня парламентський Комітет катається по регіонах. І у всіх цих сюжетах десь та з’явиться личко провладного кандидата. Таким чином, Віктор Калашник, який жодного разу не висловив публічно власної думки щодо проблеми БГЗК і не демонстрував власної зацікавленості у вирішенні проблеми, в уяві виборців «плавно» перетвориться на борця проти будівництва БГЗК. Бо братиме участь у заходах Комітету – адже в офіційному повідомленні написано: «...провести виїзне засідання... разом з представниками органів державної влади, місцевого самоврядування Кременчуцького та Полтавського районів».

 

А на вересень у Комітеті заплановані тематичні слухання з проблеми БГЗК. І, звісно ж, пан Калашник, як представник місцевого самоврядування, братиме в них участь. А після вересня, у жовтні, будуть вибори.

 

До речі, в заяві пана Калашника на сесії 28 липня є цікава деталь для тих, хто знайомий із законом про місцеве самоврядування. За законом, до виборів виконує обов’язки міського голови в разі його загибелі секретар міськради – у нашому випадку це пан Івко. І саме йому, як уповноваженій особі, мав надійти лист з парламентського Комітету. І саме Івко мав оголосити про це на сесії міськради. Та заяву зробив не він, а пан Калашник. На нашу думку, це не випадково. Пан Івко – поза грою. Грають на Калашника.

 

Аналогічна схема: 205 округ, перемога адмінресурсу

 

Проект «Калашник»


Ми розписали схему імовірного застосування адмінресурсу на виборах у Кременчуці, базуючись на результатах скандальних виборів у Чернігові, 205 виборчий округ. Вони відбулися минулої неділі (26 липня). Переміг кандидат від президентської партії БПП Сергій Березенко. За версією «Телеграфа», у 205-му окрузі президентська партія показала, як застосовуватиме адмінресурс на жовтневих виборах.


Давайте подивимось, хто такий кандидат Сергій Березенко. На зорі своєї політичної кар’єри він працював зі скандально відомим київським мером Леонідом Черновецьким. Та ця деталь не завадила Президенту Порошенку призначити пана Березенка на посаду голови Державного управління справами (того самого, яке до Майдану очолював Андрій Кравець, відомий як «завгосп Януковича»).


Влітку голову ДУС Березенка президентська партія БПП висунула кандидатом на 205-му окрузі у Чернігові. На парламентських виборах 2014-го року на 205-му окрузі переміг теж кандидат від БПП Валерій Кулич. Втім, у березні 2015-го Президент призначив його головою Чернігівської ОДА, відповідно, на окрузі оголосили довибори на 26 липня. А вже у квітні при Президенті України утворили черговий консультативний орган – Раду регіонального розвитку (Указ №224/2015). І в структурі цієї Ради саме майбутній провладний кандидат Сергій Березенко став куратором саме Чернігівської області, де мав згодом балотуватися. Таким чином він отримав можливість більшої свободи маневру та офіційних підстав світитися у виборчому окрузі, ніж інші кандидати.


Наслідки ми бачимо – провладний кандидат Березенко переміг.

На думку «Телеграфа», довибори у 205-му окрузі – це те, що чекає Кременчук у жовтні 2015-го. І мова не лише про провладного кандидата. Тут і конкуренти у нього будуть відчайдушні, адже в місті зійшлися бізнес-інтереси кількох дуже заможних українців. Що тут скажеш? Хіба що таке: громадяни-гречколюби, купуйте гречку зараз, щоб потім не продаватися за неї в жовтні.

Теги: выборы-2015
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВИБОРИ-2015:

25 жовтня 2015 року в Кременчуці відбудуться вибори мера, депутатів Кременчуцької міської ради та депутатів Полтавської обласної ради.

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх