Групи інвалідності хочуть замінити на перелік хвороб — Мар'яна Безугла

15.01.2024, 16:03 Переглядів: 1 515 Коментарів: 1

 

Наприклад, онкохворі чи хворі на туберкульоз не підлягають призову, а частина осіб з третьою групою інвалідності підлягають

Групи інвалідності в законопроєкті про рекрутинг, мобілізацію та проходження служби хочуть замінити на перелік хвороб. Про це повідомила заступниця голови комітету з питань національної безпеки, оборони й розвідки Мар’яна Безугла на своїй сторінці у Фейсбуці.

 

За її словами, планувалося прибрати групи інвалідності з закону і написати, що порядок визначається Кабміном. І тоді Кабмін визначатиме, наприклад, що онкохворі чи хворі на туберкульоз не підлягають призову, а частина осіб з третьою групою інвалідності — підлягають.

Ці пропозиції йшли від Головнокомандувача ЗС України про що він публічно зазначив у брифінгу, а потім ідею розвинув медичний комітет Верховної Ради України та Міністерства охорони здоров’я України.

— Ідея повʼязана ще з тим, що МОЗ планує ліквідувати МСЕК та групи інвалідності поступово взагалі, що цілком логічно, відповідає світовій практиці та знизить корупційні ризики. Поки це концепт, подивимось, як проєкт перереєструють. Фінального рішення немає і я не вирішую це питання, — зазначила Мар’яна Безугла.

Зазначимо, що в жовтні про це вже розповідав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. За його словами, уряд прийняв план реформування медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) і з 2025 року будуть запроваджені інші підходи до проведення експертизи та встановлення інвалідності.

Нагадаємо, наприкінці грудня Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт № 10378, в якому пропонувалися зміни у проведення мобілізації, ведення військового обліку та проходження військової служби. Серед іншого планували позбавити відстрочки осіб з 3 групою інвалідності. 11 січня цей законопроєкт був відкликаний Кабміном на доопрацювання, але Міністерство оборони України вже підготувало нову редакцію законопроєкту і готове внести її на погодження Кабміну найближчим часом.

Автор: Дарія Згура
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

104
15 січня 2024 17:51

Знову ця чушка вякає, її ж уже виперли звідусіль.


13 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх