Загальна мобілізація: з якими захворюваннями звільняють від призову на військову службу

17.02.2023, 16:03 Переглядів: 18 144

 

В Україні триває загальна мобілізація

В Україні продовжений воєнний стан до 20 травня, а з ним продовжений і термін проведення загальної мобілізації, яка запроваджена через повномасштабне військове вторгнення росії. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років. Вони продовжують отримувати повістки, а потім направляються на військово-лікарську комісію. Після її проходження деякі громадяни не підлягають призову на військову службу через стан здоров’я. Перелік хвороб, з якими не беруть до армії, прописаний у наказі Міноборони №402 від 14.08.2008 року «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України».

Від мобілізації та військової служби звільняються особи, які мають такі важкі патології, як шизофренія, розумова відсталість, відсутність кінцівки, сліпота та глухота.

Також існує перелік захворювань, які можуть тимчасово чи довічно звільнити особу від військової служби, як у мирний час, так і під час воєнного стану.

До таких захворювань належать:

Розлади психіки та поведінки – непридатними для служби в армії вважаються особи, які мають стійкі розлади психіки.

Захворювання нервової системи – у воєнний час непридатними до служби вважаються особи, які страждають на гостру форму енцефаліту, мієліту, менінгіту, енцефаломієліту, внутрішньочерепний або внутрішньохребетний абсцес, системну атрофію, дегенеративні патології, церебральну форму паралічу, паралітичний синдром, хворобу Паркінсона, міастенію, розсіяний склероз, захворювання нервово-м'язового апарату, міопатію, дорсалгію, радикулопатію, цервікалгію, ішіас, люмбаго.

Хвороби органів зору – умовно непридатними у воєнний час вважаються особи, які мають серйозні анатомічні дефекти повік, орбіт або очної кон'юнктиви, що супроводжуються вираженим порушенням рухових або зорових функцій на обох очах.

Захворювання органів слуху – якщо особа має стійку, повну глухоту на обидва вуха або глухонімоту, що має виражені вестибулярно-вегетативні порушення, які супроводжуються виникненням симптомів хвороби Меньєра, то вона не підлягає мобілізації.

Онкологічні хвороби – особи, що мають онкозахворювання та встановлений невиліковний діагноз.

ВІЛ-інфекція – якщо ВІЛ супроводжується розвитком паразитарних чи інфекційних захворювань, утворенням злоякісних пухлинних процесів,  іншими уточненими захворюваннями, то особа є непридатною до служби в армії у мирний та у воєнний час.

Патології сечостатевої системи – якщо чоловік має тяжкий нефротичний синдром, хронічний інтерстиціальний нефрит, гострий пієліт, пієлонефрит, тубулоінтерстиціальний нефрит, хронічний первинний пієлонефрит, нефропатії, ниркову недостатність, гідронефроз, піонефир, то його не можуть призвати до армії.

Гепатити – непридатною вважається особа, яка страждає на тяжку форму вірусних гепатитів, що погано піддається лікуванню і супроводжується вираженим порушенням у роботі органів і систем.

Хвороби дихальної системи – від служби в армії звільняються ті, хто має хронічну форму бронхіту та пневмонії, ХОЗЛ або важку форму бронхіальної астми.

Захворювання системи травлення – не підлягають мобілізації у мирний та воєнний час є особи, що мають щелепно-лицьові аномалії (за винятком уроджених), у тому числі і аномалій прикусу, що супроводжуються порушенням дихання, нюху, а також ковтальної, мовленнєвої та жувальної функції.

Хвороби кісток – не підлягають призову особи, які страждають на виражену деформацію або дефекти пальців кисті, стоп; важку форму плоскостопості; фібробластичні патології з порушенням рухової активності.

Захворювання системи кровообігу – якщо особа має важкі форми таких хвороб, то вона є непридатної до військової служби.

Тут варто зазначити, що українці масово страждають від серцево-судинних захворювань, які спричинені підвищеним артеріальним тиском. Однак, наявність гіпертонії далеко не завжди стає причиною звільнення від мобілізації.

Військовозобов'язаних точно не призвуть на військову службу, якщо у них діагностували гіпертонію III стадії. Якщо ж хвороба лише на перших стадіях, то військово-лікарська комісія може визнати такого військовозобов’язаного непридатним до військової служби у мирний час, але обмежено придатним під час воєнного стану. У такому випадку його можуть мобілізувати.

Непридатним до військової служби вважається чоловік, якому поставлений один із таких діагнозів захворювання системи кровообігу:

  • швидкопрогресуюча форма гіпертонії;
  • гіпертонічна хвороба ІІІ стадії;
  • симптоматичні артеріальні гіпертензії із підвищенням артеріального тиску до 3-го ступеня;
  • захворювання, що характеризуються підвищеним кров'яним тиском (гіпертонія, вторинна гіпертензія);
  • стан після тромбоемболії легеневої гіпертензії або легеневої артерії через хронічні емболічні або тромботичні хвороби;
  • поєднання симптоматичної артеріальної гіпертензії з асоційованими клінічними станами;
  • легенева гіпертензія, асоційована з ураженням лівих відділів серця, з ознаками правошлуночкової декомпенсації;
  • легенева гіпертензія, асоційована з патологією дихальної системи та/або гіпоксемією, з ознаками правошлуночкової декомпенсації;
  • легенева артеріальна гіпертензія зі ступенями тяжкості III-IV ФК (у такому разі експертне рішення приймають відповідно до основної хвороби).


Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх