6 секретів якісного життя: «Ми ніколи не були в комунальному «кріпосному праві»

4.11.2017, 11:02 Переглядів: 6 648

6 секретів якісного життя: «Ми ніколи не були в комунальному «кріпосному праві»

Як перетворити на «лялечку» проблемне житло, де температура не піднімається вище 11 градусів? Як зробити своє життя комфортним і менше платити за комуналку? Секретами господарювання в будинку поділилася Юлія Самойлова, голова правління ОСББ «Альма-Центр», що у Харкові. Сподіваємося, досвід сусідів стане в нагоді й кременчужанам, які хочуть жити краще.

Коли розмова заходить про створення ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку), найчастіше доводиться чути: будинок проблемний, старий і так далі… Мовляв, утримувати його самотужки не вистачить сил і коштів… У Кременчуці цей міф активно популяризують керуючі компанії. Потім мешканці з року в рік лають неякісні послуги та обурюються: куди ж ідуть їхні гроші?

 

Але все може бути інакше, якщо не сподіватися на «дядю» чи примарну допомогу на капремонт із бюджету. Саме це й демонструє досвід харківського ОСББ «Альма-Центр», що на вулиці Дмитрівській, 5. У будинку «повний фарш»: енергозберігальні вікна, утеплення, індивідуальний тепловий пункт, облік тепла та води, енергоефективні світильники, підкачка води на горішні поверхи, сухий підвал, на якому ще й заробляють гроші.

 

Секрет 1: свідома відповідальність

Секретами господарювання поділилася Юлія Самойлова, голова правління ОСББ «Альма-Центр». Свою розповідь вона починає з того, що будинок зводили в господарчий спосіб для інженерів-електронників. Він був зданий в експлуатацію у 1994 році, а в 1997 році в ньому створили ОСББ. Пані Юлія за фахом – теж інженер-електронник, але тепер ще й фахівець з управління будинком – отримала другу вищу освіту в Харківському національному університеті народного господарства.

 

– Ми практично ніколи не були у комунальному «кріпосному праві» – були вільні люди, – з гордістю розповідає вона та додає, що в будинку за ці роки підросло покоління дітей, які ніколи не знали, що таке ЖЕКи і навіщо вони.

 

Як наслідок – формується відповідальність за своє житло. У дорослих вона почалася зі спільної справи – утеплення будинку, бо при експлуатації одразу виявилася головна вада: температура у квартирах у холодні місяці не піднімалася вище 11 градусів. Спочатку мешканці писали листи в усі інстанції – до 400 штук на рік, і як керівник ОСББ пані Юлія їх сумлінно розсилала. Потім зрозуміли, що справа марна – і почали формувати фонд капітального ремонту, щоб створити собі комфортні умови для життя.

 

І згодом це вдалося вирішити, частково – за рахунок власного фонду капремонтів (утеплили половину будівлі), частково – за рахунок пільгового «теплого» кредиту від держави.

 

6 секретів якісного життя: «Ми ніколи не були в комунальному «кріпосному праві»

 

– Утеплення змінило свідомість людей. Адже ОСББ – це формування громади, яка свідомо вирішує свої проблеми: не розраховує на те, що «дядя-тьотя» щось вирішать. Я не ходжу в адміністрації, не ходжу у виконкоми – мені туди нічого ходити, тому що всі питання вирішуються в самому будинку, – підводить риску Юлія Самойлова.

 

Секрет 2: як платити за реальні послуги

Одночасно із розумінням, що треба утеплювати будинок, мешканці замислилися: як не платити за холод у квартирах, коли температура в квартирі 11 градусів, а ти розраховуєшся за нормою за опалення «квадратних метрів».

 

– Прийшли до мене бізнесмени з нашого ж будинку. Десь вони почули, що є теплові лічильники. Це був ще 1997 рік, коли про них мало говорили. Але відтоді без теплового лічильника ми в будинок опалення не запускаємо… Без лічильника ми не визнаємо товар, який називається гігакалорія тепла, – розповідає голова правління ОСББ.

 

Є й будинкові прилади обліку води – і це не створює жодних проблем, коли не течуть труби в підвалах та ніхто з мешканців не краде воду в сусідів (тобто не споживає без обліку).

 

6 секретів якісного життя: «Ми ніколи не були в комунальному «кріпосному праві»

 

Що стосується послуг з утримання будинку, які не порахуєш лічильником, то правління ОСББ затверджує план робіт на рік, інформація про нього розміщена на інформаційному стенді в будинку. Сумлінно ведеться бухгалтерія та звітність – кожен співвласник може дізнатися, куди пішли гроші, та головне – наочно побачити результати.

 

Секрет 3: вкласти гроші, щоб зекономити

Пані Юлія розповіла й про розмір внесків на утримання будинку в ОСББ та на капітальні ремонти:

  • 4,49 грн (з одного кв м) – вартість утримання будинку на вул. Дмитрівській, 5 у Харкові. Для порівняння: тариф на утримання 9-поверхівок у Кременчуці від компанії «Житлорембудсервіс» – теж близько 4 грн (але за ліфт ще окрема плата). Крім того, у Кременчуці у тариф не включено прибирання в під’їздах, утримання дитячих майданчиків (а це виконується в харківському ОСББ).
  • 2 грн – ремонтний фонд у харківському ОСББ
  • 31,8 грн – вартість опалення одного кв м у Харкові.
  • 11 грн – вартість опалення одного кв м в ОСББ на Дмитрівській, 5 (за сезон) після впровадження енергоефективних заходів

– Тобто вкладаєш дві гривні у ремонтний фонд, а економиш на опаленні 19 гривень! Так можна інвестувати в житло. Щоб обігріти будинок, необхідно було 1200 гігакалорій в опалювальний сезон. Ми в минулому сезоні витратили 425, після утеплення, – пояснює Юлія Самойлова.

 

Секрет 4: не боятися кредитів

ОСББ «Альма-Центр» вже тричі успішно скористалося державною програмою «теплих кредитів». Як уже сказано, будинок починали утеплювати за рахунок власних внесків, але в 2015 році, коли запрацювала державна програма пільгового кредитування ОСББ, оформили позику.

 

– У вересні ми оформили кредит, у березні наступного року вже за нього розрахувалися, – розповіла пані Юлія.

 

Потім було ще два кредити за державною програмою: на індивідуальний тепловий пункт із автоматичною системою регулювання температури теплоносія та на заміну вікон у під’їздах – на це «підбили» самі співвласники, бо з’явилася й місцева програма, яка передбачала ще й відшкодування відсотків за кредитом.

 

Секрет 5: будинок може ще й заробляти

Провайдери, які розмістили своє обладнання в ОСББ «Альма-Центр», сумлінно сплачують гроші за оренду. Сума невелика, але все йде на потреби ОСББ.

 

Юлія Самойлова не без гордості показує сухий та чистий підвал: довелося вкласти кошти в гідроізоляцію, бо була проблема з грунтовими водами. Але тепер частину підвалу теж планують здати в оренду, і вже мали такий досвід.

 

Колись у будинку був сміттєпровід, та від нього було більше проблем, ніж користі. Врешті співвласники вирішили переобладнати його під комірки. Комірки здають своїм же співвласникам за невелику плату – по 30 гривень на рік. Та за рахунок цього до Нового року платять премії консьєржкам. Втім, ОСББ не гребує жодним заробітком: сортують сміття, макулатуру, пляшки – здають, старі меблі продають на дрова.

 

Секрет 6: як боротися з боржниками

В ОСББ «Альма-Центр» мають алгоритм роботи з боржниками, завдяки якому жодного разу за час існування об’єднання співвласників голові правління не довелося звертатися до суду. Головне, як каже пані Юлія – не заганяти людину в кут, не тиснути, а спочатку з’ясувати, чому утворився борг, бо життєві обставини можуть бути різними. Можливо, боржнику потрібно дати відстрочку. Та коли хтось зухвало не платить, застосовуються інші механізми. Один із них – листи за місцем роботи боржника з проханням надати йому матеріальну допомогу.

 

Пані Юлія розповіла кумедний випадок: у будинку мешкає суддя, який тривалий час не сплачував внески на утримання будинку.

 

– Та після того як ми надіслали лист за його місцем роботи з проханням надати йому матеріальну допомогу, він хутко погасив борги, – каже голова правління ОСББ.

 

Юлія Самойлова – справжній ас в управлінні будинком, бере участь у різних всеукраїнських та міжнародних проектах: консультує інших людей, зацікавлених у створенні ОСББ.

 

Прес-тур в ОСББ «Альма-Центр» був організований у рамках тренінгу для журналістів від проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні»

 

– Я не ходжу в адміністрації, не ходжу у виконкоми – мені туди нічого ходити, тому що всі питання вирішуються в самому будинку, – Юлія Самойлова, голова правління харківського ОСББ

 

6 секретів якісного життя: «Ми ніколи не були в комунальному «кріпосному праві» 

В харківському ОСББ «Альма-Центр» оплата за опалення утричі нижча, ніж тариф – за рахунок енергозбереження

 

6 секретів якісного життя: «Ми ніколи не були в комунальному «кріпосному праві»

У будинку встановили ІТП (індивідуальний тепловий пункт) з автоматичним регулюванням подачі тепла

Теги: ОСМД тариф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВСЕ ПРО ОСББ:

Усі жителі багатоповерхівок тепер, згідно із законом, є їх співвласниками. До 1 липня 2016 року кременчужани мали визначити, як управляти своїм житлом.

Найбільш перевірений і відповідальний з цих способів управління, при якому жителі, дійсно, можуть впливати на стан будинку – створити ОСББ. Діяльність його регулюється Законом «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Як створити ОСББ, читайте тут.

Про практику роботи ОСББ ми розповімо в цьому сюжеті. Якщо у вас виникли питання, ми підготуємо відповіді, пишіть t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх