5 складових ідеальних млинців

12.03.2021, 15:55 Переглядів: 3 735

 

Масляна, Масниця або Колодій є одним з найдавніших свят слов'янських народів. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Сьогодні Масляна є одним з церковних свят і називається ще Мясопустним або Сирним тижнем.


У 2021 році ці дні припадають на період з 8 по 14 березня.

1. Сковорідка - помічниця господині. Обираємо свою ідеальну сковорідку


Хто не любить млинці? Тоненькі, мережеві, підсмажені, з начинкою і без, з солодкими соусами, джемом, медом і звичайно з ікрою - млинці обожнюють всі, від малого до великого. Але ось як посмажити ідеальний млинець, щоб він танув у роті? Звичайно, необхідна правильна млинцева сковорідка, щоб тісто не прилипало, а швидко і рівномірно обсмажувалося з мінімальною кількістю жиру. На ринку - маса пропозицій млинцевих девайсів: чавунні, алюмінієві, мідні, з керамічним, спеціальним антипригарним і навіть мармуровим покриттям ... Але яка з них – ідеальна? Як не помилитися з вибором і купити кращу сковорідку для млинців?


Правила вибору


Млинцева сковорода повинна бути:

  • с низькими бортиками (не вище 1 сантиметра)
  • товстостінна
  • з рівною поверхнею без ушкоджень
  • с довгою ручкой, яка не нагрівається
  • с діаметром 20-25 сантиметрів.

Прийнято круглі сковорідки вважати класичною версією такого посуду, однак сьогодні практикуються і квадратні моделі, оскільки загортати начинку в млинчики в такому варіанті набагато зручніше.

Тефлонова сковорода

Спеціальна млинцева сковорода зручна завдяки антипригарному покриттю, для смаження на ній потрібно додавати трохи олії (зовсім без жиру на тефлоновій сковороді жарити небажано). Але при використанні цих сковорідок необхідно дотримуватися температурного режиму. Їх не можна нагрівати вище, ніж 200 — 220?С, при цій температурі тефлон починає виділяти токсини. Часто такі сковорідки роблять із термодатчиком, який міняє колір при сильному перегріві. Також рекомендується для перевертання млинців використовувати дерев’яні або пластикові лопатки, щоб не зашкодити тефлонову поверхню.

Керамічна сковорода
Вважається більш безпечною для здоров’я, ніж тефлонова. Кераміка зроблена із природних матеріалів (пісок, камінь і вода) і при сильному нагріванні не виділяє токсичних речовин. Також ці сковорідки мають хороші антипригарні властивості. Перед приготуванням їх необхідно прогріти із невеликою кількістю олії і після цього при приготуванні жир можна не додавати. З мінусів керамічних сковорідок для млинчиків можна виділити дорожнечу й крихкість від різких перепадів температур. Також такий посуд не можна довго тримати немитою, від цього її термін служби може значно скоротитися.
Чавунна сковорода
Чавунна сковорода для млинців довговічна, рівномірно нагрівається, у неї товсті стінки, тому ця сковорода довго тримає тепло,. Завдяки пористій структурі при додаванні олії утворюється плівка, через це легко перевертати млинці. З недоліків можна відзначити те, що чавунна млинцева сковорода важка й вимагає особливого догляду. Перед застосуванням їх необхідно нагріти загартувати – змастити олією та розжарити. Після приготування сковорідку необхідно остудити, вимити з миючим засобом і насухо витерти рушником. Через тривалу присутність вологи чавунний посуд може почати іржавіти.
Мармурова сковорода
Мармурова млинцева сковорода – це хороша альтернатива керамічній. Вона також безпечна й не виділяє при нагріванні токсини. Покриття виконане з мармурової й гранітної крихти. Це покриття, як і керамічне, утворює антипригарний шар, який дуже стійкий до ушкоджень. Така сковорідка — це хороший варіант для початківців, адже вона не вимагає спеціальної підготовки перед використанням. На таких сковорідках млинцы добре випікаються з невеликою кількістю олії або взагалі без неї. Мармурові сковорідки досить дорогі, але при правильному використанні вони служать довго.
Електрична сковорода 
Вона нагрівається від електрики й має антипригарне покриття. Призначена тільки для випічки млинців. Вона дуже зручна, але коштує недешево.
Алюмінієва сковорода
Алюмінієва млинцева сковорода, на відміну від чавунної, дуже легка. Сковорідки з алюмінію легко деформуються.

 

 

2. Пікантна начинка на будь-який смак


Начинок для млинців існує безліч, як солодких, так і солоних, все залежить від смакових уподобань.


Солоні Солодкі
  • Млинці з начинкою з яєць та зелені
  • Сирна гостра начинка у млинці
  • Млинці з куркою та грибами
  • Печінкова
  • Млинці з м'ясом
  • Млинці з сиром і шинкою
  • З червоною рибою та м’яким сиром
  • З шпинатом та сиром
  • Зі згущеним молоком
  • З цукровою пудрою
  • З карамеллю
  • З яблучно-горіховою начинкою та корицею
  • З чорносливом і вершками
  • Бананова
  • Ягідна, медова, фруктова
  • З сиром та родзинками


ГРЕЦЬКА НАЧИНКА

100-150 г фети, 1 помідор, 1/3 банки оливок, орегано (душиця), кріп

Змішати фету, дрібно нарізані помідори і нарізані оливки, орегано і кріп. Додати трохи оливкового масла. Ще один смачний варіант - змішати фету і кінзу в блендері і начинити млинці. Виходить швидко і смачно.

З ОСЕЛЕДЦЯ

200-250 г філе слабосоленої оселедця, 2-3 варених яйця, Зелена цибуля, кріп, сіль, перець

Подрібнити блендером або ножем оселедець, додати дрібно нарізані варені яйця, зелена цибуля і кріп. До такої начинці також чудово підійде, вершковий або м'який сир, трохи підсолений сир. Ще один варіант - загортати шматочки оселедця з невеликими скибочками відвареного або запеченого буряка і зеленою цибулею. Замість оселедця можна взяти копчений або малосольний лосось. З ним чудово поєднується сир або м'який молочний сир, наприклад, фета, рикотта, горгонзола. Якщо немає сиру під рукою, але є вершкове масло - покладіть 1-2 шматочки на ще гарячий млинець, а зверху - шматочки риби, зелень і загорніть - теж дуже смачно.

НАЧИНКА З МОРЕПРОДУКТІВ

200-250 г креветок і мідій, 50 мл вершків, 1 ст. л борошна, вершкове масло, біле сухе вино

Мідії і креветки обсмажити на вершковому маслі. Додати трохи білого сухого вина, випарити половину рідини. 50 мл вершків змішати з однією столовою ложкою борошна, додати до морепродуктів, посолити, прогріти. Одержаний соус з мідіями і креветками викладати на млинці. Достатньою однієї столової ложки «з гіркою». Замість мідій і креветок можна взяти морські гребінці.

З ФЕЙХОА І М’ЯТОЮ

300-400 г фейхоа, 20-30 г свіжої м'яти, 1 лимон, 2 ст. л. цукру

Виходить корисний вітамінний варіант якраз відповідний для зимового часу. Натерти лимонну цедру, плоди фейхоа подрібнити в блендері з цукром, лимонним соком і листям м'яти. Змастити млинці зеленою пастою з фейхоа і згорнути конвертом або будь-яким іншим способом. Загорнуті млинці посипати лимонною цедрою. Цікавим доповненням до них може стати розтоплений шоколад: кислуваті і освіжаючі нотки незвично поєднуються з його солодкістю і смаком. Такий варіант напевно припаде до смаку дітям.

ПО-КИТАЙСЬКІ

200 г «Китайської» суміші із заморожених овочів, 100 г плавленого сиру, 1 ст. л. кунжутного масла, 30-50 мл вершків жирністю 20% 0,5 ст. л. соєвого соусу

Відварити овочі в підсоленій воді не довше 5 хв. відкинути на друшляк. Збити вершки, плавлений сир, кунжутне масло і соєвий соус, акуратно змішати з овочами і начинити сумішшю млинці. Замість китайського можна спробувати і мексиканський варіант: візьміть мексиканську овочеву заморожену суміш, соєвий соус замініть сальсою або майонезом, приправленим гострої паприкою або чилі.

АПЕЛЬСИНОВІ

500 мл апельсинового соку (переважно свіжовичавленого), 25 г вершкового масла, 6 ст. л. цукрової пудри, 4 ст. л. апельсинового варення або джему, 2 ст. л. лікеру Grand Marnier

Налити в сотейник апельсиновий сік, всипати цукрову пудру, додати варення і вершкове масло. Поставити на вогонь, довести до кипіння і варити протягом 15 хвилин. Коли соус загусне - влийте лікер. Варити ще пару хвилин на слабкому вогні. Перед подачею полити гарячі млинці цим соусом. Виходять майже як класичні французькі млинці креп-сюзетт з цитрусовим соусом. До них також можна додати часточки апельсина, свіжу (або розморожену) полуницю і кульку морозива.

МЛИНЦІ З КУРКОЮ ТА ШОКОЛАДОМ ВІД Євгена Клопотенко

1 куряче філе, 20 г шоколаду, 1 ч. л. журавлини, сіль за смаком 

Курка з шоколадом, перепитаєте ви. Ну а чому б і ні! Солона курка, солодкий шоколад і кисла журавлина – поєднання не з традиційних. Але якщо ви не шукайте банальних рецептів, то млинці з куркою і шоколадом це саме воно.

 

 

3.Обираємо правильні напої під різні начинки млинців


Під солоні начинки:


До млинців з червоною ікрою ідеальний варіант – коньяк. Млинці зроблені з солодкого тіста і в поєднанні з солоною ікрою вдало доповнять міцний алкоголь. Рекомендуємо Старий Кахеті або Old Armenian V.S



Якщо ви любитель червоної риби і Філадельфії в млинцях, то доповніть страву класичними білими сухими винами. Наприклад, з Грузії. Вони володіють терпкістю, яка компенсуватиме солоність риби, і розкриватиме смак у поєднанні з Філадельфією по-новому.


Якщо оберете грибну історію начинки, то зверніть увагу на сухі червоні вина. Наприклад, вино Dato Batono Сапераві Каберне або Mimino Сапераві. Вони легкі, тому гастрономічну насолоду в поєднанні з грибним млинцем однозначно отримаєте.


До млинців з начинкою з курки зі сметанним соусом оберіть витримане біле вино. При купівлі зверніть увагу на винний асортимент, представлений ТМ Dato Batono



Під солодкі начинки:


До малинового варення експерт рекомендує вино із червоного сорту винограду. Його вважають візитною карткою вин Грузії, яке вдало доповнює десерти. Спробуйте!


До сирної начинки з ваніллю зупиніться на варіанті червоного сухого вина (невитриманого). При купівлі цього виду зверніть увагу на варіації виробника Mimino. Експерт каже, що одна з пляшок локації ідеально доповнить млинець з сиром.


 

Важливо!


Якщо оберете млинці зі шпинатом, то краще утримайтеся від поєднання з алкоголем. Цей продукт дає металевий присмак, тому насолоди в тандемі з алкоголем не отримаєте.


Експерт не радить купувати ігристе до всіх млинців. Бо ключовий інгредієнт страви на Масляну – борошно і олія, на якій обсмажують млинці (вона ще залишає присмак). Ці інгредієнти в поєднанні з ігристим даватимуть обволікаючий ефект за рахунок вуглекислого газу, який міститься в напої.


А через ігристе в ротовій порожнині буде відчутне поколювання. В результаті перераховані аргументи призводять до дисбалансу між млинцями і ігристим. Радимо Вина ігристі GALAKTIONI залишити для інших закусок, фруктів та шоколаду!


 


4.Немає вільного часу? Замов доставку готових продуктів додому!


Смачні домашні млинці та інші страви на замовлення!  


Для тих хто має обмаль часу на приготування їжі, може замовити млинці та інші страви з
доставкою.

 

Неймовірно смачні та різнокольорові: зелені зі шпинатом, жовті з морквою та червоні з буряком млинці з будь-якою начинкою!


 


Млинці з м’ясом (курині/свині/індюшині)  80/100/120грн/1кг
Млинці з сиром  80грн/1кг
Млинці зі шпинатом та крем-сиром  120 грн/1кг
Вареники (різна начинка)  50-100 грн/1кг
Вареники-арт  130 грн/1кг
Пельмені  100-120 грн/1кг
Комплексні обіди кожного дня  60-75 грн


Дуже багато страв на святкові заходи


Замовити заморожені млинці та інші страви можна за телефоном +380635979191, +380689218146


Оплата на картку або готівкою при отриманні.


Купити млинці можна за адресою: проспект Лесі Українки, 96 “Простор” 2 поверх 


Доступні ціни, безкоштовна доставка, гуртова і роздрібна торгівля. У «Свояк» найсмачніші страви у Кременчуці.


Якщо ти один раз спробував наші млинці ти не зможеш їх забути!


         



5. ОБЕРЕЖНО!!! МЛИНЦІ!!!

  


Головна небезпека даної страви є її калорійність, переважно обумовлена наявністю в рецепті борошна.


Де ще криються користь і шкода млинців? У складі:

  • Цукор – заборонений продукт на всіх дієтах, який теж додає їм калорій.
  • Олія, на якому млинці смажаться, додає калорійності і шкідливих жирів, особливо якщо це соняшникова.
  • Дріжджі – присутні в деяких рецепти млинців, у всіх дієтах теж знаходяться під забороною, оскільки провокують бродіння в кишечнику.
  • Молоко – однозначно корисний продукт за рахунок високої частки кальцію, однак лактоза, є цукром, фігури на користь не йде.
  • Яйця – в помірній кількості потрібні організму як джерело білка.


Корисні поради, як їсти млинці та не набирати зайвих кілограмів


  •  їсти вранці;
  • не їсти без начинки;
  • брати легкі начинки;
  • готувати дієтичні млинці

Рецепт для тих, хто дбає про фігуру


Овсяноблін + корисна начинка = кращий дієтичний сніданок!


на 100грам - 100.08 ккал Б / Ж / У - 5.8 / 4.88 / 7.83


Складові:


Вівсянка - 4 ст. л.
Яйця курячі - 1 шт.
Молоко - 60 мл.


Приготування:


Вівсянку розмолоти в борошно, змішати з яйцями і молоком.

Смажити без масла на помірному вогні з одного боку 3 хвилини, з другого боку
1 хвилину.
На одну половину викласти начинку, закрити другою стороною та смажити ще 2
хвилини під кришкою.


Ось 6 дуже смачних ідей для начинки:


1. Сирний сир + слабосолона форель
2. Відварна курогрудка + помідор + лист салату
3. Сирний сир + помідор + огірок + лист салату
4. Банан + кориця + моцарела
5. Сир + полуниця
6. Сир + банан + волоський горіх


Смачного!


Автор: admin
Теги: Масляна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх