У травні минає 5 років з дня інавгурації Зеленського — ЦВК пояснила, що буде далі

6.03.2024, 14:04 Переглядів: 3 112 Коментарів: 3

 

Тему «20 травня» намагається використати Росія для розпалювання ворожнечі та підриву довіри до влади всередині країни

Центральна виборча комісія вважає, що жодних проблем із легітимністю Президента України Володимира Зеленського після 20 травня не існує. На думку ЦВК, він має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення дії воєнного стану. Про це йдеться в офіційній відповіді ЦВК на запит інтернет-видання «Главком». 

У відповіді ЦВК посилається на статті 106 та 108 Конституції України та вказує на закладену у Конституції безперервність здійснення влади та виконання президентом повноважень до вступу на посаду наступника. Також наголошується на відсутності підстав щодо передачі президентських функцій до голови Верховної Ради.

ЦВК наголошує, що тему «20 травня» може використовувати Росія для розпалювання розбрату, ворожнечі та підриву довіри до влади всередині країни.

— Логіка воєнного стану передбачає також і те, що й Верховний головнокомандувач за таких обставин є персоною недоторканою, – йдеться у відповіді.

У ЦВК нагадують, що з колізіями щодо продовження терміну повноважень стикалися й інші президенти України, зокрема, Кучма та Ющенко. І хоча вони затрималися на посаді президента лише трохи більш як п'ять років, проте це не викликало жодних питань до їхньої легітимності і не спричинило політичних криз, хоча продовження повноважень було не під час воєнного стану.

— Можна зробити висновок, що йдеться не тільки про право, а й про обов’язок президента виконувати свої повноваження, зокрема, після спливу п’ятирічного строку, — цитує видання юриста-конституціоналіста Андрія Магеру.

У виданні також цитують нардепа Андрій Осадчука, який вважає, що «чим активніше ми будемо ставити під сумнів легітимність тієї чи іншої гілки влади, чи органу в Україні, тим більше будемо лити воду на млин московської пропаганди».

Нагадаємо, у лютому 2024 року Київський міжнародний інститут соціології провів всеукраїнське опитування громадської думки щодо того, чи потрібно проводити вибори президента. Переважна більшість українців (69%) вважають, що Володимир Зеленський має працювати на посаді президента до кінця воєнного стану.

Наприкінці лютого Центр SOCIS провів соціологічного опитування — за його результатами 59,7% опитаних вважають, що до кінця війни вибори проводити не потрібно, а повноваження усіх органів влади можуть бути продовжені до закінчення воєнного стану.

  

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

1 180
6 березня 2024 17:15

Смешно читать что у нас страной управляет Президент. В Украине уже давео произошел захват власти завхозом так называемого офиса президента Ермакакой. Все назначения на должности производит Ермакака людьми Ермакака. Залужного снял не Зеленский . Залужного сняла Ермакака. Зеленский это уже номинальная фигура потриндеть в видосиках, которая ничего в стране и политике не решает. Всеми вами манипулирует Ермакака. Начиная с Трухи с которой вас кормят помоями заканчивая отжатием имущества и предприятий. До середины лета ваша Ермакака будет вашим премьер министром. Остаюсь это оформить. И тогда я скажу что вас, квартальных избирателей , окончательно облапошили как последних лошар. 


7 2
4 372
1
6 березня 2024 21:00

Від НАК "Нафтогаз України" до наглядової ради "Укрнафти" призначено Розу Тапанову, яка входила до попереднього складу наглядової ради компанії.

 

Роза Тапанова відома тим, що працювала у юридичній фірмі чинного керівника Офісу президента Андрія Єрмака ТОВ "Міжнародна правнича компанія", створеної ним наприкінці 90-х років. Пізніше Тапанова і Єрмак заснували адвокатське обʼєднання з такою ж назвою, як партнери.

 

Після приходу Андрія Єрмака в Офіс президента Тапанова увійшла до складу наглядової ради державного "Ощадбанку", до наглядової ради "Укрнафти" (за квотою Міноборони), а також стала директоркою Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр" (підпорядковується Міністерству культури).



не дивно...Роза Тапанова- титульна нація.... Українці ще є десь в наглядових радах при щеневтіку?


3 0
642
6 березня 2024 23:12

Най тут буде:

ЦВК вважає, що жодних проблем із легітимністю Зеленського після 20 травня немає. На думку комісії, він має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. На думку комісії... А думка ЦВК у цьому питанні має якусь вагу? Чи піар попри все?

Це супер, що вони так вважають, але тоді може ми вже ж отримаємо рішення Конституційного суду, щоб поставити крапку в цій історії? Тому що думка ЦВК з цього приводу - це теж само, що і думка тьоті Ганни з сусіднього під'їзду. Воно цікаве, але ніякої сили та значення не має. А от рішення Конституційного суду буде остаточним та зніме всі питання, як в Україні так і за кордоном. І не важливе, хто і що потім буде казати. Тому що рішення Конституційний суд в цьому питанні переважає всі інші слова та думки. В країні повинен працювати закон, а рішення КСУ цьому допоможе.


4 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх