«А хто, як не ми?» — бійці Кременчуцького добровольчого куреня зустріли День добровольця

14.03.2023, 08:30 Переглядів: 4 570 Коментарів: 2

 

Бійців Кременчуцького добровольчого куреня у день їх професійного свята привітав командир військової частини Нацгвардії України та нагородив волонтер

День українського добровольця відзначається щороку 14 березня. Пам'ятна дата встановлена Верховною Радою у 2017 році для вшанування мужності та героїзму захисників України, перші з яких добровільно пішли захищати нашу країну від російської навали у цей день 9 років тому.

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ добровольцями в Україні стали мільйони громадян. Одні прийшли до військкоматів та поповнили лави ЗСУ й інших збройних формувань, інші стали волонтерами та в тилу допомагають захисникам України. Готовність українського народу захищати свою країну стало вирішальним фактором для руйнування планів ворога по захопленню України та є запорукою нашої майбутньої Перемоги.

Проте, серед тих, хто добровільно робить свій внесок в оборону країни є ті, кого офіційно називають добровольцями й цей день можна вважати їх професійним святом. Адже вони приймають присягу добровольця, підписують контракт добровольця та виконують бойові завдання на добровольчих засадах. Це бійці ДФТГ (добровольчих формувань територіальних громад).

На початку повномасштабної війни навесні 2022 року в Кременчуцькому районі були створені 8 ДФТГ, які наприкінці минулого року були реформовані, і на базі ДФТГ №3, яке очолює підполковник у відставці Андрій Чуйко, був сформований Кременчуцький добровольчий курень. Наразі це єдине добровольче формування на теренах району, до якого частково приєдналися добровольці з трьох інших ДФТГ.

 

Урочисте шикування

Журналісти «Кременчуцького Телеграфу» побували на урочистому шикуванні бійців цього формування, присвяченого Дню українського добровольця та познайомилась з надзвичайними людьми, патріотами України, які вже понад рік виконують різні завдання оборонного характеру на безоплатній основі у вільний від основної роботи час.

 

На початку урочистостей командир ДФТГ привітав своїх підлеглих зі святом та оголосив «Хвилину мовчання» у пам'ять про загиблих в боях з російськими загарбниками захисників України.

 

Добровольців зі святом також привітав командир військової частини 3059 Національної гвардії України, якій наразі підпорядкований Кременчуцький добровольчий курень, підполковник Олег Довгалюк.

 

Потім перед побратимами виступив колишній доброволець, а нині військовослужбовець ЗСУ Станіслав Ареф’єв. Він з перших днів війни вступив до ДФТГ №3, а у серпні минулого року пішов до лав ЗСУ, воював у складі 95-ої окремої десантно-штурмової бригади на Донбасі, отримав у боях три контузії та поранення й наразі проходить реабілітацію в Кременчуці.

 

А третім добровольців привітав керівник Волонтерського штабу оборони Кременчука Олег Биков, який згадав не тільки про рашистських ворогів, яких потрібно знищувати, а й про внутрішніх ворогів, назвавши їх «українськими гнидами». Він вручив добровольцям, відзначеним наказом командира Кременчуцького добровольчого куреня, цінні подарунки.

До речі, підполковник Андрій Чуйко на шикуванні оголосив подяку всьому особовому складу ДФТГ №3 та вручив кращим добровольцям почесні грамоти.

А от від міської влади, яка згідно з законом має забезпечувати це добровольче формування усім необхідним, привітати бійців з їхнім святом не прийшов ніхто. До речі, як і від Кременчуцької районної військової адміністрації, яка теж мала б опікуватися єдиним добровольчим формуванням у районі.

Навчальний центр та бойовий підрозділ

З початку повномасштабної війни понад 30 бійців ДФТГ №3 пішли добровільно на військову службу до лав Збройних Сил та Національної гвардії України.

Про це розповів командир Кременчуцького добровольчого куреня Андрій Чуйко.

Усі вони вдячні за ту підготовку, яку отримали під час знаходження у лавах нашого формування. Отримані навички та знання допомагають їм під час виконання бойових завдань на передовій. Наразі вони воюють у складі підрозділів морської піхоти, десантно-штурмових військ, Національної гвардії, — зазначив командир.

Він згадав про Станіслава Ареф’єва, який приєднався до ДФТГ №3 з перших днів війни. У серпні минулого року добровільно пішов до лав ЗСУ, воював у складі 95 десантно-штурмової бригади, отримав три контузії та поранення.

Якщо через стан здоров’я Станіслава звільнять з військової служби, то він повернеться до нашого ДФТГ та як інструктор готуватиме бійців з врахуванням отриманого бойового досвіду, — пояснив командир.

Андрій Чуйко зауважив, що у складі Кременчуцького добровольчого куреня декілька сотень бійців. На шикуванні сьогодні прийшли не всі – є ті, хто зараз виконує завдання з охорони важливих інфраструктурних об’єктів на території району.

Ці бойові завдання ми виконуємо під керівництвом військового командування, — розповів Андрій Чуйко.

Підготовка за стандартами НАТО та у Великобританії

Як виявилося, серед теперішніх та колишніх добровольців ДФТГ №3 є ті, шо проходили військовий вишкіл за стандартами НАТО, у тому числі й у Великобританії. За кордоном два тижні навчався військовий з 95-ої окремої десантно-штурмової бригади Станіслав Ареф’єв, який починав своє військове навчання у складі ДФТГ №3 навесні 2022 року, а до того взагалі не мав досвіду військової служби.

 

Я починав добровольцем у ДФТГ, навчився тому як тримати зброю… Але хотів потрапити на фронт та брати участь у боях з ворогом. У серпні добровільно пішов на військову службу, на два тижні мене направили на навчання до Великобританії, а потім потрапив до 1-ї роти 13 окремого десантно-штурмового батальйону 95-ї бригади. Досі служу там. Під час боїв на Донбасі отримав три контузії, а під Червонопопівкою поранення вирвало меніск. Там мої побратими загинули… А щодо добровольців — хто як не ми? Якщо не ми зараз будемо захищати, то наші сини підуть… У разі, якщо буду звільнений з військової служби, то повернуся до ДФТГ №3 з якої починав і буду навчати, — розповів Станіслав Ареф’єв з позивним «Север».

 

Його доповнив молодший брат Максим, який наразі проходить службу добровольця у лавах ДФТГ №3.

Я пішов захищати Україну… щоб мій син не бачив страхіть війни. Раніше ніде не служив, але проходив тримісячні навчання за стандартами НАТО під Києвом, — зазначив Максим Ареф’єв з позивним «Люцифер».

 

Братів підтримав командир взводу ДФТГ №3 Сергій Каменник, який працює на Полтавському ГЗК, але увесь вільний час приділяє службі у Кременчуцькому добровольчому курені.

Я став добровольцем тому, що є патріотом України й для мене доля країни дуже важлива… Я командир взводу та у мене дуже багато зобов’язань. Підлеглих було багато — на цей момент трохи менше, бо багато пішло до лав ЗСУ. По факту залишилося пів взводу. Підготовка у ДФТГ навіть тим, хто наразі служить в морській піхоті та ДШВ, дуже допомагає. А 5 моїх бійців пішли до Національної гвардії. Для нас це втрати, але ми цими хлопцями гордимося, — розповів Сергій Каменник.

Ветерани у строю

Андрій Чуйко розповів, що серед його підлеглих близько десятка тих, хто отримав бойовий досвід під час проведення АТО. І трохи більше тих, хто брав участь у війні в Афганістані. А є й такі, що взагалі не мають досвіду військової служби, але опановують потрібні знання й навички у володінні зброєю у ДФТГ № 3.

Є серед добровольців й молоді хлопці, які через стан здоров’я чи інші причини не можуть потрапити до ЗСУ, але більшість це люди середнього та старшого віку. За словами командира, середній вік добровольців – понад 50 років.

З одним із колишніх «афганців», старшим прапорщиком у відставці Олександром Лисаком нам вдалося поспілкувалися. Ми запитали у нього, чому він вирішив стати добровольцем ДФТГ?

 

З першого дня війни, ветерани війни в Афганістані, зібралися біля військкомату 25 лютого та заявили про своє бажання зі зброєю в руках захищати Україну. Але більшості з нас вже 60+ і до лав ЗСУ нас не взяли, тому ми створили своє добровольче формування ДФТГ №3. Сьогодні ветерани допомагають молодшим побратимам опановувати військові знання… Я військовий пенсіонер і вважаю, що маю бути в строю разом з усіма. Раніше служив переважно в 107 ракетній бригаді в Кременчуці, — пояснив  Олександр Лисак, який у ДФТГ №3 командує взводом МТЗ.

 

Як виявилося, серед добровольців ДФТГ №3 є три жінки, які на рівних з чоловіками виконують усі завдання, що покладаються на добровольців. Одна з них, прапорщик у відставці Ніна Іванівна Жмак, свого часу проходила військову службу у 23-й окремій аеромобільній бригаді, яка колись дислокувалася у Кременчуці та була розформована. Вона навіть має досвід стрибків з парашутом. Ми поцікавились, що означає для неї День українських добровольців?

Це свято є основним для українців. А добровольцями ми стали тому, що  треба захищати Україну та своїх близьких, — небагатослівно відповіла Ніна Жмак, згадавши про свою доньку.

Думка командирів

Після урочистого шикування ми запитали у командира військової частини 3059 підполковника Олега Довгалюка, який наразі здійснює оперативне керування Кременчуцьким добровольчим куренем (ДФТГ №3) про те, що для нього означає День добровольця та чи є допомога добровольців військовим суттєвою?

 

Для мене це свято усіх тих людей, які добровільно стали на захист України… В Кременчуці добровольче формування ДФТГ №3, постійно збільшується кількісно та якісно. Добровольці дуже допомагають нам у виконанні бойових завдань по обороні та охороні важливих об’єктів на території міста та району...

Особовий склад моєї військової частини з перших днів повномасштабної війни виконує бойові завдання на фронті, — зазначив Олег Довгалюк.

 

На завершення спілкування з бійцями Кременчуцького добровольчого куреня про себе нам розповів його командир, підполковник у відставці, учасник бойових дій, ветеран АТО та військової служби Андрій Чуйко.

День добровольця для мене дуже велике свято. Це свято справжніх патріотів України, які готові зі зброєю в руках стати на захист України. Тому, після початку повномасштабної агресії я, як військовий пенсіонер, звернувся до військкомату щодо призову на службу. Через свій вік отримав відмову й тому пішов у добровольче формування, яке згодом очолив… Я 27 років прослужив в армії, з них рік в АТО у складі 81-ої аеромобільної бригади… Окрім бойового навчання, наші добровольці виконують різні завдання, відповідно до розпоряджень військового командування, — пояснив Андрій Чуйко.

Вітаємо усіх бійців Кременчуцького добровольчого куреня та добровольців усіх ДФТГ України з Днем українського добровольця!



Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

 

Фото: Артем Коваленко
Автор: Віктор Крук Фото: Артем Коваленко Відео: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

26
14 березня 2023 11:03

Биков як завжди усюди свій нос сує, ж..у прикрпипає, на волонтерці нагрібає й радіє


6 0
4 369
1
14 березня 2023 16:05

Цитата: ravak

Биков як завжди усюди свій нос сує, ж..у прикрпипає, на волонтерці нагрібає й радіє

То цікава особа для сбу той биков- довірена особа зрадника Киви . Як там ківа,олеже?


1 13

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх