Помер письменник, скульптор та дослідник історії Кременчука Микола Степаненко

9.03.2023, 11:01 Переглядів: 3 558

 

Чоловік пішов у вічність ввечері 8 березня

8 березня помер письменник, скульптор та дослідник історії Кременчука Микола Степаненко. Про це на своїй сторінці у фейсбуці написала директорка Кременчуцької художньої галереї Оксана Бойко:

Ввечері 8 березня вільним птахом круком-хранителем честі народу відлетіла душа мого коханого гетьмана Миколи Степаненка... Боже, храни його світлу душу! Друзі, храніть пам’ять...

Микола Іванович Степаненко народився в Олександрії на Кіровоградщині, а школу закінчив уже в Кременчуці. Заснував Міждержавний інститут українсько-казахстанських відносин, брав участь у створенні та розгортанні Міжнародної громадської організації «Українське козацтво».

Він – давній дослідник історії Кременчука, серед його наукових досліджень історія всесвітньо відомого Кременчуцького льотного училища. Був автором 11 публіцистичних книг, а також ініціатором і організатором встановлення на фасаді штабу льотного коледжу пам’ятного знаку відомому авіатору, педагогу-новатору, засновнику училища Миколі Чернову.

Він разом з Михайлом Парнетою ініціював встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку, особисто, як скульптор, створив пам’ятний знак з барельєфом молодого Шевченка з металу і каменю в Кременчуці. Скульптурні роботи Миколи Степаненка прикрашають наше місто: фонтан «Тритон колокол» на вагонобудівному заводі, пам’ятник партизанам-підпільникам у Крюкові, архітектурні композиції біля річкового порту, оздоровчий комплекс в Крюківському кар’єроуправлінні та інші.

Разом з художницею Оксаною Бойко він створив мурал на стіні дитячої бібліотеки, а також барельєфи лікарю-епідеміологу Данилу Самойловичу та лікарю і меценату Василю Устимовичу.

Микола Іванович Степаненко – лауреат Міжнародної премії імені Володимира Винниченка, Всеукраїнської літературної премії імені Олександра Бакуменка, член правління Українського фонду культури імені Бориса Олійника, член Національної спілки журналістів України, член Української асоціації письменників художньо-соціальної літератури, член правління Кременчуцької спілки літераторів «Славутич».

У травні 2020 року Микола Степаненко отримав Почесний знак «За заслуги перед містом».

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх