Кременчуцька міська рада знову звернеться до державної влади через тарифи «Полтаватеплоенерго»

4.08.2023, 18:00 Переглядів: 1 546

 

Сьогодні депутати ухвалили відповідне рішення. Вони проситимуть державну владу не допускати порушення вимог законодавства, захищати законні права та інтереси кременчуцьких споживачів, сприяти зниженню фінансового перевантаження на мешканців міста

Сьогодні, 4 серпня, на пленарному засіданні позачергової ХХ сесії Кременчуцької міської ради, депутати ухвалили рішення про направлення звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

У цьому зверненні вони проситимуть державну владу не допускати порушення вимог законодавства, захищати законні права та інтереси кременчуцьких споживачів, сприяти зниженню фінансового перевантаження на мешканців міста.

Президента України проситимуть вжити заходи впливу до Полтавської обласної ради та ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» у зв’язку з порушенням ст. 1 Закону України від 29 липня 2022 року № 2479-IX «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування», щодо недотримання мораторію на підвищення цін (тарифів) у сфері теплопостачання при формуванні та затвердженні тарифів на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води для споживачів міста Кременчука.

Кабінет Міністрів України та Міністерство економіки України проситимуть прийняти рішення про надання дозволу Держпродспоживслужбі на здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) щодо порядку формування, встановлення та застосування тарифів на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води встановлені рішеннями Полтавської обласної ради від 30 вересня 2022 року № 477 та від 28 липня 2023 року № 669 «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, що надаються Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства «Полтаватеплоенерго»» для споживачів лівобережної частини міста Кременчука, у тому числі щодо дотримання вимог Закону № 2479-IX в частині мораторію на підвищення цін (тарифів) у сфері теплопостачання.

Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів проситимуть провести позапланову перевірку щодо — дотримання Полтавською обласною радою та «Полтаватеплоенерго» вимог ст. 1 Закону № 2479-IX в частині мораторію на підвищення цін (тарифів) у сфері теплопостачання під час формування, встановлення та застосування тарифів на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води встановлені рішеннями Полтавської обласної ради від 30 вересня 2022 року № 477 та від 28 липня 2023 року № 669 для споживачів лівобережної частини міста Кременчука.

Навіщо це потрібно?

У тексті звернення до державної влади пояснюється, що не зважаючи на вимоги законодавства, починаючи з 1 листопада 2022 року «Полтаватеплоенерго» здійснює нарахування плати за послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води споживачам лівобережної частини міста Кременчука за тарифами, розмір яких перевищує рівень тарифів, що застосовувалися до цих споживачів станом на 24 лютого 2022 року. Це порушує мораторій на підвищення цін (тарифів) у сфері теплопостачання.

Також зазначається, що рішенням Полтавської обласної ради від 28 липня 2023 року № 669 встановлено тарифи, які вводяться в дію з 1 жовтня 2023 року, що за своїм змістом дублюють попереднє рішення і також не враховують мораторій на підвищення цін (тарифів) у сфері теплопостачання для міста Кременчука.

Невиконання мораторію на підвищення цін (тарифів) у сфері теплопостачання призводить до фінансового перенавантаження та різкого зниження рівня життя кожного споживачів «Полтаватеплоенерго» у Кременчуці, виникнення соціальної напруги, зневіри народу у законодавчо встановлений Законом захист прав споживачів.

Нині до повноважень Міністерства економіки України належить прийняття рішення про здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування цін відповідно п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 року № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».

Водночас наказом Міністерства економіки України від 2 квітня 2022 року № 679 «Про рішення про проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) протягом періоду Воєнного Держпродспоживслужбі протягом періоду часу» воєнного надано дозвіл стану провити позапланові заходи державного нагляду (контролю) щодо суб'єктів господарювання роздрібної торгівлі у сфері формування, встановлення та застосування цін на товари, які мають істотну соціальну значущість.

З огляду на вищевикладене, депутати Кременчуцької міської ради й вирішили звернутися до Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Читайте також:

Автор: Володимир Дмитренко Фото: Кирило Воронцов
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх