Синьо-жовтий стяг та хунта. Як Кременчук сприйняв проголошення Незалежності України

25.08.2016, 08:35 Переглядів: 4 061

Архівний відділ міськвиконкому підготував виставку до 25-ї річниці Незалежності України

З 22 до 26 серпня у приміщенні архівного відділу виконавчого комітету Кременчуцької міської ради (вул. І.Сердюка, 27) працює виставка до 25-ї річниці Незалежності України. За словами головного спеціаліста архівного відділу Олени Базавлук, на виставці представлені електрографічні копії архівних документів, які висвітлюють перші кроки відродження національної свідомості у Кременчуці.

 

За словами головного спеціалісту архіву Олени Базавлук, на виставці представлені документи, які можуть розповісти про відродження України та як відбувалися події у Кременчуці.

 

- Боротьба за незалежність України розпочалася задовго до 1991 року. Ще 24 серпня 1990 року, рівно за рік до здобуття Україною незалежності «синьо-жовтий» прапор замайорів над Кременчуцькою міською радою, - розповіла Олена Базавлук. - Народний депутат Вадим Бойко на сесії міської ради у серпні 1990 року заявив, що рішення про національну символіку повинен приймати сам народ, а не державні органи.

 

 

Основним рубежем проголошення незалежності став серпневий путч у Москві. Спроба державного перевороту в СРСР у серпні 1991 року, коли самопроголошений «Державний комітет з надзвичайного стану» (ДКНС) намагався усунути від влади президента СРСР Михайла Горбачова.

 

24 серпня 1991 р. Верховна Рада України ухвалила Акт проголошення незалежності України: «Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв'язку з державним переворотом у СРСР…». За це проголосували майже всі депутати. Наступного дня Верховна Рада прийняла постанову про тимчасове припинення діяльності КПУ.

 

Тим часом у Кременчуці з 20 серпня 1991 року у міській раді запроваджується чергування, щоб не допустити провокацій. З 25 серпня розпочався прийом передачі майна комуністичної партії. І лише 27 серпня міські обранці зібралися на сесію Кременчуцької міської ради. Депутати розглянули питання про політичну ситуацію в місті, пов’язану з антиконституційним державним переворотом.

 

Згідно з архівними документами депутати Урін та Сапко підняли питання, чому не одразу зібрали сесію та чому для стабілізації ситуації в місті радилися не з депутатами, а з керівниками підприємств.

 

- Як би ви себе поводили, якби перемогу одержала хунта? – заявив депутат Лисенко.

 

Виступи депутатів на сесії



 

А восени, 13 вересня приймається рішення про підняття над будинком міської Ради народних депутатів національного синьо-жовтого стягу.

 

За 25 років незалежності України залишаються невирішеними питання. Як і чверть століття назад не може керівництво Російської Федерації сприйняти незалежність України посягаючи на її територіальну цілісність. Про це свідчить заява прес-центру Верховної Ради України від 26 серпня 1991 року:

 

- Поширена заява прес-секретаря Президента РРФСР, в якій від імені Президента Російської Федерації піднімаються проблеми кордонів між РРФСР та державами, в минулому союзними республіками, які проголосили свою незалежність. Україну не поіменовано серед республік з якими Президент РРФСР вважає остаточно вирішеними, - йдеться в повідомленні.

 

Ознайомитися з цими документами та особовим фондом Миколи Твердохліба, який був активним учасником національного руху можете в архівному відділі Кременчуцької міської ради.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх